2012. július 22., vasárnap

Király „Pitta” István


A Jó Isten valakiket arra teremtett, valakiknek pedig keresni kell mire is valójában. Király „Pitta” Istvánt nem tudom más „szerepben” elképzelni, mint a gitáros. Őt köszöntöm most az oldalon! Szia Pitta, üdvözöllek nálunk, és az első kérdés ne is legyen más, mint az a történet, ahogy a gitár belépett az életedbe?!

Azt hiszem 6 éves lehettem, amikor Édesapám szó szerint kezembe adta a hangszert. Ez meghatározó volt, hisz Ő maga is zenész, tehát az alapokat volt kitől elsajátítani. Sokat jártam vele bálokba, ha jól emlékszem általában 10-11 óráig bírtam is a kiképzést, aztán vagy a zenekari buszban vagy a színpadi függöny mögött aludtam. Sokáig az ütős hangszerek felé húzott a szívem, de aztán újra a gitár mellett tettem le a voksomat.

Következzen a bemutatkozás. Kit ismerhetünk meg Király „Pitta” István személyében?

Kezdjük az elejéről… Mátészalkán születtem, kisebb-nagyobb megszakításokkal az óta is itt élek, és innen próbálkoz(unk)ok részt venni a hazai gitáros életben, ami néha megkönnyíti, néha pedig megnehezíti a dolgomat. Valljuk be, a távolság nem előny ebben a szakmában. A kilencvenes évek közepén Budapesten éltem az akkori zenekar miatt, de aztán a süllyesztőbe kerültünk és nem volt értelme maradnom. Pár év elteltével kezdtem az instrumentális műfajjal foglalkozni, ami a mai napig kitart, s remélem még jó pár alkalom lesz, hogy megmutassuk elképzeléseinket. Nemrég jelent meg második önálló nagylemezünk Sides Of The Soul címmel, ami nagy örömünkre pozitív fogadtatásra talált mind a közönség, mind pedig a szakma részéről.



Bármely gitáros játékát le lehet szedni, sőt, viszonylag jól elő is lehet adni, de vigyázni kell, mert vannak olyan gitárosok, akiket meg kell érezni, nem lehet manuálisan, lélektelenül kezelni a muzsikájukat. A játékod tipikusan ilyen. Lehet egyáltalán tanulni Pitta gitárvilágát? Egyáltalán egyetértesz ezzel?

Azt gondolom, hogy nem szégyen, sőt mondhatni kötelező másokat „leszedni”, hisz tanulni, okulni szinte csak ebből lehet. Ha ezekből bizonyos dolgokat pedig magadévá tudsz tenni, az további fejlődést jelent. Azt nem tudom, hogy én milyen kategóriába tartozom, nem is az én tisztem megítélni, annyi viszont bizonyosan jól esik, hogy már többen is feldolgozták a dalaimat.

Nem árt, ha egy gitáros a játékán kívül is megjelenik a színpadon. Nincs mese központi szerep a tied, bármely aspektusból is nézzük. Mi a véleményed erről?

Nehéz szerep ez, de ezt inkább a színpadi világ mellett elvégzendő feladatokra értem. Egy zenekarvezetőnek, vagy ha úgy tetszik frontembernek nem csak annyi a dolga, hogy a színpadon bizonyos megjelenést, imázst közvetítsen a közönség felé, hanem számos más, szervezéssel kapcsolatos teendő is van, amit el kell, hogy végezzen a zenekar érdekében. Nem gondolom, hogy ez egy ösztönösen felvett szerep, inkább a zene stílusa miatt alakult ez így. Mindenesetre a lemezeinken és koncertjeinken is megpróbáljuk elérni, hogy mindenkinek jusson főszerep, ez azt hiszem eddig sikerült is.

Szerinted menyire igaz az hogy alapvetően a gitárostól függ hogyan szólal meg a kezében a hangszer, és másodsorban következik a „cucc”?

Van benne igazság,bár a modern motyók már annyira sokrétűek, hogy ötletesen is meg lehet szólalni,elrejtve az esetleges hiányosságokat. Jómagam azon a véleményen vagyok,hogy egy jó gitáros mindegy min szólaltatja meg a hangszerét, a biztos kéz, az íz, ugyanúgy megmutatkozik. Szóval igaz.

Messze nem csak az oldal jellegéből kötelező a kérdés. Hangszerek, erősítők, pedálok. Beszélnél róla hogyan épül fel a felszerelésed?

Kb. 4 éve már csak Fender gitárokat használok a magyarországi Fender képviselet jóvoltából(ez itt a reklám helye, ők szabják, faragják az ízlésemre a hangszereimet. Egy Telecastert és két Stratot használok. Jelenlegi erősítőm egy Line6 Vetta II HD, amihez két 4*12-es 300-as és egy 2*12-es láda tartozik. Nagyon megszerettem ezt az erősítőt,korábban sok mást kipróbáltam, de ehhez a műfajhozn számomra ez a  tökéletes. Pluszban mindössze egy Cry Baby-t és egy Whammy II-es pedált használok, ami előfokként is üzemel.

Végezetül hallhatnánk jelen munkásságodról, és a jövőt érintő terveidről?

Nemrég jelent meg második nagylemezünk, két nótáról klip is készült, és most készül a harmadik videóanyag is. Elég szép eladott példányszámmal büszkélkedhetünk, ami természetesen jó okot szolgáltat a folytatáshoz. Szeretnénk ha idén megjelenne a harmadik nagylemez is, természetesen instrumentális stílusban, de tervben van egy pár énekes dal rögzítése is, bár erre még nem hiszem,hogy idén lehetőségünk lesz..

Pitta, köszönöm a beszélgetést a Gitárvilágok nevében. Sok sikert!

Köszönöm.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése