2012. december 12., szerda

Nicolas Waldo, Bogota, Colombia

Tisztelt látogatók, szeretnék bemutatni nektek egy fenomenális gitárost, Nicolas Waldo-t, Bogota-ból. Nicolas, köszönöm, hogy elfogadtad a meghívást erre a beszélgetésre. Arra kérnélek, hogy beszélj magadról!

Köszönöm a felkérést! Nicolas Waldo vagyok. Bogota-ban élek, melyet Dél-Amerikában, Colombia-ban találhattok meg. Szeretném megosztani a zenémet veled, és a gitarvilagok.com látogatóival! 
Hivatásos zenész vagyok. Hangmérnöke és producere, a Meggido Records-nak www.myspace.com/meggidorecords
Gitárosként dolgoztam együtt Japánban az ESP-vel, 2008-09 ben. Jelenleg is hivatalos „embere” vagyok a VOGEL Guitars, a Shark Tooth Picks és a PSK Cables-nek. Betöltöttem a harmincat, és túl vagyok négy Shred Guitar/Instrumental power metal produkción, mint szóló gitáros. 16 évesen kezdtem gitározni, de belementem a zongora, a basszusgitár és az ütősök világába is. Szólólemezeim a következő:, Ripping the Sky (Demo) 2002, Ark Of The Covenant (2005), The Secret Place (2007), Powerstation (2010).

Az egyik leggyorsabb gitáros vagy a világon! Ez köszönhető kizárólagosan a tehetségednek, vagy egy hosszú, nehéz útat jártál be, míg ezt elérted?

Semmi sem megy könnyen! Ez alapigazság. Véleményem szerint, a tehetséget is művelni, gondozni kell, és ez komoly erőfeszítéseket kíván. 14 éves korom óta foglalkozom a gitárral. Ezt, ha komolyan csinálod, akkor fegyelemmel, és lemondásokkal is jár. Sokszor kellett otthagynom a családom, rokonaimat, barátaimat, mert gyakorolnom, tanulnom kellett. Ma már élvezettel veszem az erőfeszítéseket, akadályokat, mert Hála Istennek, nagyon sok szépet kapok cserébe.

Mi volt az a pont, amikor azt mondtad, hogy „Igen, ez az én műfajom”!

Amikor elvégeztem az iskoláimat, tudtam, hogy zenész leszek! A művészet az, amit élvezek, amibe szerelmes vagyok, és tudom, hogy egész életemben csak ezzel akarok foglalkozni!

Mit gondolsz Nicolas, elég az, hogy, rendben, ez nagyon gyors, virtuóz játék?

Minden hangszer esetében különböző fokozatai vannak a komplexitásnak. Rengeteg stílus, zenei forma van. A gitár a zenei lehetőségek korlátlan világát adja. Vegyük azt, hogy egy akkordot lejátszani nem nagy dolog, de ha ezt belehelyezed Chord Melody a la Joe Pass világába, az már egy egészen más történet! Szólamokat játszani könnyűnek tűnik. Be lehet gyakorolni, meg lehet tanulni őket. Az, hogy az úgy szóljon, mint egy Rusty Cooley, vagy Shawn Lane futam, hát oda már lényegesen több kell. A célom egyszerűen megfogalmazható. Tökéletesíteni a technikám, a stílusom. Elérni a határait a Shred Guitar műfajnak ebben a században.

Nicolas, hihetetlen színes és változatos a zenéd, a játékod. Felmerül a kérdés, hogy jön ez le, hogy fogadják a lemezeid, a nem gitáros körökben?

Manapság, nagyon sok gitáros próbálja koppintani, imitálni a népszerű gitárosokat. Ha megnézed a YouTube-ot rengeteg kiváló gitárossal találkozhatsz, akik nagyon jók, de olyan érzésem van, mintha már hallottam volna valahol ezeket a témákat. Amikor tizenéves voltam, magam is sokat tanultam a példaképeimtől, de tudtam, hogy nekem más sound, más futamok kellenek. Más gitározást kell minden nap, és valami újat kell alkotnom a jövőben. Sok gitáros álmodozik, hogy ugyanúgy szóljon, mint a nagyok. Ezért belemennek abba is, hogy lemásolják a példaképek felszerelését is. Nem csak ugyanúgy akarnak játszani, de a megszólalást is másolják. Vegyük például Steve Vai-t, ha valaki másolni akarja őt, vesz egy Ibanez Jem gitárt. Igaz ez Petrucci gitárjaira is. Megvenni, ugyanazt a specifikációt. Ezek kiváló hangszerek, kiváló hanggal, de innen kezdve az eredetiség, az egyéniség már nem fog átjönni. Az igaz, hogy nekem nincs is olyan hangszerem, mint a példaképeimnek. Ettől függetlenül sokat tanultam nagyszerű gitárosoktól, de a legfontosabb, hogy a saját egyéniséged, a saját stílusod megtaláld. Amikor az ESP-val dolgoztam, találtam egy gitárt egy ismeretlen gitárosnál. Ez volt a Vogel. Ezzel a hangszerrel tudok valami mást belevinni a játékomba. Nem könnyű dolog, mert rengeteg hatás, irányzat él a gitárzenében.

Nicolas, tudod miért kedvelem a játékod? Azért, mert tele van energiával. Hogy tudsz ennyi energiát belevinni a zenédbe?

Igen, én azt szeretem, ha a zene erős! Mindig is csodáltam, Hans Zimmer film kompozícióit, ahol nagyon sokat lehetett tanulni arról, hogy milyen fontos a ritmus szekció az alkotásokban. A számaimban nem csak a harmóniákra, a melódiákra figyelek, hanem a ritmus elemek, a metrikációk kombinációjával érik el a végső formát. Ez a titok!

Teszel kirándulásokat más műfajok területén is, gondolok itt a jazz, vagy a blues világára?

Természetesen! Zenémben megtalálhatóak a jazz elemei, akár a major, vagy a minor modal skálákat vesszük. Például a "Arkangels II - War in the second sky" a POWERSTATION Album 2010-ről. Itt Phrygian Mayor formát ( 1 - b2 - 3 - 4 -5 - b6 - 7) hallhattok  C Harmonic minor scale alapján. Ez ad egyfajta exotikumot a zenének. A kompozícióimban, zenéimben számos jazz és blues elemet használok (modes, pentatonic scales, blues scales, chromatic scales). Nyilvánvaló, én power metal-t gitározom, egészen más színezetet adnak a zenének a más stílusokból vett elemek. A metál ellenpontjaként, jelenleg, jazz-t és zeneszerzést tanítok két iskolában is a városban. Ezek a Canzion Institute and Filadelfia Music Instititute.


Nagyszerű gitárokon játszol! Engem nagyon érdekelne a Vogel Nicolas Waldo model. Mit kell tudnunk erről a gitárról?

A céget Bob Vogel alapította. A márka az U.S.A –ban született, és a gyártás indult Ecuador-ban, Dél-Amerikában (www.vogelguitars.com). Jelenleg is hivatalos embere vagyok a Vogel Guitars-nak. Elkészült a saját gitárom is a NW. Mostanság dolgozunk a másodikon, ami a „sacrifice” névre fog hallgatni. A következő az NW specifikációja. Set-Thru Construction; 25.5 "Scale; Mahogamy Body; Locking Nut # 42mm (43mm Neck Width); Extra Thin U Neck Contour; 24 XJ Frets; Black Nickel Hardware; Grover Tuners; Floyd Rose Bridge; Seymour Duncan SH - 8 Invader (B & N); Finish: Black and my NW logo in white.

Nicolas, a gitárod hangja nem egy szokatlan hang, de nagyon meleg, és kemény! Ez egy nagyon fontos szempont! Mennyi időt töltöttél azzal, hogy megtaláld a hangodat?

Folyamatosan kerestem a gyártókat, csapatokat, analóg és digitális effekteket. (Slicers, wahmmy, pitch shift ...). Ma már megtaláltam a saját hangom, és inkább a felszerelések között kellett megtalálni egyfajta arányt, egyensúlyt.

A kötelező kérdés! Erősítők, pedálok!

Jelenleg, a cuccom, Boss GT-8 pedalboard, Cry Baby Wah GCB - 95, Boss Digital Reverb / Delay RV-5 Effector, MXR compressor Dynacomp and Peavy amp.

Beszélnél a jelen munkáidról és a terveidről a jövőt illetően?

Ok. A legfrissebb produkció a PowerStation volt, amit 2010 júniusában adtunk ki. Ezen az albumon, ami egy félig konceptuális album, a muzsika részeként kezeltem az elektromosságot, az erőt, az energiát és magát a gitárt. A PowerStation-on hallható gitárok különböző hangolásúak voltak. Kombináltam a B-be hangolt hangszert a hagyományos hangolásúval. Jelenleg itthon, egy „workshops and clinics” munkán dolgozom. Keresem a lehetőségeket, egy világkörüli turné megvalósítására. Ezzel párhuzamosan, elkezdtem dolgozni Felipe Machado Francon-al. Ő egy énekes, és hivatalos borítótervezője olyan zenekaroknak, mint a Rhapsody of Fire, Blind Guardian, vagy az Ayreon. Ennek a power metal projectnek a neve, Vorpal Nomad. Hamarosan beszélünk erről a formációról is!

Nicolas, köszönöm a lehetőséget, és nagyon sok sikert kívánunk a magyar látogatók nevében is!

Köszönöm, sziasztok.


Udvardy Udy Zsolt
http://gitarvilagok.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése