2013. január 19., szombat

Mentes Norbert, Hungarica


Nagy tisztelettel köszöntök egy régi ismerőst az oldalon, Mentes Norbertet, a Hungarica alapítóját. Megjelent az új lemez, a „Test és vér”. Érzésed szerint mennyire a Hungarica-nak, magatoknak írtátok a lemezt és mennyire a közönségnek?

Ez a lemez úgy készült, hogy sokan vettünk részt a dalszerzésben, pontosabban öten. Jómagam, a másik gitárosunk Polgár Krisztián, Hoffer Péter barátom és Wéber Iréna szintén felelős egy-egy dalért, a szövegek nagy részét Pusztai Zoltán írta és kivette a részét a dalszerzésben és a szövegírásban Fábián Zoltán új énekesünk is! Tehát igazi csapat munka volt. Fontos, hogy nekünk tetszenek a dalok és nem árt, ha a közönségnek isJ

Egy énekes váltás, nagyon komoly lépés. A zenekarnak el kell dönteni, hogy mihez is keres új énekest. Az oldal nevében gratulálok Fábián Zoltánnak, és a Hungarica-nak! Hogyan találtátok meg Fábián Zolit?

Zoli akkori zenekarát ajánlotta valaki, hogy hívjuk meg őket egy koncertünkre vendég zenekarnak, ott ismertem meg. Kaptam tőle egy CD-t, és hamar kiderült számomra, hogy egy tehetséges énekes és egy tisztalelkű őszinte srác. Nagyon nehéz feladat jó énekest találni, aki tud is énekelni és hiteles is a Hungarica számára. Zoli mind a két feltételnek megfelelt.

A „Két nap” adta a témát a hivatalos videóhoz. Sokkal többet mutat meg magából a Hungarica, mind zeneileg, mind a szövegvilágot illetően az első lemezekhez képest. Sokkal teljesebb a kép! Jól látom?

Szerettünk volna valami újat mutatni, nem akartunk önismétlésekbe belemenni, de ügyeltünk arra, hogy „hungaricás” dolgot csináljunk! Ezért választottuk ezt a dalt elsőnek bemutatásra, és ezért is ehhez készítettünk klipet.

A Hungarica és Nyerges Attila. Mit kell tudnunk a közös munkátokról?

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ennyi és ilyen neves énekesekkel dolgoztunk együtt. Nyerges Attila szintén remek énekes és dalszerző, és hasonló képen látja a világ működését, mint mi! Természetesen ismertük egymást és egymás munkásságát! Az ő esetében is hasonló volt a reakció, mint akár Feró vagy Varga Miklós, Kalapács Józsinál, hogy nagyon szívesen együtt dolgozik velünk! Annyit kért had hallgassa meg a dalt, illetve fontos, hogy a szöveget magáénak tudja érezni. Annyira megtetszett neki, hogy a klipben is elvállalta szereplést. Aminek nagyon örülünk, hogy Császár Tamás rendező barátommal, (aki a korábbi klipjeinket is készítette) sikerült a filmmel egy olyan újszerű és többrétű üzenetet közölnünk, amivel hasonló „nyomot” hagyunk magunk után, mint az „Ide születtem” közös alkotásunk! 




Akkor folytatódjon ez a téma, Andrzej Nowak (TSA, ZŁE PSY), és Paweł Mąciwoda, a Scorpions basszusgitárosa. Hogyan kerültetek kapcsolatba velük?



A lengyel nép rendkívül hazafias gondolkodású és mélyen vallásos nemzet, szeretete a magyarok iránt szinte irracionális. Mi ezt kevésbé tudjuk és sajnos kevésbé is viszonozzuk. Ezt a szeretet és tiszteletet mi személyesen is tapasztaltuk. Meghívást kaptunk 2010-ben Katowicébe, lengyel hazafiak szerveztek egy Hungarica koncertet, ahol 300 lengyel rajongónk gyűlt össze. A döbbenetes az volt, hogy magyarul énekelték a szövegeket. A videoklipjeinket feltöltötték a netre úgy, hogy feliratozták a szövegeinket lengyelül. Így nagy tömegekhez eljutottak az üzeneteink, amikkel azonosulni tudtak magukénak érezték. Ilyen például a „Jöjj el szabadság”, de a legnagyobb siker az „Ide születtem” dalunk. Megemlítenék még a közelmúltban a hazánkban forgatott lengyel dokumentumfilmet, címe ”Nemsokára”, amelynek filmzenéjében a Hungarica „Nemzeti dal” feldolgozása is szerepel. Amikor megkeresett minket a lengyel dokumentumfilm rendezője, hogy szeretnék használni filmzenének a Nemzeti dal feldolgozásunkat, ismertem meg Joannát, a tolmácsnőt, aki az egész projectet levezényelte. Őt kértem fel tolmácsnak és segítőnek. Mivel Ő jobban ismeri a lengyel zenekarokat, kértem tőle anyagokat előadókról, és több művész közül Adrzej Nowak legendás TSA alapítójának egy szerzeménye, a Lengyelországban születtem” című dal fogott meg engem, amit a másik zenekarával készített. A banda neve ZŁE PSY (Rossz Kutyák). Felvettük vele a kapcsolatot, tetszett neki az ötlet és a dal. A lengyel kiadó és menedzsment (RDS MUSIC) akinek főnöke Jacek Adamczyk, aki az első kelet európai metal fesztivált az 1986-os METALMANIA szervezője. Adamczyk Úr októberben Budapestre jött tárgyalni 2 napot a mi kiadónkkal, a Hammerrel és megegyeztünk a részletekben. Andrzej Nowak az 1979 óta jegyzett lengyel TSA zenekar alapítója és vezetője, a másik együttese 2002-ben alakult ZŁE PSY (Rossz Kutyák). A ZŁE PSY zenekarát az USA-ban megismert barátjával Paweł Mąciwodaval alapította, aki a világhírű SCORPIONS basszusgitárosa is egyben. 2013. február 16-án tartjuk Budapesten a Club 202-ben a lemezbemutatónkat, Nyerges Attila (Ismerős Arcok), Andrzej Nowak, Paweł Mąciwoda is ott lesz a Hungarica koncertjén. Várunk mindenkit szeretettel!

Most forduljunk a hangszerek felé! Egy régebbi Gitarvilagok.com interjú keretében beszéltünk a gitárjaidról, erősítőkről. A „Test és vér” felvételeinél szükség volt bármi változtatásra, módosításra?

A mostani lemezen a Peavey EVH Wolfgang típusú gitáromat használtam többnyire ,erősítőnek pedig a Peavey 5150 első szériáját és az EVH 5150 III-at használtam amit már a Fender gyárt.

Norbi nagyon köszönöm a beszélgetést, 2013. február 16-án, Budapesten a Club 202-ban ott leszünk!!!

Udvardy Udy Zsolt
www.gitarvilagok.com
udy.gitarvilagok.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése