2021. március 17., szerda

Goldstep, Győr


Goldstep. Egy tökéletesen letisztult, kőkemény rockzene, Győrből. Semmi útkeresés a stílusok között, semmi kompromisszum. A Goldstep egy olyan gőzmozdony, aminek nem kellenek megállók, szén vagy víz, mert olyan lendület, iram van benne, ami megállíthatatlanul viszi a célja felé. Egy olyan zenekar tagjaival beszélgettem, akik nálam sokkal jobban tisztában vannak azzal, hogy a média világban csak a legjobbak érvényesülhetnek.

Sziasztok, köszönöm, hogy elfogadtátok a meghívást. Nos… a mai világban mindenki siet. Azonban azt veszem észre, hogy a Goldstep tagjai nagyon is megálltak egymás mellett, azt látom, hogy nagyon egyben van a zenekar. Szóval Goldstep!

Hello! Mi köszönjük a lehetőséget! Igen nagyon örülünk neki, hogy már másfél éve fix a csapat: Pocsay Ádám (ének) Pirka Gergő (gitár/vokál) Nagy Richárd (dob) Vidics Ferenc (gitár) Kovács Csaba (basszusgitár). Persze ez nem volt mindig így, kellett hozzá egy év, hogy kialakuljon ez a csapat. Mindenből és mindenkitől lehet tanulni, tehát a kezdeti nehézségek csak megerősítettek minket.

A „24 óra” rendesen odavág! Húzós és direkt! Miért a „24 óra” került filmre?

Köszönjük! Úgy gondoljuk, hogy minden számról csinálnunk kell egy Youtube videót legyen akár csak egy szövegvideó mert mindenki ott hallgat zenét manapság. Később majd tervezzük, hogy Spotify-ra is felkerülnek a dalaink, ha már egy albummá állnak össze.

A zenészek szórják a kosárba a jobbnál jobb „riff” -eket. Ez jól is van így, de a szöveg! Gratulálok! Talán a téma egyik legsablonosabb kérdése! Szöveg-zene, vagy zene-szöveg?

Általában kész instrumentális alapokra írunk szöveget, de olyan is van, hogy a szöveg van előbb készen. Nagyon változó. Mind a zene és szöveg írásához a legfontosabb elem az ihlet. Megrendelésre, futószalagra nagyon nehéz jó értelmes, érző dalt készíteni.

Mi a véleményetek, fontos a tervszerűség egy zenekarban? … de hívhatjuk, céltudatosságnak is!

Nagyon fontos a tervszerűség. Ha nem tervezünk legalább 1-2 héttel előre, szám megjelenésekkel pedig hónapokkal előre, akkor nem lesz belőlük semmi. Mindenki éli a civil életét a zenekar mellett és ha nincs minden betáblázva akkor gyakran ott tarthat az ember, hogy nincsenek próbák és mondjuk 1-2 év alatt sem tud felmutatni semmit sem egy zenekar. Mi ezt próbáljuk elkerülni olyan módszerekkel, mint pl. házi stúdiózás, vagy akár 1-2 taggal is próbálni haladni. Egyelőre ez mind bevált és tud működni.

Lassan egy éve tart a szükség helyzet. Hogyan éli meg ezt a zenekar?

Természetesen mi is kicsit lelassultunk, mert nincs koncert, amire gyakorolnunk kell. Persze a számokat mindig gyakorolni kell, de a koncertezést egy adott setlistet számok közötti űrkitöltést sajnos nincs hova gyakorolni. Így a próbán sem tekergetünk most nagyon hangzásokat mert úgyse hallja senki, sokszor elég egy B cucc is mert nincs tétje, gyakorolni mindennel lehet.

Nagyon jól szól a Goldstep! Azért az látható, hogy ma már hozzá lehet jutni, viszonylag megfizethető áron, nagyon jó cuccokhoz. Most, ha nem lenne gond, a gitárosokat kérdezném. Szóval a cucc!

Mi már jó pár éve zenélünk ezért olyan cuccunk van, amit nem nagyon tudnánk már bővíteni és teljesen megvagyunk elégedve vele. Igaz manapság már egy laptop jó vst-kel is képes meleg jó csöves hangzást előállítani. Sokszor mi is használjuk őket, szerencsések a mai fiatalok, hogy szinte ingyen és gyorsan jól tudnak szólni a hangszereik. Felvételeinket saját magunk rögzítjük majd küldjük ki Simihez (No Silence).

Gitár cuccok:

Vidics Ferenc (gitár)

Gibson SGJ 2014, G&L Asat Deluxe (Kiesel kulcsok, Seymour Duncan JB / Jazz felezhető hangszedők)

Kemper Profiling Amplifier Rack (Marshall JCM 800 / Mesa Dual Rectifier / Vox Ac30 profilok)

2x12es V30 láda

EHX 44 Magnum

Ortega ODWS1 (vezetéknélküli rendszer)

Pirka Gergő (gitár)

Gibson Melody Maker

Marshall JCM 2000 TSL 60

2x12 V30as láda

Boss BluesDriver

Kovács Csaba (basszusgitár)

Prolude BHV 300

Egyedi basszusgitárját Prieger Tamás készíti (folyamatban)

Aria 5 húros basszusgitár


A pénz és a hangszerek. Hova helyeződik a hangsúly? Melyek azok az eszközök, ahol nem kötődik semmiféle kompromisszum?

Próbálunk sehol sem kompromisszumot kötni, jó hangszerekkel jó erősítőkkel jó előfokokba történik a felvétel. Élőben pedig a v30as ládák adják meg a hangzás 80%-át. Ez minden esetben így van, egy gitárerősítő fej nem nagyon számít, ha az, amin kijön a hang egy olcsó túl éles gitárláda. Egy v30-as ládára kötött akármilyen fej sokkal többet ér, mint egy több milliós erősítő egy rossz ládával. De ezek csak eszközök, alkotni ezek nélkül is lehet. Próbálunk a dalokra figyelni, nálunk a sound már évek óta megfejtett dolog.

Nagyon köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert nektek!

Köszönjük!KAPCSOLAT:

GOLDSTEP - 24 Óra (Szövegvideó 2021) - YouTube

Goldstep | Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése