2022. február 6., vasárnap

Jakab Szilárd, New Horizon


 
Jakab Szilárd, New Horizon. Ami elsőre nagyon bejött nekem, hogy új távlatok felé indul el egy olyan zenekar, amely ezt kőkemény, klasszikus rockzenei alapokkal képzeli el. Hogyan? Van itt valami ellentmondás? Nincs! Irgalmatlan határozottsággal feszegetik azokat az ajtókat, melyek tényleg megnyitják az új horizontokat! 
 
Szilárd, nagy tisztelettel köszöntelek az oldalon! Beszélnél róla, hogy milyen „iskolák” adták meg a zenekarnak azt a stílust, mely igencsak határozottra sikeredett? 
 
Szia, én is üdvözöllek a zenekar nevében! Tudod, a zenekar tagjai közül hárman – többek között én is - X-generációsok vagyunk. Felnőttünk a Beatrice, Lord, Edda, Pál Utcai Fiúk és még sorolhatnám hány zenekar – lázadó vagy kemény hangvételű - zenéin, és nem múlt el nyom nélkül. Én személy szerint az alapokat zeneiskolában elsajátítva már idejekorán – mintegy 9 évesen – kezdtem el zenélni, gitározni, tangóharmonikázni és billentyűzni. Persze jöttek az iskolai zenekari próbálkozások – mint mindannyiunknál –, kisebb fellépések, de komolyabbra csak „érett” fejjel fordult a dolog. Basszusgitárosunk, Jakab Tamás – aki egyébként az öcsém – inkább a keményebb, metálosabb irányba indult, ő alapította anno a Mad Horse zenekart, ahol még egyszer én is előfordultam billentyűsként. Utódzenekara, a NightSide még a mai napig is működik. 

 Ritmusgitárosunkkal, Varga Lászlóval (ő egyébként a „korelnök”) először a RockZóna zenekarban találkoztam, de hamarosan rájöttem, hogy a feldolgozások előadása nem jó irány nekem a gondolatok kifejezéséhez. Kiléptem a zenekarból, és saját csapatot alapítottam Deep Mirror néven, ahová nem kis meglepetésemre jött Laci is, meg még páran a RockZónából. Írtunk pár dalt, jöttek a próbák, de még mindig nem volt meg az a hang, amit elképzeltem, elképzeltünk. Közben munkákból, és a világjárvány berobbanásából adódóan a zenekar működésképtelenné vált, de a dalok, dallamok még mindig ott voltak fejben, csak nem tudtak kiszabadulni. Ekkor Varga Lacival eldöntöttük, hogy nem hagyjuk annyiban, új formációt kezdünk, ekkor alapítottuk meg a New Horizon zenekart mi négyen: Varga Laci, Jakab Tamás, Kovács Kristóf és én. Kristóf a legfiatalabb, roppant energikus, határozott, és nem utolsósorban remek dobos. Nagyon sokat hozzátett a kialakult hangzásvilágunkhoz. A korlátozások, a világban történő negatív irányú változások kihozták belőlünk a hangot, amit már régóta kerestünk. Feltört, kirobbant, és ez mind a zenei stílusban, mind a dalszövegekben érezhető. 
 
„A falnak is füle van” hallgatva a nótát, az jön le nekem, hogy a dal szövegvilága és a zene – végre – teljes összhangban van. Nincs túlbeszélve, és – hála Istennek – nincs „szétgitározva”! Röviden…. a szövegírás és a hangmérnöki feladatokról hallhatnánk! 
 
A szövegek általában az én fejemben születnek meg, én úgy szoktam mondani: „ki akarnak jönni”, ez alól egy dal képez kivételt, a „Násztánc”, amelyet Szepesi Richárd „Ricsosz” barátom – a Druida és az Avatar zenekar alapítója - írt, és a rendelkezésünkre bocsátott. A zenei alapokra általában írok egy vázlatszerű zenét, amit aztán a srácok – ki-ki hangszere szerint – kidolgoznak. A „Falnak is füle van” c. dal apropóját egy – a médiában is agyonharsogott – sztori adta, pontosabban egy politikai-személyiségjogi jogi botrány. Azért figyelünk arra, hogy a szövegeink ne legyenek vulgáris, sértő hangneműek, de mindig a lényeget ragadják meg, bizonyos dolgokra fókuszálva. A gitártémák és rövidke szólók pont úgy vannak megalkotva, hogy ne vonják el a figyelmet a mondanivalótól, szinte „jelzéserejűek”. A komolyabb hangmérnöki munkát, stúdiózást Markó Attila barátunk „követte el” saját kis stúdiójában. 
 
Hogyan látjátok, hogy a New Horizon és az általa képviselt klasszikus rockzene mennyire fogja meg a fiatalabb generációkat? 
 
Fontos erre figyelni a mai „mindent hallunk, mindent látunk” világban? Figyelj, egyre több pozitív visszajelzést kapunk nagyon fiatal korosztályból is. Érdekes látni, hogy a mai generáció is vissza-visszafordul a korai rockzenei irányzatokhoz. Ez látszik egyébként a koncertek fellépések közönségének összetételéből is. Szerintem nagyon fontos, hogy egy zene szóljon „valamiről” , hívja fel a figyelmet, lehessen értelmezni. A mai viszonyokat tekintve – amikor az interneten, és egyéb médiában – egy adott dologról ezerféle különböző variácó jelenik meg, nehéz eligazodni, utat találni közöttük. Mi próbálunk tisztán látni, és a látottakat ugyanúgy átadni másoknak. A fejlődés nem megy, ha mindent úgy fogadunk el, ahogy megmondanak, kell a kételkedés, és némi lázongás is. A lázadó hangnem pedig rockzenével kombinálva mindig hatásos, és ezt érzi a fiatalabb generáció is. Afféle „Mátrixos” kifejezve: Valami nincs rendben, de nem tudod, hogy mi…. Ezeket a témákat próbáljuk boncolgatni, kifejteni. 
 
 
Izlések és pofonok… tudom, tudom! Azonban ami nagyon bejött elsőre az a hang, a hangzás! Beszélnétek a felszerelésről? Minden, amit tudnunk kell a „vasról”! 
 
Nos, a dob alapot Kristóf kezei (és persze lábai) alól egy Tama Superstar dobszerkó adja, Meinl cinekkel szerelve. Tamás egy Warwick Rockbass Corvette basszusgitárt nyúz, egy Zoom G11 multival és egy RCF712A MK IV. kombóval, Laci barátom LTD/Esp 256ec gitárjából, NUX MG300 multijából és Laney LV 300 kombójából csiholja a kíséretet. Az én „cuccom” egy Ibanez S670FM egy Line6 POD HD500-al, és egy Marshall 100-as csöves kombó. Ezek persze csak száraz technikai paraméterek, a legfontosabb „vas” az, ami bennünk van, és amit kifelé megmutatunk, átadunk. Enélkül „csak” egyszerű hangszerek lennének... 
 
  
Szilárd, kikerülhetetlen kérdés… hogyan élte meg a zenekar, milyen hatása volt a New Horizon mindennapjaira a COVID-19-nek? 
 
Nézd, ez senkinek nem volt egyszerű, és még most sem az. Korlátozások, utazási nehézségek több problémát is okoztak. A stúdiófelvételek elkészítésében is voltak emiatt gondok, szerencsére technikailag sikerült megoldani a dolgot, így végül elkészült az album dalainak felvétele. Nyilván a koncertlehetőségek is beszűkültek egy időre, szerencsére az utóbbi időben egyre jobban jönnek vissza a rendezvények. Néhányunkat érintett a „bezártság” élménye is, ezt azonban ki lehetett használni gyakorlásra, fejlesztésre, dalok készítésére. 
 
Végül, de az egyik legfontosabb téma! Beszélnél a tervekről? Tervek? 
 
Azok mindig vannak. Már most sok felkérést kaptunk és látjuk, hogy mozgalmas évünk lesz. Ezen felül az első negyedévben szerzői kiadásként jelenik meg a „Micsoda Mennyország” c. albumunk, amely a 2021-es év dalait tartalmazza. Készülünk 3 új videoklipet is leforgatni, valamint már elkezdtük a következő album dalait is próbálni. Általánosságban elmondható, hogy minden hónapban születik egy új dalunk, így került az albumra is 11 dal (decemberben „megpihentünk”) És természetesen az állandó terv: meglátni, meghallani, kimondani! 
 
  
Szilárd, nagyon köszönöm a beszélgetést és sok sikert kívánok nektek!
 
Köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése