2017. augusztus 15., kedd

Rónai Zsolt gitáros, zeneszerző, VIBERónai Zsolt, gitáros. Ahogy a beszéd érthetővé válik, ha jó a mesélő, úgy válik érthetővé a zene, amikor Zsolt játékát hallgatom. Igen, ez mérhető! Zsolt ezt a nagyon fontos jellemzőt használja, ami kiváló játéktechnikával párosul. Nagy tisztelettel köszöntelek, a Gitarvilagom.com -on. 

Sziasztok és köszönöm a megtiszteltetést, hogy velem készítesz interjút.Nem is kezdhetjük másképp, ismerkedjünk meg Rónai Zsolttal!

Igen, ez nem olyan egyszerű, azon oknál fogva, hogy én is ismerkedem magammal folyamatosan. Ami a gitározást illeti, kicsit későn kezdtem el a hangszerrel foglalkozni, kb 18-19 éves lehettem. Már régóta elkezdtem hallgatni zenéket, főleg Chris Rea zenei világa volt az első komoly hatás. Egyik iskolatársam behozott egy nejlonhúros gitár, és elkezdett rajta játszani nagyon egyszerű akkorbontásokat, C-Am-F-G és annyira megtetszett az egész, hogy már délután nálam volt a gitár, és órákat töltöttem vele. Volt olyan rendes és kölcsönadta pár napra. Aztán azon a gitáron játszottam egy évig, de kb. 400 napig biztosan. Utána elmentem Andrásik Remohoz, és ő lefektette a gitározás alapjait, elméletét, technikáját. Kb. két évet jártam hozzá, majd utána bekerültem egy country zenekarba, majd saját zenekart is csináltam, közösen szereztük a számokat. Felpörgött minden, jött a koncertezés, próbálás, zenekarok, szóval belecseppentem a jóba. Volt néhány év mikor kicsit háttérbe szorult a gitározás, legalábbis olyan szinten, hogy nem igazán gyakoroltam, új dolgokkal sem foglalkoztam, persze zenélni mindig zenéltem, csak nem vettem „komolyan”, legalábbis fejlődés szempontjából. A zeneiskola nálam kimaradt, szóval legfőképpen a zenésztársaktól szereztem be a tudás morzsáit. Az utóbbi két évben ismét belendültek a dolgok, elkezdtem komolyabban foglalkozni a zenéléssel.

Nem nagyon tudom stílusok közé szorítani a játékod. Melyek azok a hatások, zenei irányzatok, melyek közel vannak hozzád? Esetleg úgy gondolod, hogy meghatároznak valamit a saját gitárvilágodban?Hát valahogy úgy alakult, és ezzel nem én vagyok az egyetlen, hogy nekem a blues-os fikcsik jönnek be, a nyújtások, a torzított sound, delay-el, reverb-el, szóval a blues íz ami meghatározó. Nyílván egy csomó minden más is érdekel, például latint is játszom egy trióval, ott akusztikus gitározom. Mostanában a jazz is érdekel, harmóniákra mit lehet, mit nem lehet játszani, aztán végülis a nagyok szerint mindenre mindent lehet, csak ugye nem mindegy az ízlésesség. Az is tetszik a jazz-ben, - ami szerintem inkább egy zenei felfogás, mint egy stílus -, hogy nagy szabadságot ad, és ha ügyes az ember akkor intelligens és ütős szólókat lehet játszani, saját megközelítésben. Ezt a felfogást minden zenében lehet használni, kinyitja a fület rendesen. Meg mostanában azt vettem észre, hogy minden bulin valami újra rájövök, kis apróságra, amit le is írok papírra, így jobban tudatosul.

Zsolti, ami elsőre megfogja az embert, az a hihetetlen letisztult játéktechnikád. Nincs sallang, felesleges villogás. Saját stílus. Minden zenész álma ez. Hogyan alakult ez nálad, hogyan alakítottad a saját stílusod?

Hát köszönöm, hogy így érzed, ennek örülök, mert tényleg ez az egyik célom. Vagyis az, hogy sajátságos stílusom legyen, és ha ezt már többen így gondolják, akkor lehetséges, hogy jó úton vagyok. Önkritikus vagyok és a letisztultságomon és a játéktechnikámon tudok mit kifogásolni, de ez „csak” annyi, hogy napi szinten kell gyakorolni és foglalkozni a gitározással és a zenével, igyekezni kell mindent megtenni az ez irányú fejlődésért. Folyamatosan próbálom az improvizációimat tudatosan kezelni, előbb említettem, hogy egy csomó mindenre rájövök szépen lassan, ez erre is vonatkozik. Szerintem ez nagyon izgalmas téma (az improvizáció), főleg úgy, hogy másokkal együtt csinálod, együtt zenéltek, reagáltok a másikra. Egy csomó kis apróság van, amire oda kell figyelni, például úgy is föl lehet fogni egy szólót, hogy mondatokat alkotsz, kérdést teszel fel arra válaszolsz, és ez szerintem túlmutat azon, hogy csak figurákat játszol egymás után. Ezt én sokkal érdekesebbnek találom, csak ugye nem könnyű ezt magas szinten művelni.

Ahhoz, hogy letisztult lehessen a játék, ahhoz nagyon ott kell lennie a sound -nak! Komoly szinkronban kell működnie ennek a kettőnek. Következzen a sound!

Igen, a sound nagyon fontos. Jelenleg egy Mesa Boogie Dual Caliber 50-et és egy Rivera Clubster 45-öt használok. Ehhez egy Fender American Stratocasterem és egy MusicMan Silhouette Speciel gitárom van. Mostanában multi effektet használok send/return-be bedugva, mégpedig egy TC Electronic Nova System-et. Jó kis cucc, habár a modulációs effektek kicsit gyengék szerintem, a delay és a reverb pazar, néha az overdrive is tud jó lenni. Továbbá van egy Dunlop Crybaby pedálom és két torzítót is szoktam használni az erősítők drive csatornáján kívül: Kasléder Crazy Little Thing-et és egy Wampler Pinnacle-t. Az akusztikus felszerelésem egy szép fekete Ovation és egy SR Technology olasz akusztikus erősítő. A kettő együtt nagyon szépen szól, kihangosítva is ezt favorizálom.VIBE!

Három éve működik a zenekar, már régóta akartam egy instrumentális projektet, gitáros zenével, ahol végre egy koncerten az elejétől a végéig szólisztikus szerepem van. Nagyon élvezem csinálni, szerencsére három nagyszerű zenésszel: Papp Zoltán basszusgitározik, Mády Gábor dobol, és Kocsis Olivér billentyűzik. Amolyan jazz-rock-ot játszunk, néha pop-os, funkys, néha drum’n’bass, szóval azt csináljuk, ami jön. Az instrumentális zenéről sokan mondják, hogy „jajj nehezen eladható”, „jajj nem értik”, de ezek a vélemények nem érdekelnek, mert szerintem, ami jó zene az jó zene, és azt szívesen fogadják és hallgatják. Folyamatosan igyekszünk a srácokkal jobbat és jobbat csinálni, közérthetőek lenni, kreatívoskodunk, és toljuk a zenekart. Ez utóbbi kicsit nehezen megy, nem vagyunk menedzser alkatok.

Végül következzenek a tervek. Merre tovább Rónai Zsolt?

Szeretnék ezen a pályán maradni, mindent megteszek érte. Eddig működik, remélem, magasabb szintekre is eljutok, mind zeneileg, mind „karrier” szempontjából.

Nagyon köszönöm a beszélgetést, és nagyon sok sikert neked a Gitarvilagok.com!

Köszönöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése