2022. október 18., kedd

Pertl József gitáros, Piton


Pertl József gitáros, Piton. Győrben nagyon nehéz feladatot kell felvállalni azoknak, akik gitáron szeretnének jelen lenni a város zenei életében. Nos… azért nem ennyire kemény a helyzet, de hogy miért is? A város bővelkedik legendás gitárosokban, köztük is az egyik meghatározó jelenség Pertl Józsi!

·         Józsi nagy tisztelettel köszöntelek az oldalon! Mielőtt bármit is tennénk, kezdjük azzal, hogy van egy felajánlásod, amely irányodban egy hihetetlen tiszteletreméltó jellemre utal! Beszéljünk erről!

Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntök én is mindenkit, aki jelenben igyekszik megmaradni zenészként a mai világban. Külön köszönöm Udy Zsoltinak az elismerő szavait.

·         Egy gitáros, ha ilyen jellegű felajánlást tesz, akkor szinte direktbe jön a kérdés! Mi lett helyette! Mit tudhatunk erről?

Nos, igen a felajánlásról. Van két effekt, ami új gazdájára vár, mert egy ideje visszatértem az analóg vasutakhoz. Az említett cucc egy BOSS ME-50 és egy BOSS GT-10. Természetesen ezt az teszi érdekessé, hogy ingyen elvihető bármelyik. Ismerem azt az érzést amikor mindennek az elején a fiatal kezdő gitáros szeretne valami hasonlót. Ennek, akkor ne legyen akadálya és akkor hajrá, zokogjon az a gitár.

·         Józsi, kapcsolatod a Fender Stratocaster gitárokkal, az egyik körülmény, mely a hangszeres tudásod mellett legendássá tesz! Szóval mit tudhatunk a hangszereidről!

A Fender? Húha! Prehisztorikus időkben van fertőzöttségem oka. Vannak a nagy bálványaim Blackmore, Malmsteen, Gilmour, Clapton, hogy csak őket említsem és mindenkitől elnézést kérek, ha a számára fontos idol kimaradt a felsorolásból. A Stratocaster egy puritán hangszer, ami leginkább a kezemhez való és kicsit markánsabban "bosszulja" meg a felkészületlenséget. Hamar kihallatszik, ha nehezebb napod volt és nem nagyon tűri meg a maszatolást. Blackmore fogalmazta meg legendásan: " Ez a hangszer egy szörnyeteg, amit meg kell szelídíteni”. Jelen pillanatban három Fenderrel bíbelődőm és van minimális karakter eltérés a hangszerek között, viszont a hangzás! Agresszív és röfög, ha kell, de minimál kompresszorral nő a lecsengés hossza és akkor úgy sír, hogy libabőrös lesz az ember.


 

·         Hogy áll a munka a zenekarral? Mi a helyzet a Piton háza táján?

Piton? Szerencsésnek érezhetjük magunkat, hogy emberileg, zeneileg és lelkileg is egy rugóra jár az agyunk. Nem is beszélve arról, hogy tavaly novembertől számított hat koncert mindegyike nagyszínpados volt és nagyon kellemes élményekkel gazdagodtunk. Közben íródnak az új dalok, dolgozunk és keressük az új dalba való témákat.

·         Józsi, hogy kezeli a zenekar, illetve saját magad is ezt a bizonytalan helyzetet?

Tervek között azért van már olyan esemény, ami nagy örömöt ígér. November végén beülünk egy fővárosi stúdióba, ahol néhány dal kerül rögzítésre rádió barát verzióban Németh Nyiba Sándor jóvoltából. Ővele Répcelakon futottunk össze. Tetszett neki a produkció és lát benne potenciált. Hosszan beszélgettünk a lehetőségekről, nehéz időkről, a régi időkről, néhány közös ismerősünkről, akikkel a kapcsolattartás nem ment feledésbe.

  • Hogyan befolyásolja ez a terveidet, terveiteket?

A jövő tekintében? A zene mindig biztos pont, ha menedéket keres az ember. Legalább annyi fellépést szeretnént a Pitonnal mint 2022-ben, viszont ez esetben a több, jobb. Addig viszont irány a hangszer mögé gyakorolni, játszani és engedni az új ötleteknek és tartalmaknak a hard rock műfajában. Saját szerzeményekkel a nehezebb utat választottuk, viszont ez is értékmérő lehet a mai gyors éttermi világban. Bizakodunk, hogy meghozzuk az étvágyát annak, aki bennünket meghallgat. 
 
Józsi, nagyon köszönöm a beszélgetést és megtiszteltetés nekünk, hogy a mi oldalunkon jelenhetett meg a felajánlásod!! Jó helyre fog kerülni, biztos vagyok benne!!

Megköszönöm Udynak, hogy feltette ezeket a kérdéseket és remélem nem maradtam adósa nagyon a válaszokkal. A felajánlott kütyük iránt várom az érdeklődő gitárosok jelentkezését. Baráti üdvözlettel: Pertl J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése