2017. október 13., péntek

Erdős Csaba, basszusgitáros, Bicska


Erdős Csaba, basszusgitáros, Bicska. A győri A BETON – erről egy kicsit később – stúdióban, egy nagyon jó koncert után kerestem Csabát. A zenekart alkotó zenészek, önmagukban is jelenségek. Kőkeményen játszottak, és minden egyes hang a helyén volt, átjött. Az összképben volt egy, ami nekem nagyon lejött az Csabi basszusgitározása, és a színpadi jelenléte.

Csabi, köszönöm, hogy időt szakítasz ránk és nem is kezdhetünk mással, honnan jött a basszusgitározás? ... mert valamit nagyon megtaláltál!

Én köszönöm az érdeklődésed.1996 óta gitározom. Tinédzserkoromban az egyik barátom tesójának volt egy basszusgitárja, amit kipróbálhattam, Ő mutatta meg a kezdő fogásokat, pengetést… azonnal beleszerettem a gitár hangjába. Dévaványán (szülőföldemen) a 2000-es évek elején még pl.: Laskai Viktorral (a mai SuperStereoval) és Horváth Istvánnal (a hajdani Blind Myself, most pedig a PMA gitárosával) játszottam. A gitár és az élőzene iránti rajongásom azóta is töretlen.



Melyik műfajokban érzed magad igazán otthon, és miért?

Ha zenekarról van szó, egyértelműen hardcore-punkot mondanék, mert ez áll legközelebb, hozzám, ez vagyok én, ezt játsszuk, így élek. Ha viszont egyedül gitározom, akkor teljesen improvizatív, metal,funky…stb, ami jön.. Nem szeretem a kötött dolgokat, hogy Gyula barátomat idézzem: „Ez punk b.meg, nem kell skálázni”...

Adnál pár tanácsot azoknak, akik úgy döntenek, hogy a basszusgitározás felé fordulnak?

A hangszer iránti lelkesedés, szeretet a legfontosabb, gyakoroljanak, amikor csak lehet, és fejlesszék magukat, ne legyenek lusták, mint én. 

Apropó, fontos! A zenélés sajátossága a folyamatos fejlődés, mert különben zsákutcában marad az ember. Csabi, milyen fő irányokat veszel, amikor gyakorolsz?

Egyrészt próbálom magam szinten tartani, mert ha nem gyakorlok, azt hamar észreveszem. Másrészt már lassan egy évtizede célul tűztem ki, hogy megtanulok normálisan sleppelni, de még a mai napig hadilábon állok vele, s ezt próbálom folyamatosan fejleszteni, gyorsítani.

Elmaradhatatlan kérdés, a cucc! Professzionális a megszólalás. Beszélnél a hangszerekről?

Gitárjaim: Ibanez Roadstar II, ami egy 83-as Japán modell EMG aktív pick up-pal szerelve és egy Fender Jazz Bass American Special.
Erősítőm: Aqilar AG 500 fej hozzá egy Trace Elliot GP 11 előfok.
Ládák: Gallien Krueger 210 RBH és egy 410 SBX Plus.
Ezeket használom, és nem hiszem, hogy a közeljövőben változtatni fogok a felálláson, mert nagyon meg vagyok velük elégedve. 

Térjünk rá az A BETON-ra (www.abeton.hu). A komplexum munkatársa vagy. Beszélj a munkádról!

Igen, megnyitása óta főállásban erősítem vagy gyengítem -  ezt nem tudom J - az A BETON csapatát. Nagy Gyula és felesége, Török Alice tulajdonosok és egyben nagyon jó barátaim kértek meg, hogy dolgozzam náluk/velük recepciósként. Szerencsére ez egy olyan környezet, amit imádok és nagyon sok jó fej és színes egyéniséggel ismerkedtem itt meg. Megpróbálunk minél jobban részt venni a győri- és környéki zenei életben. Különböző koncertekkel, koncertszervezésekkel, kiállításokkal, rendezvényekkel, összejövetelekkel próbálunk egy jó közösséget kovácsolni, és igyekszünk segíteni a nálunk próbáló zenekarokat, amiben csak lehet.


Mesélnél a zenekarról?

A jelenlegi felállás kb. ¾ éve alakult ki, és a tagok elég jól kivették részüket a zenei életben, mindegyiküknek volt/van zenei múltja/jelenje.
A gitárosunk Tesóm, Attila (Muhar), akivel szerencsére egy zenei ízlésünk van, ugyan azokon a zenekarokon nőtünk fel, ami most, hogy együtt játszunk, nagyon sokat számít. Benne megvan az a szorgalom, ami belőlem hiányzik. Ezt megelőzően a DNS-ben, Grow Up Fuck It Up-ban és a 30ST-ben játszott, egyik alapítótagja volt a Bicskának is.
Kis Dani, a dobos a Nixon nevű skate-punk zenekarban dobolt most nálunk erősíti a csapatot, egy magabiztos hátteret biztosít energikus játékával.
Balogh Sándor, az énekes, aki miatt szerintem hiteles lesz a zenekar, egyenes, mint a mártogatott gyertya. Emellett gitározik a Freedom is A Lie-ban, és dobol a Vorgär-ban.
Én pedig rengeteg zenekarban játszottam már, mint pl.: Kevés, Prime Cuts, Grow Up Fuck It Up...stb.
Bicska stílusa crossover egy adag a magyar hardcore jellemző stílusjegyekkel,ez főleg az új számokon lehet észre venni.
Nemrégiben jelent meg az első EP-nk, amit az A BETON-stúdióban vettünk fel és a Drinkin Beer In Bandana Records gondozásában jelenik meg.
Csabi, nagyon köszönöm a beszélgetést, és nagyon sok sikert a továbbiakhoz!

Nagyon megtisztelő volt a felkérés, köszönöm szépen!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése