2017. június 8., csütörtök

Kustán Sándor, gitárgyűjtő


Kustán Sándor, gitárgyűjtő. Amikor Kusti gyűjteményét megnéztem, azt a hangszert kerestem ami beoltotta a hangszerek, a gitárok szeretetét az egész életembe, a mindennapjaimba. Jolana Galaxis... Musima DeLux....! Nem tudom miért, de én már lemondtam róla, hogy szembe jönnek velem ezek a gitárok. Gratulálok a gyűjteményedhez és nagyon köszönöm, hogy egy kicsit visszanézhettem magam.
Rengeteg vintage hangszer van a piacon. Kusti, miért épp például a Jolana került képbe?
Szia, sziasztok! Gyerek koromban egy Jolana Galaxis basszusgitáron kezdtem pötyögni ami akkoriban magasabb volt nálam ha mellém rakták. Kb. 10 éve lehetett amikor arra gondoltam hogy kellene a falra egy ilyen gitár emlékbe. Akkor elhatároztam, hogy megkeresem azt a gitárt de sajnos nem jártam sok sikerrel viszont az internet segítségével sikerült feltérképeznem ezt a márkát és utána magával is ragadott a formájuk és az egésznek a hangulata. Innentől pedig nem volt megállás el kezdtem gyűjtögetni mindenféle régi gitárt amíg hely szűkében nem lettem.
Szervizeled, javítod is a gitárjaid?
Nem. Eszemben sincs. A gitárjaim Mészáros Zoltán Dániel (Mészi) (Hangszerelem) szervizeli illetve javítja. 
http://hangszerelem.blogspot.hu
Szerintem ma Magyarországon ő az aki ugyanúgy nyúl egy régi Jolanához, mint egy régi Fenderhez vagy Gibsonhoz. És képes olyan műveleteket végrehajtani rajta amitől sokan óvakodnak. Én inkább csak amolyan tisztítási munkákat végzek el a gitárokon.
Mennyire ragaszkodsz a teljesen eredeti megjelenéshez? Jelen esetben, mondjuk egy Moni Second gyári állapotához?
Csak gyári állapot jöhet szóba a gyűjteményemnél. Például poti vagy jack csere még belefér. Vagy esetleg megtekercselt hangszedő, bundozás vagy binding javítás. Utóbbi például elég gyakori a Jolana gitároknál.
A Moni gitárok a gyengéim jól rátapintottál. Tudomásom szerint nekem van meg eredeti hiánytalan és módosítatlan állapotban a 4 féle Moni elektromos és basszus gitár. Ez nekem hatalmas dolog, mert 9 évig vadásztam őket mire végül megtaláltam. Mondhatjuk, hogy a gyűjteményem szent grálja ez a négyes. Hatalmas eszmei értékkel. Már 1-2 éve külföldi gyűjtők is keresnek nálam ilyen gitárokat.
A gitárosok nagy többségénél a hangszedő csere az első mozdulat, ahogy kézbe veszik a gitárt! Be lehet szerezni manapság tényleg „sixties vintage”  alkatrészeket?
Igen be lehet itthon és külföldön is egyaránt. Természetesen mindent be lehet szerezni de ha eredeti kell akkor az biztosan többe fog kerülni, mint egy kíni alkatrész.  Sokan keresnek meg különféle kérésekkel, hogy mit szerezzek meg vagy tudok-e adni például Brilant De Luxe hangszedőt vagy Rellog Gitona-t. Természetesen annyi soha nincs amennyi kellene de igyekszem eleget tenni a kéréseknek. Hamarosan a honlapomon elérhető lesz egy menüpont ahol beszerezhetőek lesznek alkatrészek is. 
Kusti, kikerülhetetlen kérdés egy gyüjtő esetében a finanszírozás – már ami ide tartozhat – kérdése. A hangszerekkel kapcsolatban az üzleti rész is jelen van, vagy ebbe az irányba nem megy a Sixties Guitars?
Igen a finanszírozás egy igen kényes téma ,mert ez bizony már egy bizonyos szint után fájni is tud. Egy gyűjtőnek mindig vételre kész állapotban kell tartani a pénztárcáját. Sokan gyűjtik már a régi hangszereket és sokan is kereskednek vele. Egy–egy gitárért őrült harc is ki tud alakulni és persze gyűjtők közti sértődések is.
A második kérdésedre a válasz az meg az , hogy természetesen jelen kell, hogy legyen az üzleti rész is, mert minden egyes gyűjtemény egyben egy befektetés is. Vagyis annak kell lennie. De ez csupán az én véleményem. Senki nem fog olyan dologra rengeteget áldozni ami 10-20 év múlva fabatkát sem fog érni.
Az irány mindenképp a kereskedelem viszont addig az út nagyon hosszú és rögös.
Itt nem lehet úgy kereskedni, mint a porszívóval aminek minden háztartásban kell lennie.  http://www.sixtiesguitars.com 
Itt bizony ki kell várni azt az embert aki meglátja és beleszeret az adott hangszerbe. ami lehet akár több hónap vagy év is. Szóval  ez inkább szerelem amivel szívesen foglalkozom de megélhetést nem fog biztosítani.
Végezetül. Tervek!
Tervem egy új honlap ami már nem a gyűjteményt prezentálja hanem a mások számára is elérhető alkatrészeket és eszközöket.
És természetesen kialakítani a sixtiesguitars brendet ahol beszerezhetők olyan dolgok amiket már 30 éve sem tudtál megvenni a Triálban. Köszönöm ,hogy megtiszteltél az interjúval.
Én köszönöm a lehetőséget, és nagyon sok sikert az elkövetkezőkben!

Galéria

2 megjegyzés:

  1. Üdvözletem Sándor.Már nagyon várom az új honlapot.Gyönyörű a gyűjteményed. Amint lehetséges sok alkatrészre lenne majd szükségem a restaurálásokhoz.Sajnos én már 45 éve nem tudok alkatrészekhez jutni (Ural)

    VálaszTörlés
  2. Üdv!
    Köszönöm!
    Igyekszem. :)

    VálaszTörlés