2023. március 25., szombat

Singh-Bahadur Áron, gitáros, Crom


Singh-Bahadur Áron, Crom. Hála Istennek a magyar heavy metal képviselői oltották belém a műfaj szeretetét. Aztán kinyílt a világ és a hazai, valamint a külföldi legnagyobbaknál én le is ragadtam. Követhetetlen műfajok, technikák, zenekarok. Nagyon nehéz volt olyan csapatot találnom, akikre mondjuk két hónap múlva is visszanyúlnék. Aztán jött a Crom és Singh-Bahadur Áron gitárjátéka. Vele beszélgettem!

Áron, nagyon köszönöm, hogy elfogadtad a meghívást. Gratulálok Neked és a Crom -nak! Mi fogott meg a heavy metal gitározásban?

Az elementáris erő, amit számomra kifejez Meg hogy ezt a zenét játszani eleve egy háború.

Áron, mi a titka annak, hogy olyan egyediség van a játékokban, ami erre az amúgy kötöttebb metal gitárjátékra nem igazán jellemző! Gyakorlás, ráérzés? 


Hát nem tudom, hogy mitől lehet, technikailag. Minden, ami egyedi érték bennem, egyedül Istentől van, örülök, ha ebből esetleg alkalmanként valami megnyilvánul.

Apropó gyakorlás! Beszéltél róla, hogy az történik nálad a” rutin”?

Mostanában kevesebbet tudok gyakorolni, de fiatalabb koromban volt, hogy napi öt-hat órát gyakoroltam. A technikai repertoárom körülbelül ekkor épült fel és ezt igyekszem nagyjából szinten tartani.

Áron, közül szoktál nézni más műfajok világában is?


Igen, nagyon sokfajta zenét játszottam már. A legkülönfélébb stílusokban írtam, hangszereltem is zenét. Latintól a nagyzenekari műig. De természetesen a heavy metal az otthonom.

Nagyon bejön a saját, illetve a Crom „sound” -ja! Beszélnél a cuccodról?

Egy Engl Fireball 100 fej megy egy Engl XXL ládába, egy Ibanez "tube screamer" pedált használok, hogy kicsit szorosabb, agresszívabb hangzást adjon, illetve Jackson gitárokat.

"Áron, mit tanácsolnál, ha valaki metal gitározásra adja a fejét mire figyeljen cucc vásárláskor?

A hangszórókra. Az a legszignifikánsabb. Már ha fej-láda kombinációt használ."

Mit tartasz a legfontosabbnak – akár technikailag, akár emberileg - ha valaki ebben a műfajban akar gitározni?

Technikailag a pontosság. A heavy metal sound akkor jön át, ha az a pengetés úgy szaggat, ahogy kell.

Emberileg az, hogy ne legyél agyoncivilizált. Ehhez a műfajhoz kicsit társadalmon kívül kell állni lélekben, szerintem…

Áron, beszélnél a saját, illetve a Crom terveiről?

A saját terveim elnézve… hát elég számos. Saját metal-rock projektek megvalósítása, nagyon fontos nekem. Nemrég végeztem hangosítóként, abban a szakmában is dolgoznék, szívesen dolgoznék stúdióban, most épp kapcsolatban is állok eggyel. 


A Crom-nak most csinálunk a régi demókból egy újra kiadást. Ezt nálam rögzítjük és én utómunkázom. "Új Világ Születése" néven fog megjelenni remélhetőleg tavasz végén, nyár elején. Közben több új dalt írtunk és még íródik, az új lemezre, amit a tervek szerint az Ecseri Vasművekben fogunk felvenni. Illetve járjuk az országot a Kalapács zenekarral, és sorra vesszük be a városokat, egész a végső győzelemig…

Áron nagyon köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert a továbbiakhoz!

Köszönöm!

 

Kapcsolat: 

https://www.facebook.com/SinghBahadurAron

 
https://soundcloud.com/hotterthandecember/verysoft?fbclid=IwAR0PywbAk-rMoRTZ-EjE7P7hDsPax4hzdiYgxwbLZDnbvDBTQadIogQt5mA

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése