2018. augusztus 1., szerda

Ár István, gitárerősítők




Ár István, gitárerősítők. Amikor valaki belevág a „hand-made” gitárerősítők, ládák tervezésébe, készítésébe, akkor eleve olyan világba lép, ahol már talán az ’50 -es évek óta szinte ikonikus erősítők jelennek meg világszerte. Hogy miért érdekes ez? Egyszerűen azért, mert alapból olyan magasra kell tennie saját magának a mércét, hogy nem innen kezdve nincs kompromisszum, a minőségi munka terén. Ilyen erősítők készülnek Ár István műhelyében.

Szia István, nagyon köszönöm, hogy elfogadtad a meghívást. Adott a kérdés… melyek voltak azok az első hatások, melyek a „hand-made” erősítő készítés világába vittek?

Szia, én köszönöm a lehetőséget. Sok évvel ezelőtt kezdődött, amikor gitározni kezdtem, zenekarom lett, próbák, fellépések, amik során igyekeztem „jól szólni”. Ez az akkori cuccaimmal nehéz volt, és mint minden gitáros, kerestem a megfelelő hangzást, míg eljutottam az első csöves fej megvételéig. Mivel nem volt lehetőségem kipróbálni a nagy márkák cuccait, a netes videókra hagyatkozva, kapcsolási rajzokat nézegetve kísérleteztem, akkor még a meglévő erősítőket moddolva, szétbontva. Később jutottam el oda, hogy a „nulláról” építsek meg egy fejet, és még akkor is rengeteg munka, próbálgatás, átalakítás történt, amíg kialakult a kívánt sound, egy egyedi, jól használható „hardverrel” karöltve. Olyan alternatív megoldásokon is dolgozunk, amelyeket még senki nem csinált, de igény lenne rá a gitárosok körében.

Vigyük most egy picit személyesebb irányba a beszélgetést. Kit tisztelhetünk Ár István személyében?


Kazincbarcikán élek és dolgozom (nem erősítő-gyárban, sajnos, 46 éves vagyok, van két gyermekem, ill. a mostani páromnak is van kettő. Egy helyi zenekarban játszom, amennyiben össze tudjuk egyeztetni a próbákat és a fellépéseket. Volt/van pár hobbim, modellezés, számítógépes grafika, ezeknek nagy hasznát veszem az erősítő építésben a tervezéstől a kivitelezésig. A műszerész szakmát autodidakta módon tanulom, van hová fejlődni, szerencsére vannak barátaim, akik ellátnak szaktanáccsal, ha elakadok.

István, a minőség és a kompromisszum mentesség kérdése?

Sokat hallani a sorozatgyártás, a költségcsökkentés káros hatásairól. Nyilván az effajta gyártásnak is van létjogosultsága, hiszen ki kell szolgálni a vásárlók igényeit, nem mindenki szeretne hetekig várni a kiszemelt cuccra, illetve még mindig óriási a márkafüggőség. Az ár is fontos tényező Magyarországon, egy 14 éves gitáros nem engedhet meg magának egy több százezres felszerelést, de ahogy fejlődik, rájön, hogy a minőségi motyóra áldozni kell. Természetesen nagyon sok prémiumerősítő készül sorozatgyártásban, így nekünk is fel kell nőni addig a szintig, sőt néha túl kell teljesíteni, hogy az ismert márkák között labdába rúghassunk. Cserébe az egyéni igények kiszolgálása, a személyes kapcsolat gyártó és felhasználó között, a minden darabra kiterjedő gondosság, minőségi alkatrészek, ezek a mi előnyeink.

Melyek azok a sarokpontok, amikor megálmodsz egy erősítőt? Az intuíció az első vagy kő kemény gyakorlati szempontok jelennek meg először?

Szerintem párhuzamosan kell kezelni a felhasználók igényeit, és az újításokat, mert egy érdekes hangzás vagy megoldás „beüthet” annak is, aki határozott elképzelésekkel rendelkezik. A hang a legfontosabb, de lényeges a kezelhetőség, áttekinthetőség, hogy a leghasználhatóbb legyen színpadi körülmények között. Hagy említsem meg Tóth Szabolcs barátomat és szakmai társamat, együtt veszünk részt a fejlesztésekben. Ő profi zenész, évi több mint 200 alkalommal áll színpadon, így a gyakorlati részek kialakítását valós körülmények ihletik. Rengeteg tesztet készítettünk különféle hangfalakkal, megdöbbentő, mennyire másképp szól ugyanaz a fej más hangszórókkal. Gitárláda gyártással is foglalkozunk, így lehet majd igazán összehangolni a részegységeket.

István, hallottalak gitározni, és csak gratulálni tudok a játékodhoz! Lehet furcsa a kérdés, de mennyire előny a gitártudás az erősítő építéshez?



Köszönöm! Szerintem minden erősítő-építő gitározik valamilyen szinten, nem lehet mindig „leakasztani” egy gitárost, ha valamit módosítunk, átépítünk. Nekem külön előny, hogy ki tudom próbálni zenekarban a készülő terméket, zenei környezetben sokszor mást mutat egy cucc, mint önmagában.

Mennyire befolyásolnak, vagy kell, hogy befolyásoljanak a zenei stílusok, a gitár játékstílusok az erősítő tervezésekben?
Az én erősítőim a tiszta hangzástól a bluesos-rockos vonalig terjednek, nem könnyű olyat építeni, ami minden stílusban a maximumot hozza, de törekszem arra, hogy minél szélesebb hangzásvilág „kitekerhető” legyen egy adott erősítőből. A zenei ízlésem a poptól a progmetálig terjed, mindenhol találok fantasztikus gitárhangzásokat. Úgy szeretném kialakítani az erősítők palettáját, hogy minél több stílus képviselője találjon számára megfelelőt.
 



Végezetül, de messze nem utolsó sorban! Tervek?

Az út elején tartunk, igazából még a márkanév is kérdéses, de a fő irányvonal, a kapcsolástechnika már kialakult. Törekedni kell a minél profibb kivitelezésre kívül-belül, mivel az elektronikai részt, a famunkát és a bőrözést is én csinálom. Folyamatosan keressük a megbízható alkatrész-beszerzési forrásokat. Fontos az egységes megjelenés és a szuper hang. Aztán mehet a népszerűsítés, Interneten, találkozókon, de szívesen odaadom a cuccaimat hozzáértő gitárosoknak tesztelésre, az ő véleményük jó alap a fejlesztéshez, és nagy reklám értékkel bír. A célközönség így természetesen az aktívan koncertező zenészek tábora, ha ők megkedvelik a termékeinket, az igazi visszaigazolás számunkra. Aztán meglátjuk, mit hoz a jövő.

István, nagyon köszönöm a lehetőséget és nagyon sok sikert kívánok neked a Gitarvilagok.com nevében is!

Köszönöm.

A fotókat Zele Tímea készítette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése