2021. május 28., péntek

Rocker Rádió


Rocker Rádió! A „web” meghozta a nagyon sokat, nagyon jót és beöntötte a nagyon sokat és azt is, ami nagyon nem. Nem tagadom, hogy nálam sokáig háttérbe szorult a rádiózás. Azonban manapság már ez a meghatározó médium a mindennapjaimban. A ROCKER RÁDIÓ az, ahol egész nap olyan zenei válogatás fogható, amit „önerőből” az életben nem hoztam volna össze! Olyan döbbenetes erővel jön az ember felé az igényes rockzene, hogy elképesztő! A ROCKER RÁDIÓ alapítóival Kalácska Gáborral és Thuróczy Richarddal beszélgettem.

Köszönöm, hogy elfogadtátok a meghívást. Nem kezdhetem mással! Beszélnétek a ROCKER RÁDIÓ születéséről?

https://rockerradio.online/
KG: Szia és köszönjük az érdeklődést. 2019-ben indult a rádió, mégpedig a Rock FM elhallgatása utáni napon. Ahhoz is volt közünk, én voltam annak a rádiónak az alapító programigazgatója, hogy mást ne mondjak. Így mikor láttuk, hogy ott sajnos véget ér a műsor hamarosan, három hét alatt összeraktuk a Rocker Rádiót.

TR: Egy szomorú apropó okán került a Rock FM-be, ahol az utolsó időszakban segítettem a lelkileg és fizikailag is kimerült kollégákat, elsősorban abban, hogy szabadságra tudjanak menni. Ott teljesen nyilvánvaló lett a számomra, hogy Magyarország a rockzenének szüksége van rádióra, ezért is kaptunk bele a Rocker Rádióba.

Gratulálok a műsor szerkesztéshez! Milyen szempontok alapján válogattok, a „net” adta végtelen zenei kínáltból? Szerintem, majdnem nehezebb dolog, mint amikor szűkében voltunk a hanghordozóknak!

KG: Köszönjük szépen. Folyamatosan bővül a repertoár, igaziból csak vétózunk olyan daloknál, amik nem férnek bele a stílusba. (hard rock / metal) Kialakítottunk egy óraszerkezetet, ahol minden típusú zenének megtaláltuk a helyét. Ezt töltögetjük, így igazán változatos tud maradni a zene.

https://rockerradio.online/
TR: Na, ehhez Gábor ért, különösen ebben a műfajban. Annyi hasznom talán van, hogy nekem néha feltűnnek olyan hallgatói szempontok is, ami segíthet abban, hogy a nem igazán kemény arcok is, akik ettől még ugyanúgy szeretik a rockzenét is, kifejezetten vonzónak találják a Rocker Rádiót, amikor ilyen zenére vágynak. 

El nem tudom képzelni melyek azok a sarokpontok, melyeket mindenképp figyelembe kell venni ahhoz, ha valaki egy „on-line” rádiót szeretne alapítani! Nálatok melyek voltak ezek?

KG: Ennek a különlegessége az volt, hogy a Rock FM zenei összeállítása miatt én személy szerint is kaptam nagyon sok kritikát. Bár sok szabálynak kellett megfelelni ott, a hallgatót (teljesen jogosan) ez nem igazán érdekli amikor olyan dalt hall, ami neki nem tetszik. Így személy szerint az volt a motivációm, hogy megmutassam szerintem milyen egy rock / metal rádió, ha nem kell kompromisszumokat kötni a zenében.

TR: A legfontosabb, hogy olyan dologgal foglalkozz, amire igény van. A rock- és metalzenére pedig igencsak van. Pont olyan közönség, mint bármely más, az ő munkájuk és pénzük is ugyanannyit ér, ezért úgy a hirdetőknek, mint mindenkinek, aki közölni szeretne valamit, a rock- és metalzenét szerető emberekre is gondolniuk kell.

Bocs, hogy nem ezt a kérdést tettem előre. Következzenek az alapítók. Ismerkedjünk meg Kalácska Gáborral és Thuróczy Richarddal!

KG: 1994 óta rádiózom, a legkisebb vidéki rádióktól a legnagyobb országosokig mindenhol dolgoztam és zenéltem is rockzenét persze. Most meg összejött a kettő.


TR: 14 éves korom óta, tehát idén 20 éve rádiózom. Gáborral több helyen is dolgoztunk együtt, Magyarországon kívül pedig kelet európai rádiókban is tapaszlatot szereztem. Ja, egyébként én is foglalkozom zenével, igaz, nem rockzenét készítek.

Ha nem titok, milyen technikai feltételei vannak a stabil működésnek?

KG: Nem kell nagy titkokra gondolni, inkább úgy mondanám, hogy speciális feltételek mellett működik jól egy online rádió. Ezeket kell kitapasztalni, és persze biztosítani, hogy a műsor soha ne álljon meg. Vagy legalábbis nagyon ritkán. 

TR: Az például fontos, hogy az, akinél a szerver van, ne azzal vegye fel a telefont, hogy ő most nem tudja újraindítani, mert éppen lement a boltba. Ez az első hónapok egyikében velünk megtörtént. Sajnos, sokszor elfelejtjük, hogy Magyarországon élünk, ahol a szolgáltatásból a „szolg” része zavarja a népeket. Ezért amit csak lehet, igyekszünk saját magunk megoldani. 

Feltételezem a hallgatottságot nektek is növelni kell. Milyen koncepciókat fog követni a rádió, mondjuk, ha enyhülnek a vírushelyzet megszorításai? Ha ez egyáltalán szempont?

KG: Nagyon sok tervünk van, szeretnénk a külföld felé is nyitni többek között. De most tényleg az a legfontosabb, hogy a zenei világ újra élni kezdjen, mert addig minden csak vegetál.

TR: Ugyanakkor a számok kergetése is talán alábbhagy ebben az eljövendő szép új világban, ezért bízunk abban, hogy azok az egyáltalán nem csekély számok, amiket a Rocker Rádió - https://rockerradio.online/ - produkál, a továbbiakban is értékesek lesznek azoknak, akik nem folyamatosan növekvő és irreális adatokat keresnek, hanem valódi embereket a számok mögött.

Nagyon köszönöm a beszélgetést! Nagyon sok sikert a munkátokhoz!

Köszönjük!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése