2012. július 18., szerda

Csiszér Levi


Régi barátként üdvözölhetem Csiszér Levit az oldalon. Kijött a harmadik szólólemezed,  New World Fantasy címmel. Mikor döntöttél úgy, hogy kiadod a következőt? 
Nekem a lemezek sorba jönnek, ha van instrukció. Így történt ez a Planetium, a Tales of Rovers után a harmadik anyaggal is.
Levi, mi motivált, hogy elkészítsd a harmadik korongot?
Ültem az autóban és a rádióban felcsendült Dvorak: Új világ szimfóniája. Mentem még a 0-son vagy 3 kört, mert teljesen végig akartam hallgatni, annyira a szívem csücske ez a darab. Apunak is ez volt az egyik kedvence, emlékszem gyerekkoromból.
Hogyan született a lemez? Gondolnék itt arra, hogy a Kárpátiában adva volt az irány. A szólólemezed esetében honnan jöttek a témák? New World Fantasy. Egyáltalán mi volt az inspiráció?
Haza értem és elkezdtem átgondolni a dolgokat. Döntöttem: Megcsinálom. Ha van valami, amihez hozzá nyúlnék, és rengeteg energiát beletehetek, akkor Ez az. Sokat hallgatok filmzenéket és tanulmányozom a hangszerelésüket. Ezen műfaj mai alkotói méltó utódai a régi nagy Zseniknek, mint Dvorak Mester is, akiktől rengeteget tanulhatunk. Szóval felvettem a kesztyűt és megpróbáltam életem nagy álmát megvalósítani: Feldolgozni egy ilyen Remekművet. Fontos megemlíteni, hogy a darab értelmezésében, azaz az új világ fogalmában én más megközelítést használtam. Az emberiség történetét képzeltem bele a partitúra hangjai közé, nem pusztán Amerika hangját, annak a kontinensnek a miliőjét, ami már rég nem az, mint Columbus előtt volt. Remélem a jogutódoknak nem lesz ezzel problémájuk.



Sokszor hallja az ember a panaszt, hogy nincs pénz, nincs igény a lemezekre. Ezt azért rendesen cáfolja, hogy Te már a másodikat adod ki. Magyarázatként szolgálhat az igazság, hogy, ami jó az marad, arra szükség van. Hogyan látod ezt?

Ígérem, hogy ez a munka is maradandó lesz, hogy méltó helyet foglal majd el a palettán. Ehhez nem kell anyagi motiváció, csak szorgalom és idő. Mindig ez utóbbival van a gond. Talán az igazi bizonyítéka annak, hogy ez jó út, arról ismét megbizonyosodtam: Tavaly előtt novemberben fogant meg Gyermekünk, amiről persze akkor még nem is tudtunk és éppen akkor dolgoztam a "Gyapotszedők dalával„, ami az én átiratomban egy gyermek születését, Jézus eljövetelét írja meg. Ilyen véletlenek nincsenek! A felsőbb rendű energiák és az életünk szorosan egymásba fonódnak. Ebben a Hitemben erősített meg ez a Csoda is. Ez a lemez egy ilyes fajta üzenet is egyben, az optimizmusunkat csak a jövőbe és Istenbe vetett hitünk alapozhatja meg. Nagyon sok a hitetlen ember a környezetemben. Nekik is szól egyben ez a mű, mint ahogy a pusztán zenekedvelő és hallgató rajongóknak.
Nem titok, hogy egy zenekart alapítasz mely zenéjét a lemezeid hang anyagára, építed. Hála Istennek, hallhatom élőben is őket! A szólólemezek sorsa nem lehet igazán más, mint hogy színpadra viszik. Megtudhatnánk valamit erről a témáról is?  

http://www.csiszerlevente.com/ 
 
A legutóbbi riportunk idején még nem láttam sok esélyét az élő produkciónak, tekintettel a progresszív műfaj összetettsége miatti élő hangszerelés bonyolultságára, de aztán ez a dolog sem hagyott nyugodni és belekezdtem a feladatba. Úgy néz ki, megtaláltam azokat a zenészeket, akik technikai szinten és mentálisan is felvállalják a zenémet, annak színpadi előadásában is maximálisat tudnak nyújtani. Az elmúlt három album és a készülő új énekes lemez anyagából gyúrunk össze egy 1 órás produkciót. Remélem, hogy a pénztárcámhoz képest igényes kiállással tudjuk bemutatni ezt a zenei világot. A jövő és az abba vetett hitünk fogja kitaposni ezt az utat is. Köszönöm, mindenkinek a segítséget és sok további sikert kívánok a gitárvilág stábjának és olvasóinak!
Levi nagyon köszönöm a lehetőséget, és nagyon sok sikert kívánok a lemezekhez, és a zenekarodhoz. A Gitarvilagok mindig nyitva előtted.
Köszönöm, sziasztok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése