2017. december 13., szerda

Kardos-Tomor-Molnár Trió, KTM.



Kardos-Tomor-Molnár Trió.  Amikor az ember kilép a megszokott világából, előfordulhat, hogy nem érti az adott környezetet. Az igazi zenészek arra törekednek, hogy ezt a környezetet foghatóvá tegyék. A Trió egy olyan zenei világot magyaráz meg nekünk, mutat be, ami teljesen sablonmenetes és ebből kifolyólag nehéz. Az igazi titka a Triónak, hogy ebben a szokatlan környezetben tökéletesen teszi az idegenvezetők dolgát. Világossá és érthetővé vált a világuk minden hangja. Nagy tisztelettel köszöntöm a Kardos-Tomor-Molnár Triót az oldalon. Hogyan sikerült összeülni három embernek, akik egy tökéletesen „fogalmam sincs milyen zenei műfajú” zenei világba utaznak és visznek el minket?

Kardos Dániel: Barna és én nem igazán ismertük egymást közelebbről. Voltaképpen egyfajta kölcsönös emberi szimpátia és szakmai megbecsülés hozott minket össze. Miután megismerkedtünk, sokat beszélgettünk zenéről és mindketten kíváncsiak lettünk, milyen közös zenei világot tudnánk létrehozni. Molnár Dani személye, mint dobos pedig adott volt, mivel mindketten zenéltünk már vele korábban.
Molnár Dániel: Nagyjából 10 éve „kerültem be” Kardos Dani zenekarába, a Kardos Négyesbe, pár koncert erejéig. Addig egy számomra teljesen ismeretlen dimenzió nyílt meg, ami az óta is - Danit hallgatva - a hatalmába kerít. Ez az ő saját világa, amit nagyon szeretek és tisztelek. Rengeteg páratlan ritmussal kellett megbirkózni, amihez korábban nem volt közöm. A zenekar akkori tagjai nagyon türelmesen jó tanár módjára segítettek elsajátítani a repertoárt, ami zeneileg nagyon sokat segített nekem. Körülbelül ugyanekkor kerültünk kapcsolatba Barnával, akivel gyakorlatilag az első másodperctől egymásra hangolódtunk. Úgy érzem, az elmúlt 10 évben csak még jobban összecsiszolódtunk. Nagyon szeretek vele játszani, mert könnyű… semmi felesleges hang, pontosan tudja hol a helye a zenében, mikor mit kell csinálnia. Amikor felmerült a trió ötlete, nem lehetett nemet mondani rá, hiszen két ilyen fantasztikus zenésszel bármikor hatalmas élmény együtt játszani (azóta is minden koncertet nagyon várok.)
Tomor Barnabás: Én Molnár Danitól hallottam elsőként Kardos Daniról, a Kardos Négyesről. Mivel kíváncsi lettem utána néztem a YouTube felvételeknek és rögtön éreztem, hogy kell valami közöset csinálnunk. Aztán írtam Daninak, közös ismerősön keresztül koncerten is megnéztem, véletlenül is összefutottunk, dumáltunk és 2011 novemberében már elkezdtünk próbálni, szerencsére ennek már 6 éve. A másik Dani, akkor már három éve atom biztos ritmusszekciós társam volt, nem volt kérdés ki lesz a dobos. Az egyik „szívem csücske” ez a formáció is.


Akkor most konkretizáljuk. Kik is alkotják a Kardos-Tomor-Molnár Triót?

Tomor Barnabás: Kardos Dániel akusztikus gitáron, jómagam basszusgitáron és Molnár Dániel dobokon, három különböző karakter hasonló zenei „fertőzéssel”.       
Bővebben itt olvashatnak rólunk: www.barnabastomor.com/performer/kardos-tomor-molnar-trio

A Trió zenéje első hallásra is olyan „téma gyűjtemény”, ami kimeríthetetlennek tűnik. Hogyan vagy hol húzzátok meg a határt, hogy tényleg ennyire érthető a zenétek?

Kardos Dániel: Nem mondhatnám, hogy azzal lennénk elfoglalva, mennyire érthető vagy nem érthető a zenénk, ötletelünk, ami tetszik, azt pedig megvalósítjuk.
Molnár Dániel: Nem érzem, hogy bármilyen határt húznánk. Általában érthető (könnyen érthető) zenei gondolatokat fogalmazunk meg a saját zenei nyelvünkön, ha nem azért dolgoznánk amiért (hogy örömből a saját dolgainkat játszhassuk), akkor nem is lenne értelme csinálni, mert az mindenkiből kivenne, azzal szemben ami - a saját nevemben nyilatkozva - inkább hozzánk tesz.
Tomor Barnabás: Na, az biztos, hogy az sosem fordult meg a fejünkben, hogy érthető vagy ne érthető legyen, már egymást hallgatva ráéreztünk a közös nevezőre és ösztönösen jött, ami jött. Kardos Daniéból és az én szerzeményeimből kerültek be a mindhármunk számára egyértelműen „kátéemesíthető” dalok és a folyamat elindult, mindig bővül a műsor.

Gyakran hallom – de vitatom – hogy egy minimális képzettség is korlátokat szabhat a zenei szabadságnak. Nos, nálatok a tökéletes ellentétét látom ennek. Iskola ver. alkotói szabadság?

Kardos Dániel: Pont fordítva van. Aki zeneileg képzett, annak eszköztár áll a rendelkezésére, és ha ez az eszköztár elég bőséges, akkor tudjuk igazán szabadon használni.
Ez persze nem jelenti azt, hogy zéró képzettséggel valaki ne tudna szabadon zenélni és alkotni… kérdés, hogy mennyire lesz jó hallgatni.
Molnár Dániel: Szerintem semmilyen jelentősége nincs annak, hogy valaki kijárt egy iskolát, vagy sem. A nyitottság, az érdeklődés, a kíváncsiság sokkal többet tudnak segíteni. Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán ki milyen adottságokkal születik meg.
Tomor Barnabás: Hasonlóan gondolom, mint a srácok. Fontos is lehet a képzettség és elég is lehet némi képzettség, ha ösztönösséggel, nyitottsággal párosul, ahogy Molnár Dani is említette legfontosabb az adottság. A mi esetünkben még talán az, hogy nagyon szeretünk együtt játszani és minden esetben „szabadfelfogásúak” vagyunk, így hát akadályok sem képződnek.

Végezetül, egy talán megszokott, de fontos kérdés! Tervek! 

Tomor Barnabás: Ebben az évben jelent meg egy CD, amin a KTM Trió is szerepel. Nevezetesen a „Tomor Barnabás Live at A38”, amin három kompozíció kapott helyet, két saját szerzeményem és az első közösen összerakott „African Way” c. dalunk. A tervek között szerepel, hogy egy stúdió nagylemezt vegyünk fel a közel jövőben, melyen az eddig játszott és az új számok is szerepelnek majd.


Az albumról bővebben: www.barnabastomor.com/albums


Nagyon köszönöm a beszélgetést, kellemes ünnepeket, és nagyon sok sikert!!

Köszönjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése