2018. augusztus 22., szerda

Varga Csaba gitárkészítő, Hobbi gitárok


Varga Csaba, gitárkészítő. Csaba műhelyében készült gitárokat „csak” azért nem hívom műalkotásoknak, mert kiválóan játszható, és kiváló hangú hangszerek kerültek ki a kezei alól. Amikor megláttam őket, akkor valahogy az „Egy kiállítás képei”[1] jutottak az eszembe.... Ha az alkotó szívét, lelkét beleteszi a műbe, akkor Csabának nem akármilyen szíve és lelke van, hogy ilyen hangszerek születhetnek. Nagy tisztelettel köszöntelek az oldalon!

A rengeteg szabvány, standard világában valami hihetetlen egyediséget kapnak a gitárjaid. Ha nem szakmai titok, a „hogyan” kérdés!

Nagyon köszönöm a megkeresésedet, és a kedves észrevételeidet. Nagyon örülök, hogy másoknak is feltűnik, hogy nem a másolás, és a megszokott ismételgetése a célom.Olyan megoldásokat és utakat keresek, ami a gitár hangját minél érthetőbbé, és használhatóbbá varázsolják a zenében. Azt gondolom, hogy egy hangszernek első sorban, mint hangkeltő eszköznek kell lennie, nem pedig dísztárgynak. Nemrég átléptem egy határt, ami idáig megálljt parancsolt a kísérleteimnek. Addig a szintig változtattam a gitárokon, ami még nem ment a szépség és az esztétika rovására. Most pedig azt is megnézem, hogy mi van azon túl. Bátran elmerem rontani a gitárjaim szépségét, ha még sejtek némi hangjavulást ettől a beavatkozástól. Hiszem azt, hogy régi, döglött húrokkal is szépen tud szólni egy jó gitár, Azt szoktam mondani, hogy nem húrt kell cserélni, hanem gitárt.


Elsősorban melyek azok hatások, melyek nyomán elkészülhet a hangszer?

Ha a hatásokról érdeklődsz, semmiképp nem azok a dolgok motiválnak, mint amelyek más készítőket. Hobbiként űzöm ezeket a kísérleteket, ezért nem az eladhatóság és az általános elvárások érdekelnek. Egy fajta szerelem ez, amelynek az a szépsége, hogy bármit megtehetek. A hangszerészek szörnyülködnek, amikor a megoldásaimat nézik, de sokszor rácsodálkoznak a hangokra, melyek ez által keletkeznek. Persze a szabályokat akkor érdemes csak áthágni, ha ezek jobb eredményt hoznak. Bátran használok szokatlan faanyagokat, és készítek szokatlan formákat. Aki nem meri elrontani a készülő gitárját, az sosem fog jobb megoldást találni. Talán a felületkezelés a legtöbbet "abajgatott" terület, amellyel nagyon sokat foglalkoztam. Igazából a tiszta hang keresése a cél, ez pedig nem hangerő, vagy hangkitartás, hanem hangszín, kiegyensúlyozottság, és érthetőség kérdése.

Csaba, ne tűnjön tiszteletlenségnek, de most jöjjön az a kérdés, hogy ismerkedjünk meg Varga Csaba gitárkészítővel! 

Az eredeti szakmám, amiből élek az asztalos mesterség. Főként műemlék ablakokat restaurálok, de én készítettem Gyálon a trianoni emlékművet is, ami egy faragott Székelykapu. A fa kapcsán kezdtem el a gitárokkal foglalkozni. Az egyik barátom több mint 10 éve előhozott pár gyönyörű gitárt az egyik látogatásunk alkalmával. Elkezdett pár egyszerű dalt játszani, és az a vad ötletem támadt, hogy én is szívesen gitároznék. Aztán vettünk egy olcsó gitárt gyakorlásra, de túl keskeny volt a nyaka és nem fértek el rajta az ujjaim. Na, ekkor merült fel az ötlet, hogy készítsek egy gitárt. Az első darab valami horgászdamil húrozatú, nagy 100-as szögekből készült kulcsokkal, egy elég szörnyű kályhatöltelék lett. Azóta készült több érdekes gitár, lantgitár, koboz, ukulele, gitárbalalajka. Amire nagyon büszke vagyok, hogy Enyedi Sándor Esparlorját is én készítettem. Érdemes megnézni a Youtube -on a Magyar Himnuszunkat is ezzel játssza. (… ezért már megérte) A Vodicska kft.- nél dolgozom, és ragasztókat, lakkokat fejlesztünk. Készült többféle hangszerlakk is, amit a hangemelés céljából fejlesztettünk ki a főnökömmel, Dr. Vodicska Miklóssal. http://www.vodicska.huJó dolog az, ha van kéznél egy vegyészmérnök, ha gitárok felületkezelésével kísérletezik az ember.

Visszatérve, ritkaság az, hogy valaki több szempontot figyelembe vesz, vagy egyszerűen ki akar lépni a megszokottból, a komfort zónáiból. Én valahogy ilyennek képzelem Varga Csabát a mindennapokban is. Tévedek?

Persze a mindennapokban is a különlegeset, és az üdítő dolgokat keresem. Nemrég a hangszórók irányában fejlesztettünk ki valami érdekes dolgot, amivel minőségi módon, és tisztán lehet zenét hallgatni. A zene kerülget engem. Aztán átalakítottam az összes hangszórómat az otthonomban, a kocsimban, de a fejhallgatómat is "megvuduztam", ami azóta nagyon szépen szól. Tele vagyok hobbikkal: pecázok, festek, dalokat írok, faragok, hangszórókkal és hangszerekkel is foglalkozom. Szóval nem unalmas az élet. Gyálon lakom. Van egy szép feleségem, és 3 fiam. Ha gondolok egyet, akkor hátra megyek a műhelyembe, és kihasználom az ihletett időszakaimat. Igazi megszállott vagyok, a feleségem tudna erről beszélni.

Csaba, az elektromos gitárokkal mi a helyzet? Gondolhatná az újkori laikus, hogy az akusztikus gitárok világa lényegesen szigorúbb korlátokat szab a fantáziának, a tervezésnek?

Az elektromos gitárok nem annyira izgatnak. Az akusztikusnak az a varázsa, hogy leakasztom a falról, és egyből élvezem a hangját. Bőven van itt mit keresgélni, két élet is kevés lenne hozzá. Rengeteg ötletem van még, amit igyekszem megvalósítani, hogy minél hamarabb halljam az eredményét. Az elektronikával kísérleteztem egy kicsit. Kitaláltam egy egyszerű hangszedőt, amivel más hangszerek mellett is meg tud szólalni egy gitár. Egy gyári elektromos gitáromon, pedig átalakítottam a bundozást, teljesen temperálttá. Szép kis girbe -gurba bundok lettek és persze tiszta hangzás.

Profán kérdés. Kinek készülnek a gitárjaid?

Hogy kinek készülnek a gitárjaim? … elsősorban magamnak. Nem akarok másoknak megfelelni. És természetesen azoknak a tömegeknek, akik különlegeset, és megszokottól jobb hangzást igényelnek, és eltudnak vonatkoztatni a sznob beidegződésektől. Az én gitárjaim kipróbálásához bátorság kell, mért félő, hogy beleszeretsz a hangjába.

Végezetül, tervek!

Hosszú távon egyik gitárom sincs biztonságban, ami még nálam van. Már jó pár darab áldozatává vált a kísérleteimnek, de ebből születtek az eredmények. Természetesen én is meg szeretnék gazdagodni ezekből az eredményekből, de nem minden áron. Jókedvvel, és laza kötöttségektől mentes örömteli hangulatát nem veszítheti el ezt a hobbi a szaros pénz miatt. Biztos vagyok benne, hogy ez így tud igazán működni csak, és meglesz az anyagi hozadéka. Sokan elfelejtették, hogy szerelemből indult ez az egész. Nem is veszik észre, hogy ők kedveszegettek lettek, a gitárjuk pedig izzadságszagúan fénylik, és kilóg a seggük a gatyájukból, mert nem boldogulnak belőle. Hogy lehet olyanból boldogulni, amit nem boldogan csinálunk? Na, én hosszútávon boldogan fogok boldogulni ebből, mert nem tukmálom senkire, hanem megvárom, amíg ő szeretné meg legalább annyira, mint amennyire én szeretem a gitárjaimat.

Csaba, nagyon köszönöm a beszélgetést, és nagyon sok sikert a munkádhoz!

Köszönöm.

Galéria: 

Varga Csaba, Hobbi gitar 

Hobbi gitárok 


[1] Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij nyomán Tomita Iszao feldolgozásában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése