2023. március 10., péntek

Mentes Norbert, gitáros, Hungarica


Mentes Norbert gitáros, Hungarica. A baráti köröm nagy részét gitár fanatista, rockrajongók alkotják. Ha találkozunk, hangszerekről, koncertekről, és a gitárosokról alkotott – néha mélyenszántó – vélemények, gondolatok töltik meg a helyiséget. Azonban egy név mindig szóba kerül, és mindig a legnagyobb tisztelet övezi. Ő Mentes Norbi a Moby Dick aztán később a Hungarica alapító gitárosa.

Norbi, nagyon köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést. Sopron kertvárosi részén élsz, ami maga a nyugalom szigete. Amikor találkoztunk azt láttam, hogy nagyon jól érzed magad! Mi a helyzet a zenei mindennapokkal, a gitáros mindennapjaival?

Idézve a klasszikus dalszöveget: „Köszönöm, köszönöm jól vagyok, borotva élen táncolok…” Az év elején jelent meg a Hungarica új albuma, amit egy nagyon hosszú alkotói folyamat előzött meg. Talán az olvasók nem is tudják, milyen nagy időintervallum és munka, míg egy komplett lemez kijön a „rendszerből”. A dalszerzés, a szövegek véglegesítése, a hangszerelés, a „demo” - zás, a studírozásra való felkészülés. Aztán a stúdiómunka, a keverés, „masterig”. Majd a promóció, a klippek elkészítése, interjúk stb... Ez mellett magánélet, sportolás … Szóval nincs üresjárat! 


Február 17-én jelent meg a „Szavazz magadra!” című albumunk, ami a 4. helyen nyitott a Mahasz listán, a második héten, pedig már a dobogó legtetejére került!

A digipak tokos CD egy tematikus H-Music magazinnal együtt jött ki!

Megvásárolható országszerte a Relay és InMedio újságosoknál, illetve a nagyobb benzinkutakon, valamint a MediaMarkt üzletekben, a komolyabb lemezboltokban, és a zenekar koncertjein.

Ez a kombó természetesen rajongói csomagban - választható pólómintával, illetve pendrive-val - a Hungarica shopból is megrendelhető: https://hungarica.hmusic.hu/

Hogy élitek meg a zenekarral a jelen káoszt? A bizonytalan jövőképben a Hungarica adni tudott egy kapaszkodót?

Véleményem szerint a rockzenekarok feladata pont erről szól, felhívni a figyelmet a körülöttünk levő problémákra. Hát ebből most van elég…

Most azzal a munkamódszerrel készült a lemez, hogy Pusztai Zoli szövegeihez alkottuk a zenéket. Sajnos az ő súlyos betegsége, amiből még mindig nem tudott felépülni, kicsit beárnyékolta a dolgokat. Gondolj bele, vele napi kapcsolatban voltam évtizedek óta! Egészen pontosan 1991-től. De amikor nem is napi, akkor minimum heti kapcsolatban biztosan voltunk. Bár az is igaz, hogy dalszerzés közben sokszor napi 10-20 alkalommal is beszéltünk.

Szerencsére mindig előre dolgozott, most is legalább 50-60 kész szöveg közül tudott Balázs válogatni. Amikor ezzel megvolt, megnézte, milyen hangulatú zenét lehet csinálni belőle, majd megcsinálta az énektémákat, akusztikus gitáron a dallamot, az akkordokat, amikből aztán én megcsináltam a riffeket.

Norbi, ha jól tudom tanítasz. Foglalkoztál ezzel korábban is vagy úgy érezted most jött el az ideje ennek?

Igen, egy – két éve kezdtem el és szeretem is csinálni, meg ez is gyakorlás és magam is fejlődök közben.  

„Kénytelen vagyok” az órákra készülni, gyakorolni a srácokkal, így nem lustulok el. Jó érzés, ha valakin látom, hogy szorgalmas és fejlődik. Van tizenéves és 50 éves tanítványom, akik lelkesek és egyben tehetségesek is.

Mi a véleményed az új generációkról?


Olyanok, mint a „tigrisek”. Nagyon sok a tehetséges zenész és manapság sokkal könnyebb megszerezni a tudást is, több forrás van rá. A lehetőségek is nagyobbak, talán „befutni” nehezebb mint régen, mivel még több jó zenész és még több jobb banda van.

Nem tudom kihagyni a kérdést, mert a döbbenetes hatású gitárjátékod mellett döbbenetes a „sound”! Beszélnél a hangszereidről és mindenről, ami ehhez kapcsolható?

A sound ugyanaz, mint évtizedek óta, egy jó gitár és jó erősítő, én még nem helyezkedtem bele a digitális rendszerekbe. Jelenleg is EVH gitárokat és EVH erősítőket használok.

Norbi kapcsolatod a Moby Dick-el, ha nem túl indiszkrét a kérdés?

Jelenleg éppen Hoffer Péter dobossal dolgozom együtt egy Moby Dick évek projekten. Moby Dick Évek néven lépünk majd színpadra, hogy felidézzük az együtt töltött időszakot és azokat a klasszikus nótákat, amelyeket egykor közösen játszottunk a    soproni legendás zenekar kötelékében.

Idén töltöm be az 55. életévemet és az életemből 40 év a Moby Dick-ről szólt. Az ember pedig ilyenkor elgondolkodik azon, hogy mikor van egy ilyen koncertnek aktualitása. Most Hofi is jobban ráér, rendszeresen szoktunk beszélgetni, és vele rengeteget dolgoztunk közösen, egy csomó dalt írtunk együtt.

A koncerten fellépnek velünk a hazai rock/metal színtér ismert alakjai, hiszen    olyan régi barátok lesznek majd segítségünkre, mint Kalapács József, Szendrei Zsolt és Stula énekesek, Kékkői Zalán gitáros és Vörös Gábor basszusgitáros.

A koncert MÁRCIUS 14-én BUDAPESTEN!:

NEMZETI DAL ÜNNEP

Március 14., kedd 18.48, Barba Nógrád, Budapest

  • 19:15 Waszlavik Gazember László

  • 20:00 Hungarica lemezbemutató

   Moby Dick Évek Mentes Norberttel, Hoffer Péterrel és vendégeikkel

  • 22:00 Romer lemez­bemutató

Jegyek: https://jegy.rock1.hu/nemzeti-dal-unnep-2023_20230314

Norbi nagyon köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert!!! 

Köszönöm. 

https://mentalmost.hu/ 

https://mentalmost.hu/

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése