2013. január 30., szerda

Daniel Realpe

Daniel Realpe. Amikor a kiváló gitár technika, kiváló hangzással párosul! Mindig szerettem hallgatni azt a gitárt, ami mond valamit, kifejez valamit! Hogy is van ez?
Daniel, gratulálni szeretnék Neked a játékodhoz! A kiváló gitár technika, kiváló hangzással párosul nálad!  Mindig szerettem hallgatni azt a gitárt, ami mond valamit, kifejez valamit nekem! Hogyan találtad meg a gitár világod?

Nagyszerű kérdés! {köszönöm} Úgy vélem, hogy a kérdés a bizalom. Én tudom, hogy ez a hang egy kicsit elkoptatott, de ha bízol a játékodban, megnyílsz, célod van vele, akkor ezt a teljes őszinte szándékot megoszthatod a zenéddel. A másik, hogy megengedek magamnak némi zenei kockázatot a harmóniák, és a dallamok terén, hiszen az látható, hogy a hallgatóság szívesen fogadja zenei meglepetéseket, különbözőségeket.

Ne haragudj, ne tűnjön tiszteletlenségnek, hogy nem ezt a kérdést tettem fel elsőnek! Daniel, beszélnél magadról?

Ok. Elsősorban zenésznek, gitárosnak tartom magam, de hangmérnökként is dolgozom. Rögzítettem, keverési munkákat végeztem, és mastereltem is néhány albumon. A bogotai egyetemen végeztem, szereztem diplomát. Fontolóra vettem, hogy zeneszerző, vagy előadó legyek. Valahogy az a legjobb az egészben, hogy úgy érzem, és azt élvezem a legjobban, hogy ez a kettő irány egyesül bennem. Megalkotod a saját zenei ötleteidet, megírod, és elő is adhatod a közönségnek. Talán az utóbbi a legértékesebb. Az hogy a közönségnek elő tudod adni a zenédet, az felbecsülhetetlen érték. Amúgy basszusgitározom is, és egy picit konyítok a billentyűs hangszerekhez, és a dobokhoz is.   

Daniel, hihetetlen egyensúly van a zenédben! Ezt vehetem úgy, hogy egy tervezett, megfontolt mozzanat, vagy egyszerűen a szívedből, lelkedből jön?

Nagyon köszönöm! A lényeg szerintem, hogy nem szabad előre szaladni. Meg kell próbálni más aspektusokat is, beleépíteni a játékba. Mindezek után meg lehet találni az egyensúlyt. Például, nekem is eljött az a pont, amikor elhatároztam, hogy nem fogok ennyi időt fordítani a technikám fejlesztésére, bár ezt nem tudtam megállni teljesen, hanem egy kicsit több időt fogok szentelni, magára a zenére, a zenei formákra, a keverésre, és a felvételekre. Igazán az a hatásos, amikor valami újat, változatosat tudsz beleépíteni a játékodba. Valahogy úgy mondanám, ha egy szóló két hangból áll és semmi egyéb az unalmas lehet. Ha azonban ezt a két hangot valamilyen más összefüggésben, más jellemzőkkel hallgathatod, már sokkal többet jelenthet neked, amit belül meg is fogsz érezni.

Ki voltak hatással a játékodra?

Az első gitáros, aki igen nagy hatással volt rám, az Slash volt. Egyszerűen nem lehet elmenni azok mellett a szólók mellett, amiket Tőle hallhatunk. Mintha énekelne a gitárja. Aztán természetesen következhet Kirk Hammet, Dimebag Darrell. Marty Friedman, volt az, aki a  “Dragon’s Kiss” lemezzel, teljesen kinyitotta az ajtót a gitár világra. Az első G3 felvételeken hallottam először Steve Vai-t, és az óta sem tudok leakadni a játékáról. Vinnie Moore, John Petrucci, Kiko Loureiro, Michael Romeo. Mostanság Guthrie Govan zenéje fog meg igazán.

Daniel, jöjjenek a gyakorlatiasabb kérdések. Beszélnél a gitárjaidról?

Azt kell, mondjam, hogy szinte mindig az Ibanez Prestige 7 húros gitáromat használom. Nagyszerű hangszer! Kényelmes nyak, sokoldalú hangzásvilág, és nem utolsó sorban jól néz ki a gitár. Mostanság szereztem be egy Gibson Studio-t, hogy kiegészítsem egy kicsit a metálos oldalait is a zenémnek. Megszerettem, bár nagyon különbözik az Ibaneztől, mivel ez egy igazán tradicionális gitár.

Kizárólagos ez a két hangszer Nálad?

Nem, egyáltalán nem. Most éppen ezekben találtam meg azt, amit kerestem, de természetesen nyitott vagyok bármely más gitárok felé.

Erősítők?

A jelenlegi helyzetben, sokkal kényelmesebb, ha a PA-n keresztül csatlakozom a POD x3-asomhoz. Stúdió munkákkal foglalkozom most leginkább, és itt nem használok erősítőket. Ha koncertezem, akkor a helyszínen vannak erősítők, és így ez nem okoz problémát.

Akkor a pedálok kérdését meg is beszéltük, jól gondolom?

Igen. A POD x3-AS, a Line6-től gondoskodik a teljes általam használt effekt palettáról.

Daniel, ahogy láttalak, hallottalak a Gitar Idol felvételeken, hát meg kell, mondjam, hogy igen, itt történt valami, nagyszerű gitáros vagy! Mit vártál ettől a mondhatni versenytől? Elégedett vagy az eredményével?

Igen, ez adott nekem lehetőséget, hogy Londonba utazhassak, ahol ugyanazon színpadon játszhattam, ahol Steve Vai. Igazán ennyi bőven elég volt nekem. Tényleg nem vártam semmi extra történetet a versenytől. Annyit el kell, mondjak, hogy nem voltam teljesen elégedett a bemutatkozásommal, mert nagyon kevés idő volt arra, hogy maradéktalanul be tudd lőni a gitárodat. Ez az elégtelenség jelentősen befolyásolta a produkciómat.

Zenekarban is játszol?

Igen. Kettő zenekarban is jelen vagyok. Az egyik egy progresszív metál zenét játszó csapat, a Hidden Path, ami 2005-ben alakult. Ezzel a formációval nagyszerű lehetőségeket kaptunk, hiszen együtt játszhattunk olyan zenekarokkal, mint például a Symphony X 2007-ben, vagy a Dream Theater 2008-ban, Bogotában. A másik zenekarom az Ethernal, szintén Colombia-ból. Ez egy kő kemény death metal csapat. 2008-ban végig turnéztuk Dél-Amerikát.

Daniel, mostanában mivel foglalkozol, és beszélnél a terveidről is a jövőt illetően?

Jelenleg a tanulmányaimat folytatom Londonban, a The Guitar Institute-ban. Most már egy éve dolgozom a Guitarmasterclass.net weblapnak. Zenét írok, és persze mindezek mellett foglalkoznom kell mind a szóló karrieremmel, mind a zenekari kötelezettségekkel is. Az első szóló lemezem már majdnem teljesen elkészült, és csak a kiadásra várunk. Természetesen a weblapomon meghallgatható lesz a lemez. Elindultunk egy másik formációval is, név szerint a Twelve. Ez a zenekar a Velvet Revolver, Evanescence, Stone Temple Pilots érában mozogna.


Daniel, nagyon köszönöm a lehetőséget, és nagyon sok sikert kívánok a továbbiakhoz! Üdvözletünket küldjük Magyarországról!

Köszönöm, sziasztok.    



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése