2017. május 11., csütörtök

Északi Szabolcs, gitáros


Északi Szabolcs, gitáros. Úgy érzem, nagyon hangos, zajos a világ. A csend sem kivétel ez alól. A zene az a nyelv ami meg tudja adni azt a spritualitást, ami vissza tudja adni a csendet nekünk. Szabolcs az a gitáros aki kiválóan érti ezt a nyelvet, beszéli, játssza. Új albuma, a Beyond of Stratosphere, címet kapta. Szabolcs, nagy tisztelettel köszöntelek az oldalon,  beszéljünk az albumról. Szabolcs mi inspirált? Melyek voltak azok a fontos pontok, melyek alapján megszületett az album?

“A fejemben a hangok mutatták az utat” így szokták mondani, ami igaz is lehet. Tudod a zene olyan hogy meg vannak a terveid de aztán a munka közben magával ránthatnak újabb ötletek és azok diktálják hogy mi lesz. Engem elsősorban a játék inspirál. A zeneszerzés egy folyamat az ötlet a legfontosabb,megtetszik és elkezded komolyan venni aztán építgetni és végül érdemesnek kell tartsd arra hogy ezt megmutasd másoknak. Mindig belekerülnek azok a dolgok amik akkor éppen foglalkoztatnak, meg kell hogy legyen a koncepciód de a legfontosabb a játék, amíg egy zenén dolgozol az nagyon nagy öröm. Szerintem a zene most egy filozofikusabb irányba tart a nagy technikai korszak végére értünk. Ezzel a lemezzel is ezeket a törekvéseket erősítem. Nehezen szántam rá magam egy instrumentális albumra, ami arról szól hogy a gitár a főszereplő. Elsősorban dalokat írtam, szövegeket zenésítettem meg és verseket, hangszereléseken agyaltam. Instrumentális zenét csinálni 2017-ben, erre időt szánni és abban reménykedni hogy ezt sokan meghallgatják majd úgy gondolom totál öngól. Felmértem esélyeimet végig gondoltam hogy mennyi van a klasszikus Gilbert, Satriani, Vai, és a többi  gitárhősök  meg a több 1000 mai megfelelőik mellett, akiket már egyre kevesebben hallgatnak. Szóval nem sok értelme van. Végül mégis arra jutottam hogy miért ne. A bakancslistámon volt ez a dolog. Ha már közönség sincs, csak haverok és zenésztársak és “világsztárok” se lehetünk már, akkor magam miatt ,mert ezzel már régóta tartoztam magamnak. Másrészt pedig kritikus vagyok, nagy volt a pofám és mindenki aki dumál az csináljon zenét és aztán ugasson tovább.


Miért Beyond of Stratosphere?

Mert az egész a magányos utazásokról szól,ami a fejünkben zajlik, (elindulni képzeletben valahová). Tehát amikor zenét hallgatunk,zenélünk, akkor mintha kilépnénk a földről ezt szimbolizálja. Régóta járom ezt az utat más projektekben is használtam ezekből a hangzásokból, arra jutottam hogy csinálok egy instrumentális  
 “ post-rock szerű” lemezt, begyúrva minden eddigi dologgal amit használtam.Elkezdtem kutatni a mappákban azok az ötletek után amik felhasználhatóak lennének ehhez.Felvettem esőt az udvarból mikrofonnal (pl. innen a H2O háttere .Más dalnál  a föld külső zaját használtam (NASA felvételekből). Az "I go to Mars"-nál űrhajó száll le éppen egy résznél. Szóval kísérletezgettem, olyan dolgokkal is amikről azt gondolom pszichológiailag hatnak a hallgatóra, egyfajta hangulatot adnak a számoknak.

Beszélgessünk most Északi Szabolcsról!

Északi Szabolcs. Gitár oktató és zenész  Baján. Család, tanítványok, zenekarok. Nem könnyű vidéken de én szeretek itt élni. Veracruz, Hegyhengergetők, Október32, Felhőtánc és akusztikus formációk. Sok ügyes gitáros indult tőlem, büszke vagyok rájuk, elmondhatom hogy sok kreatív emberkét neveltem, akik közül rengetegen zenélnek aktívan ma is. A zenekaraimról annyit hogy nagyon  jó zenészekkel dolgozok együtt és nagyon jó barátokkal  (hála ezért az égnek). Szóval a nyugalmasabb kisvárosi Jimi Hendrix pozíciót választottam és ezek mellett stúdiózok.

Merre, tovább az miért Beyond of Stratosphere?

Elküldtem egy két blognak hogy ne csak a facebook ismerőseim hallják-lássák, de nehéz kérdés. A menedzselés nem érdekelt soha az nem  zenésznek való dolog. Kicsit pszichopata dolognak tartom aki a marketingben hisz és az irányba dolgozik. Addig jutottam hogy elérhető az "itunes spotify" és hasonló helyeken meg a youtube oldalamon. Ha koncertet csinálnék belőle tök jó zenekart kitudnék tenni mert sok kíválló kollégám van de ingyen nem várom el senkitől hogy dolgozzon a zeném. Szerintem lesz ebből koncert de egyedül nem állok ki backing trackra, mert izgalmasabb játszani,szeretem ahogy a zenekar inspirálja magát,koncerten olyan lenne hogy ezek a témák megmaradnának sok játékkal fűszerezve sokkal szabadabb.

 

Nagyon jól szól az lemez. Egy ilyen lemeznek jól kell szólnia. Szabolcs, most a technika kérdése jönne! Minden aminek köze volt a hanghoz?

Stratocasterek - hangkártya - Pc-Logic pro. Semmi extra technika. Illetve egy Squier precko halható a basszussávokon, sokszor pengetővel. Egyedül oldottam meg mindent. A masteringet egy jó barátom végezte, Magi Krisztián, aki egyébként kiválló zenész is.

Szabolcs, nagyon köszönöm a beszélgetést, és gratulálok a Beyond of Stratosphere -hez!
Én köszönöm. Sziasztok. 

2 megjegyzés: