2020. szeptember 1., kedd

HENDRIXFESZT! Petendi Tamással beszélgettem Message to Hendrix gitárosával.


Petendi Tamással beszélgettem Message to Hendrix gitárosával. HendrixFeszt! Egy olyan koncert apropóján találkoztunk, mely sokkal messzebbre mutat, mint azaz általános fogalom, hogy koncert. Két zenekar, a Message to Hendrix és a Hendrix Projekt. Nincsenek könnyű helyzetben, mert Hendrix játéka, véleményem szerint, nem kategorizálható és ez által nem ismer zenei korlátokat, vagy szabályozottságot. Röviden, azt kell mondanom, nagyon jó kezekben van Magyarországon, a hendrix-i zenei hagyaték!

Tamás nagy tisztelettel köszöntelek az oldalon. HENDRIXFESZT! Napjainkban a koncert, mint olyan, sajnos, nagyon hátra került a sorban. Hála Istennek, túl léptetek rajta. Tamás, mit kell tudnunk a HendrixFeszt miértjeiről?

Tomor Barnabás és Kőmíves Andris barátom agyából pattant ki Jimi halálának ötven éves évfordulója kapcsán. Reméljük hagyományteremtő lesz ez a buli és évről évre más-más bandákkal meg tudják majd rendezni.


Message to Hendrix és a Hendrix Project. Két csapat melyek homlok egyenesen más megközelítésből nézik Hendrix nótáit. Nyilván lesznek átfedések a repertoárban. Ez szerinted abszolút pozitív hatású, vagy csak egyszerűen elfér?

Lesz minimális átfedés, de ez szándékos volt! Úgy gondoltuk, hogy érdekes lehet a közönségnek egy-egy dal teljesen más oldalról közelített verzióit meghallgatni.

Hogy látod, ahogy a Stones meg tudta szólítani a fiatalabb korosztályokat, sikerült nektek is bővíteni a kört, vagy inkább maradt az elhivatott közönség?

Én a koncertjeinkre járó közönség összetételéből azt látom, hogy legalább annyi fiatal látogató van, mint idősebb.



Tamás nem tudom kikerülni a hangszert. Hendrix játékát nem érdemes manuálisan leszedegetni. Nálad azt látom, hogy olyan szinten találkozik a technikád Hendrixével, hogy elképesztő. Mit tanácsolsz, ha valaki bele szeretne állni ebbe a zenei világba, hogyan nyúljon hozzá Jimi Hendrix zenéjéhez?

Köszönöm! Mindenképp hagyjon teret a saját egyéniségének, tehát ne vigye túlzásba a mester technikájának másolását. Jimi játékán is érezhető példaképeinek hatása, úgy mint Muddy Waters, Buddy Guy, Chuck Berry stb. de a lényeg, hogy egy saját hangzást kreált belőle. Én is próbálok Petendiesen szólni, remélem ezt észreveszi a közönségünk. J Bizonyos szinten viszont kötelező kicsit elmélyülni benne, mivel egy csodát élhet át az ember, amikor Hendrixet kezd játszani. 

Nagyon köszönöm a beszélgetést! Találkozunk  a HENDRIXFESZT-en!

Köszönöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése