2020. augusztus 23., vasárnap

HendrixFeszt a Message To Hendrixszel és a Hendrix Projecttel szeptember 8-án a Kobuci Kertben!

Meglátásom szerint Hendrix progresszivitása nem csupán a briliáns, iskolát teremtő gitárjátékában rejlik, hanem inkább abban a zeneszerzői mivoltában, hogy mind a mai napig, élő maradt egy olyan zenei műfaj, amit az értők formálhatnak, hozzátehetnek, együtt gondolkodhatnak vele, de akárhogyan is mindig Hendrix örökség marad. Napjainkban ezt az örökséget a legkülönlegesebb módon kezelő zenekar a Hendrix Project!

Nagy tisztelettel köszöntöm az oldalon Tomor Barnabást, a zenekar basszusgitárosát! Köszönöm hogy elfogadtad a meghívást! Az első kérdés legyen a szeptember 8-i koncert, mégpedig az, hogy mi volt az indíttatás, hogy legyen HendrixFeszt?

Jimi Hendrix halálának 50. évfordulójára és egyben hagyományteremtő jelleggel szervezzük meg a Kobuci Kertben az első HendrixFesztet. Kőmíves ’Stone’ Andrással évek óta tervezgettük, hogy Budapesten újra legyen Hendrix-ünnep. Reményeink szerint ettől kezdve minden évben megrendezésre kerülhet, más-más, a hazai zenei érában fellelhető zenészekkel és formációkkal Jimi Hendrix tiszteletére.

 

Akkor most beszéljünk a zenekarokról! Miért pont ez a két csapat?

A közreműködő fellépők már régóta foglalkoznak Hendrix zenéjének, életművének és az általa képviselt szellemiségnek életben tartásával. A Message To Hendrix és a Hendrix Project tagjai még az analóg világban, a ’80-as évek végén, a ’90-es évek elején ismerkedtek meg a Woodstock-korszak által képviselt rock- és blueszenei hullámmal, melynek hatása a mai napig meghatározza zenei irányultságukat, és mindkét formáció tagjai hasonló, egymáshoz közeli generációhoz tartoznak. Petendi Tomit régóta követem és volt szerencsénk már zenélni is, Andrissal már jó pár éve játszanak együtt, úgyhogy egyértelmű volt, hogy ezzel a két zenekarral próbáljuk meg elindítani.

Hogyan alakult az, hogy a Hendrix-i alapok totális gitárcentrikusságából kilépve egy teljesen más tükörből nézett zenei gondolatiság irányába megy a Hendrix Project, ami egyedülálló módon nyúl hozzá ehhez az örökséghez?

Szerintem a gitárcentrikusságból nem léptünk ki, hiszen a gitáré a főszerep. Emellett nagyobb teret kap a basszusgitár, ami Lamm Dávid jazzesebb megközelítésével fuzionálva egy érdekes ízt eredményez. Én abban látom az általad érzetteket, hogy mindhárman közös tőről közelítjük meg a zenét, más irányokból érkeztünk, másképpen nyúlunk a hangszerekhez, de az a bizonyos közös nevező már az első próbákon kialakult és nagyon jól érezzük magunkat együtt. Nem feltétel, hogy azonos stílusban játsszon mindenki, hanem inkább érezzük egymást, egy irányba tartsunk, és örömet okozzon.

A Message to Hendrix egy olyan csapat, ahol Petendi Tamás vezetésével, sokkal szigorúbban tartják a Hendrix-i tradíciókat. Teljesen pozitív értelemben mondom. – de egyfajta kihívásérzést hoz nektek, hogy ugyanazon zeneiséget különböző ablakokon keresztül nézitek? 

Tominál és a Message To Hendrix tagjainál is máshogy csapódott le/ki Hendrix zenéje, a korszak zenéje, és az évek alatt megismert műfajok hatása. A Hendrix Projectnél is. Vagyis mindannyiunknál, de némi átfedések biztos vannak. A mi nevünkben azt mondhatom, hogy ösztönösen közelítjük meg és ez lesz belőle.

 

Mire készülhet a közönség?

19:40-20:30 Message To Hendrix, azaz Petendi Tamás (gitár), Bűdi Szilárd (basszusgitár, ének), Kottler Ákos (dobok).

20:40-21:30 Hendrix Project, azaz Lamm Dávid (gitár, ének), Tomor Barnabás (basszusgitár), Molnár Dániel (dobok).

21:30-22:00 MTH és HP közös finálé.

Információ/jegyvásárlás: 

https://kobuci.hu/programok/hendrixfeszt_message_to_hendrix_hendrix_project_891/

Tomor Barnabás (Hendrix Project)

Jelölés: www.facebook.com/barnabas.tomor
Feliratkozás: www.youtube.com/barnabastomor
Kedvelés: www.facebook.com/tomorbarnabas
Weboldal: www.barnabastomor.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése