2016. május 16., hétfő

Hegyi "Dizsó" Dezső, gitárerősítők

Hegyi "Dizsó" Dezső, gitárerősítő késztő. Nagy tisztelettel köszöntelek a Gitarvilagok.com oldalunkon. Az első benyomásom a munkáidról, hogy rendhagyóak a szemnek, de döbbenetesen jól szólnak. Tökéletes gitárerősítőkről beszélünk! Dizsó azonban kezdjük veled a beszélgetést. Kit tisztelhetünk Hegyi Dezső, gitárerősítő készítőben?

A kérdésed sok mindenre vonatkozhat... A szakmám szerint építész vagyok, tartószerkezet tervező. A gitárerősítők világába a zenén keresztül kerültem. Hosszú évek óta gitározom. A zenekarom a Sujtólég (www.sujtoleg.hu).

Dizsó, ahogy látom, azért az trend, hogy egyszerű legyen a "gép". Nálad ez - laikus szememmel nézve - abszolúte nem szempont. Jól látom ezt?

Mindenkinek mi a motivációja. Nagyon szeretem az egyszerűséget, lenyűgöz egy jól kitalált, összerakott erősítő is. De a tervezés és az építés közben a bonyolultabb megoldások izgatnak. Kis túlzással azt is mondhatnám, hogy a határaimat keresem, mi az, amit még meg tudok oldani. Nem ez a szakmám, csak fizika órán tanultam az elektronikát, ezért első körben az is kihívás volt, hogy megszólaljon a cucc.

Az alapkoncepciód mennyire változhat, mennyire engeded hogy változzon az erősítő építése közben?
Folyamatosan változik a project. Az alapkoncepció is teljesen más volt, amikor elkezdtem a tervezést, és építés közben is folyton átrendezek mindent. Hallhatnánk most pusztán szakmai szempontok szerint a munkáidról?

Nem vagyok profi erősítő építő, ez csak a hobbim. A találkozón az első "igazi" erősítőmet és az aktuális, a sorban harmadik projectemet vittem el. Az első erősítőm egy öt csatornás kombó volt, 15W-os teljesítménnyel. Ismert erősítők elő fokait zsúfoltam egymás mellé, nagyjából ötletszerűen. Eredetileg 2x8 colos hangszóróval épült, de átalakítottam 1x12-re, mert mint kiderült, a 8 colosoknak korlátozottak a lehetőségei. A találkozón bemutatott erősítő már a korábbi tapasztalataim alapján sokkal "megtervezettebb" darab. A hordozhatóság volt az egyik fő szempont, ezért nem kombó, hanem önálló fej. Mivel a zenekarom nem igényli a nagy hangerőt, ezért csak 5W-os. Ezt sem tekerhetem ki próbán. Két hangszín kör köré van építve két-két csatorna. Ezeken sok minden kapcsolható: gain-boost-fat-deep-bright... És amitől érdekes az egész, az előfok mellé került egy effekt kör, legnagyobb részt csöves megoldásokkal: tremolo, vibe, ring modulator, flanger, chorus, digitális és analóg delay, reverb és parametrikus Eq, de készülőben van egy kompresszor is. Persze itt a csövek mellett megjelennek ic-s oszcilátorok, késleltető chipek és hangolható ic-s filterek. De amennyire csak lehet, tartom magam a csöves technikához, még ha ez önmagában nem is jelent semmit... Jelenleg 16 előfokcső és egy végfokcső van a dobozban.

Apropó Dizsó, miért építesz erősítőket?

Már a gimiben is érdekelt az elektronika, összeforrasztottam pár dolgot, de nem jutottam messzire ezen a téren. Aztán pontosan 10 éve, az esküvői bulimon kezdett zavarni, hogy az erősítőm nem egészen azt nyújtja, amit várok tőle. Vettem ezt azt, aztán addig olvasgattam a neten, hogy elkezdtem építeni. A hangmester.hu csöves fórumát olvasva gondoltam rá, hogy erre én is képes lennék. Ma már ez az a hobbim, ami igazán ki tud kapcsolni az egész heti munka után.

Rendelésre is készítesz gitárerősítőket?

Nem kerestek még meg ilyesmivel, és valószínűleg nem is vállalnék ilyet. Több okból. Ugyan képes vagyok jó minőséget előállítani, de nem vagyok profi. Aztán Magyarországon ezekre az egyedi cuccokra a következő jelzőkkel találkozhatsz: sufnituning, háztáji, buhera... Miközben a tőlünk boldogabb világban a customshop cuccok prémium áron kelnek el. És te is láthattad, a mi profi építőink nagyon magasra teszik a lécet. Az fent leírt erősítőm ára, ha egyszer befejezem persze, a belefektetett munka és anyagköltség alapján hét számjegyű kellene legyen... Ezt itt senki nem fizetné ki. De kategorikusan nem zárok ki semmit. Lehet, hogy lesz olyan, hogy valaki megkeres egyszer olyan problémával, amivel szívesen foglalkozom. Mondjuk most pörög az építőipar (mármint a házépítés), és ezért a munka mellett nagyon kevés az időm.



Dizsó, befejezésképp beszélnél a terveidről?

Már a találkozóra menet azon agyaltam, hogy kellene egy kicsi de erős cucc, ami kiegészítené az 5W-os teljesítményt. Hazafelé össze is állt a fejemben, hogy ezt hogyan lehetne jól megvalósítani. Talán lesz belőle valami...

Dizsó, nagyon sok sikert a továbbiakban, és nagyon köszönöm a beszélgetést!!

Köszönöm.



1 megjegyzés:

  1. Dizso erősítői próbahelyen és koncerten is kitűnően megállják helyüket, ha ez megfelelő kifejezés a dögös, éles hangzásvilágra, amit ő annyira kedvel. (A zenekarában vagyok az énekes, testközelből ismerem a cuccokat).
    Jellemzőjük a kompakt kialakítás és egyszerű hordozhatóság, valamint azon igény felismerésén alapuló megjelenés, hogy lakásban tároláskor is jól nézzenek ki, így vagy bútorszerűek, fa külsővel, vagy fémesen hidegek funkcionális minimáldizájn megjelenést alkotva. Olyanra nem emlékszem, hogy valaha valamelyik elromlott volna a sajátjai közül.
    Az egyes kezelőszervek feliratozásán még van hová fejlődni, ez akkor fontos, ha valaki más játszik rajta.
    Épített már egész kicsi, csak otthoni gyakorlásra szolgáló dobozkát épp a legszükségesebbekkel és több részből összelegózható, koncertváltozatot is.
    Csak így tovább Dizso, én mindenképp örülök az újabbnál újabb csodáknak!
    Miki

    VálaszTörlés