2016. május 3., kedd

Kovács Gábor, dobos, Apnoé


Kovács Gábor, dobos, Apnoé. A dobosok, ütősök, mint a zene "szürke eminenciásai"? Igaz ez, vagy nem? Ez eldöntendő, de Gábor kilépett ebből a körből az biztos! Szóló szerepet kap a játéka, gratulálok! Szürke eminenciások. Gábor, mi a véleményed erről, és hova helyezed Te saját magad?

Szolgálni a zenét a dobosnak is feladata, és megmaradni a fesztelen örömben. Az, hogy kiléptem ebből a körből, nem feltétlenül igaz. Igyekszem a lehető legzeneibbé és izgalmasabbá tenni a dobolást. Ebben szerepet játszik továbbá, hogy olyan zenéket, dobosokat hallgatok, akiknek a játékával azonosulni tudok. Fontos az új behatás, zenei frissesség.
Hogy ebben hol vagyok én? A személyemmel együtt kap a zenekar egy velejáró dobolást. Az Apnoé elsősorban autentikus népzenei alapokra épül, de van benne rock, funky, blues is. Az utóbbi stílusokban van szerkó, hiszen ezek a stílusok úgy születtek anno, de az autentikus magyar népzenében nincs. Ebben a közegben nem szokványos hangzást produkál a szerkózás, ezért kell jól elhelyezni. Van olyan, amikor cajon-on játszok,  kimondottan izgalmas dolgok születnek együtt muzsikáláskor. Tavaly nyár végén kerültem a zenekarba.  Stúdiózásba csöppentem, gyorsan fel is doboltam  pár dalt a készülő lemezre. Ami aztán meg  is jelent „Hegylakó”címmel. A közös feladatok még csak ezután kezdődnek. Rengeteget dolgoztunk a téli időszakban, bejátszani a dalokat , közben születnek új nóták, tervezni a jövőt. Dolgozunk most is, van tennivaló bőven. És mindezt jó hangulatban. 

Hol voltak azok a pontok az életedben, amikor az ütős hangszerek felé fordultál?

Gyerekkori élményekhez kötődik, körülbelül 8-9 éves lehettem. Akkor kaptam az első, dobszerkónak ugyan nem nevezhető dobjaimat, de imádtam őket. Trova cintányérral  Kozmosz dobot. Szüleim nem zenészek, ezért kicsit értetlenül álltak a dobrajongásom  előtt, de elfogadták, 14 évesen kaptam  egy hangszerboltban vásárolt új dobot.

Gábor, azt érzem, hogy a játékod nagyon elől van a színpadon. Szokatlan talán, de nagyon bejön! Tudatos ez a stílus-alakítás, vagy egyszerűen belűről jön?

Teljes mértékben belülről jön.. A dobolás ugyanúgy belülről jön, mint bármely hangszeres játék. Változik is, ahogy az ember, kívülről és belülről egyaránt. A fejlődési folyamat az már más kérdés,  mert ha egyedül tanul  az ember, tovább tart.  Nyilván a kedvenc dobosaim hatással vannak rám, gyakran ebből táplálkozom, inspirálódok.

Apropó stílus, beszéljünk a játékstílusodról!

Szeretem a száraz,  pregnáns játékot , minél konkrétabban játsszak filleket.  De ez is hangulatfüggő, mert a verőtartáson is sok múlik. Szeretem variálni, mert izgalmas.
Próbálok a jelenkorral lépést tartani  és figyelni az újnál újabb dolgokat, rengeteg fajta dobolás  van,  ahonnan  meríteni lehet.

Gábor, lépjünk át a zenei szaklap részbe. Beszélnél a hangszeredről?

Sonor Force 3005 White Sparkle a cuccom, 22” lábdob 8” 10” 12” 14” tamok 14x5” pergő. Nem egy csúcskategóriás cucc, de juhar, és szeretem. 10 éve vettem  újonnan.  Egyszer már eladtam, de visszavettem. Hibátlanul szól stúdióban, koncerten egyaránt. Zildjian A Custom cintányérokat használok 20” ride, 18”crash,  16”Fastcrash,  20”Orientalchina , 14” new beat lábcintányért. Remo bőröket ,VicFirth 5A verőket.

Gábor, hogy érzed, hogy látod, hol tartasz most? 



Jó a csapat,  jó a hangulat ami fontos. Egy folyamat része vagyok, ami most kezdődött. Mindig van hova fejlődni.

Következik a kihagyhatatlan kérdés, tervek!

Várjuk a nyarat, tele a naptár!

Gábor nagyon sok sikert a pályádon, és köszönöm a beszélgetést.

Köszönöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése