2014. szeptember 2., kedd

Roundabout

Kis Dáviddal beszélgettem, a duó gitárosával, és énekesével. Régi barátként, és a Gitarvilagok.com oldal támogatójaként üdvözölhetem. Dávid, mit kell tudnunk a Roundabout –ról?

Hali! A Roundabout nem egyszerűen a duó, inkább egy zenekar. Ketten készítjük a számokat, amik a fejemből kipattant gitárötletekből fejlődnek egy dallá. A legjellemzőbb ránk, hogy mind a ketten használunk looper-t. Mindig élőben rögzítjük a loop-okat, így nem lesz lelkiismeret furdalásunk, hogy nem élő. Még nagy szerepet játszik a hangzásunkban a whammy, az oktáver, a zengető és a visszhang is. Ezeket bolondítom még egyéb effektekkel.

A Tőled már jól ismert gitártémák mellett, most egy hihetetlen finom játékkal találkozhatunk. A kérdés adott, hogyan alakult ez a hang?

Igazából ezek folyamatosan fejlődnek. A lehetőségeim szerint mindennap gyakorolok és próbálom fejleszteni magam. A különböző hatások segítenek ezekben. Itt gondolok a Kodolányi János Főiskola Előadóművészét tanszakára és az új zenékre, amiket hallgatok. Szeretek kísérletezgetni a hangzásokkal is, ami miatt néha gúnyolódnak a zenésztársaim. Ők nem tudják, hogy milyen gitárosnak lenni! Ezek a modern hangzások is új ötleteket hoznak a felszínre.

A két stílus azért, remélem, párhuzamosan haladhat?

Igen! Egyelőre tudom párhuzamosan csinálni. Mind a kettőt szeretem és ugyanúgy a magaménak érzem. Nincs prioritás és versengés a zenekarok között. Maradéktalanul büszke vagyok minden produkcióra, ahova dalokat írok. Mindig van olyan ember, akinek tetszik, amit csinálok. Mondjuk anyukámon kívül, mert ő szerintem elfogult! 

Visszatérve a finom játékra, ott van egy gyönyörű ének is a Roundabout–ban. Kész Petra énekel, és ehhez csak gratulálni tudok. Petra, beszélnél a pályádról, és a terveidről a duóval?

Már a kezdetektől nagyon közel állt hozzám a zene. 6 éves koromban ének-zenei általános iskolába jártam és klasszikus zongorázni kezdtem, amit nagyon szerettem, de idővel mégis inkább az éneklés felé húzott a szívem. Ezután a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskolába már jazz-ének szakra felvételiztem, akkor kezdtem el ismerkedni a hangképzés fortélyaival és ezzel a fajta zenével is. Érettségi után OKJ vizsgát tettem ugyanitt, majd felvételiztem a Vienna Konservatorium-ba, ahol három évet töltöttem és most kezdem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakát, amit már izgatottan várok. Reményeim szerint rengeteget fogok tanulni, fejlődni és Dáviddal is sok új zenei élményben részesülünk a továbbiakban. Szeretném, hogyha ez a duó is fejlődne olyan értelemben, hogy egyre jobb számok születnének, és minél jobb lenne az összhang kettőnk között.


Kikerülhetetlen kérdés, BHS!

A stúdió él és virul. Sok munkával nem tudunk dicsekedni, de mindig van valami. Ez nem csak munka, egy elkötelezettség is megboldogult barátunkról, Daczi Zsoltról is. Apuval ketten visszük és igyekszünk bővíteni a tevékenységi körünket.

Végezetül beszélnél a házi stúdiód, Bendegúz Hangstúdió jelenéről?

A fő profilunk az élőzene rögzítése, de MIDI-be is belemerültem és hangszereltem is már pár számot. Ami újdonság, hogy a viszonylagosan nagy pedálparkomnak köszönhetően a reamp technológiában is tudjuk kamatoztatni magunkat. A folyamatos fejlesztésekkel és segítőkészségünkkel csalogatjuk a környékbeli zenekarokat hozzánk. Ez nem azt jelenti, hogy csak a környékről várunk zenekarokat. Igény esetén el is tudunk szállásolni pár embert.

Nagyon köszönöm Nektek az interjút, és további sok sikert kívánok a gitarvilagok.com nevében is!

Udvardy Udy Zsolt
06/30 226-1017

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése