2012. július 20., péntek

Váradi Péter, Crow gitárok


A következő beszélgetésben megismerkedhetünk a Crow gitárok készítőjével, Váradi Péterrel! Péter, mondanál pár szót róla, hogy mi indított el a gitárkészítés irányába, milyen előzmények alapján döntöttél úgy, hogy kipróbálod magad, és önállóan kezdesz el gitárokat készíteni?
Megpróbálom röviden válaszolni, mert ezt a kérdést nagyon sokáig lehet fejtegetni. Régebben is nagyon szerettem mindent szétszedni és összerakni, ez így volt akkor is, amikor megkaptam életem első elektromos gitárját. Végtelen egyszerű kis Samic gitár volt. Később tudtam venni egy komolyabb hangszert, amihez elkezdtem komolyabb hardvereket vásárolni és úgy voltam vele, ha már teljesen átalakítom, akkor készíteni kéne egy testet is. Ekkor még nem sokat tudtam a hangszerkészítéséről. A szomszédságomban lakott egy asztalos, akivel jóban voltam. Átmentem hozzá és elkezdtük tervezni a test. Megvettem hozzá az anyagokat és már kezdődhetett is a móka. Nagyon örültem mikor először megszólalt. Ez az öröm kb. 1 évig tartott és elkezdett motoszkálni az agyamba, hogy ezt a dolgot meg kéne tanulni. Volt egy barátom Szabó Attila, aki bemutatót Nemessányi Lászlónak. Nemessányi Lászlótól tanultam meg az alapokat és nagyon sok szerszám használatát. Megtanított arra, hogy sok dolgot gépek nélkül is meglehet csinálni. Később megismerkedtem Prehoda Zsolttal, a PRS gitárok csodálata révén. Tőle is nagyon sokat tanultam, tanulok a mai napig.  



Tanul (tad) od-e ezt a mesterséget szervezett keretek között, vagy teljesen autodidakta módon sajátítod el a szakmát? Ezzel a kérdéssel összefügg, hogy vannak-e olyan gitárkészítők, akiktől tanultál, akik „példaképeid”, esetleg mesternek tekintesz?

Nemessányi László és Prehoda Zsolt és Gáspár Péter, akiktől nagyon sokat tanulok a mai napig.

Mi kell tudnunk a gitárjaidról, melyek a kedvenc típusaid? Milyen faanyagokat részesítesz előnybe és miért? Pár szóban beszélnél az egyes fák tonális tulajdonságairól a saját tapasztalataid alapján.

A PRS gitárok formavilágát és megoldásait nagyon szeretem. Amiket készítek egyedi kérésre, próbálom ezeket a megoldásokat alkalmazni, persze, ha a felépítés engedi. Mostanában nagyon sokat használom a fekete diót, sok zenében megállja a helyét. Sok mindenben hasonlít a mahagónira, de nagy előnye a diónak, hogy a hang nem fullad be, hanem kinyílik és szép hosszú lecsengése lesz.

A nálad rendelt gitárok főként egyedi igények alapján készülnek, volt már nagyon egyedi, esetleg kívánság?

Általában egyedi igények alapján készítem el a gitárokat. Vannak extra kívánságok, amiket próbálok a legjobb tudásom szerint elkészíteni. A legkülönlegesebb talán egy üreges gitár elkészítése volt. Nagyon sok aprólékos munka volt, az építés során.

A gitárok hardvereit, gondolok itt a hangszedőkre vagy kapcsolókra is, mi alapján választod? Van-e olyan gyártó, akivel közvetlen kapcsolatban állsz?

A legnagyobb befolyásoló szempont az anyagiak, mindig próbálok jó minőségű alkatrészeket választani.  Közvetlen kapcsolatba a Kent Armstrong hangszedők készítőjével vagyok, Turza Jurajjal. Napi szinten beszélünk e-mailben. Neki is készül egy PRS kopi, amit éppen most lakkoznak a Furch gyárban. Fontos kiemelnem, hogy ezt a gitárt Prehoda Zsolttal közösen alkottuk meg.

Javítasz, "tuningolsz" is gitárt, vagy csak építesz?

Csak bizonyos kikötésekkel vállalok tuningolást és átalakítást. Mivel itt egy kész hangszerbe kell belenyúlni, ezért sokkal idő igényesebb, mint egy építés. Mos is csináltam egy nyak átalakítást Kádár Lacinak az Insane gitárosának. Hozott egy Jackson nyakat, amit teljesen az igényére szabtam.

Péter, köszönöm ezt a rövid, de velős bemutatkozó interjút. Még egy fontos dolog, a Crow gitárok után érdeklődök hol érhetnek el?


Nagyon sok sikert kívánunk a további munkáidhoz!

Köszönöm, sziasztok.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése