2020. szeptember 21., hétfő

Nyemcsek Csaba, Devoid


Nyemcsek Csabával beszélgettem, a Devoid gitárosával. Azt látom, hogy nem kell Skandinávia felé nyújtózkodnunk, ha tisztes hardcore/deathcore zenét szeretnénk hallani. Brutálisan hatásos és pontos hangszeres játék. Döbbenetes volt látni a színpadon, hogy milyen precizitással jönnek a gitárodból azok a betétek, melyek nagyon beégtek a műfaj használati utasításába, de ezeket mintha nem olvastad volna, mert nagyon egyedi, és frissek voltak a kezedben. Gratulálok a játékodhoz!

Hatásos és pontos gitározás. Nem, mintha bármely stílus könnyű vagy nehéz lenne, ha jól akarnám játszani, de ilyen magas szinten hardcore/deathcore-t gitározni ritkaság! Melyek voltak azok a fordulópontok, melyek meghatározták a játékod, illetve elindítottak ezen az úton?


 

13 évesen csöppentem bele a 6 húrnak a rejtelmeibe. Most 28 vagyok és ez idő alatt sok korszakon estem át. 16 esztendős koromban jött meg az első szikra, mikor először meghallottam a Lamb Of God-tól a Walk With Me In Hell és a Panterától New Level című számot, annyira elragadott a rifflavina, hogy neki álltam megtanulni (igaz hetekig tartott), de ez volt az első sikerélményem (ténylegesen). Így elhatároztam, hogy én is zenész szeretnék lenni. Igazából ezután már csak olyan időszakok voltak, hogy csak a keményebb, gyorsabb metalcore, deathcore, death metal vonulatokat preferáltam (de, azért hű maradtam ahhoz, ahonnan elindultam). Amely zenekarok még inspiráltak pl.: Death, Chimaira, The Haunted, At The Gates, Thy Art Is Murder, Suicide Silence, All That Remains, As I Lay Dying, The Black Dahlia Murder stb.

 


Csabi, adott a kérdés! A zenekarodban nincs basszusgitár!

Ez jelenleg így van, elég jól összebarátkoztunk a gépbasszerral. De egyébként keresünk, csak nehezen találni olyan kollégát, aki olyan elánnal dolgozik, mint mi.

Egy pillanat, zenekar! Mit kell tudnunk a Devoid-ról?

2018-ban alakult Győrben a zenekar. Én csak ebben az évben csatlakoztam a bandába, tárt karokkal fogadtak, így hamar beilleszkedtem a csapatba. Jelenleg koncertek bőségében fürdőzünk, de dolgozunk az új lemezen is.


 

Csabi, tudnál tanácsot adni azoknak a srácoknak, akik követni szeretnék a példád? Kezdjük például a gyakorlással!

A gyakorlás fontos! Napi fél óra ujjgyakorlatok, vagy eljátszol két-három számot a kedvenceidtől, akkor már nem esel ki a ritmusból. Fő a türelem, mert ha egyből Eddie Van Halen-nek képzeled magad, nem jutsz egyről a kettőre.

Nagyon érdekelne, hogy mennyire férnek bele a gitárvilágodba más játéktechnikát igénylő műfajok? Gondolok akár a blues vagy a jazz vonalakra!

A jazz nem az én világom, a blues annál inkább.

Csabi, kikerülhetetlen kérdés! Hangszer és a „vas”! Mitől tud ilyen mocskos, keménymódon szólni a gitárod?

Egy Ibanez FRIX7FEAH-CSF 7 húros gitárt használok, EMG 707 pickupokkal, innen megy egy DigiTech Whammy (5th Gen) Pitch Shifting pedálba, majd egy Boss ML-2 Metal Core torzítópedálba (kevés torzítással, csak az esszenciája miatt), ezután egy Boss NS-2 zajzár következik, és a legvégén egy Peavey 6505 csöves erősítőfej.

 


 

Csabi köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert Neked és a Devoidnak!

Köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése