2012. július 29., vasárnap

Vörös Gábor, Omen


Vörös Gábor, Omen. „…Ampeg STV II PRO fej, amivel hajtok 2 db 810-es ládát. Brutál hangerővel szól bármilyen méretű színpadon, és nem kell félnem, hogy valamelyik gitár túl hangos a színpadon. Szerintem basszus alapban ez a Ferrari. Legyőzhetetlen!” Nem tagadom nekem nem „elég” csak a játszott muzsika, hanem egyfajta garanciát jelent, hogy kik is teszik azt. Az Omen egy olyan zenekar, mely alapját adta, és adja is a magyar rockzenének. Ennek tükrében hallhatnánk az Omen mindennapjairól?

Mostanában a hétköznapjaink (és a hétvégéink is) az új lemez készítésével telnek el. Néhány hete fejeződtek be a felvételek, a Denevér stúdióban, úgyhogy most a keverési munkák zajlanak. Közben ezzel párhuzamosan elkészítettük a borító fotózást, ami hát finoman szólva tovább tartott, mintha mondjuk egy mobiltelefonnal készítettek volna rólunk egy képet, ugyanis több mint hétszáz nagyfelbontású képet kattintott egyszerre két fotós. Ebből kellett kiválasztani azt az egyet, ami felkerül a borítóra!

Sok mindent, hallani általában a magyar rockzenét illetően. Sajnos igencsak negatív tud lenni ez a kép. Mennyire engedheti meg a zenekar, hogy csak a zenével foglalkozzon?



Természetesen mi is, mint a legtöbb hazai zenekar nem ebből élünk. Nehezen megoldható, hogy ezt is, azt is csináljuk, de ha mindenki beleteszi azt az energiát, amit csak tud, akkor azért nem lehetetlen. Most egy nagyon nehéz, de nem reménytelen időszak jön a zenekar életében, ami után szintén nem ülhetünk majd a babérjainkon, de ebben ez a jó, hogy mindig lehetnek céljaink. Csinálni kell a dolgunkat, a pénz majd jön (vagy nem), de legalább azt csináljuk, amit szeretünk.

Magamból kiindulva, szólógitár minden áron. Mesélnél róla, nálad hogyan alakult ez? Hogy kerültél a basszusgitárok világába?

Gyerekkoromban a Led Zeppelin filmjét (A dal ugyanaz marad) láttam a moziban és ott tetszett meg nekem a John Paul Jones játéka. Ennek hatására kezdtem el a zenélést.

Gábor, kizárólag az Omen, vagy más formációkban is jelen vagy? Egyáltalán elfér időben, energiában ez a vonal?

Igen, a Piramis zenekarban játszom együtt Závodi Janó-val, Gallai Peti-vel, Köves „Pinyó”-val és Csokival. Valamint van két tribute zenekar, amiben még játszom, de az csak 1-2 bulit játszik egy évben. Szeretem, amit csinálok, úgyhogy nem esik nehezemre és hát azért mostanában sajnos nincs annyi felkérés, hogy beleroskadnék a felkérésekbe.

A heavy metal nem igazán a Fender gitárok világa, annak ellenére, hogy Daci Zsoltot (Isten adjon neki békét odafent…) láthattuk a gitárral, az Omenben is. Ez talán nem igaz a basszusgitárokra. Beszéljünk a gitárjaidról, egyáltalán a cuccodról!

Ez igaz, de a basszusgitárnál pl. a Precission alap bassgitár a metal-ban. Sajnos most – köszönet a deviza alapú hitelnek, amit nyögdécselek – több hangszeremtől is meg kellet válnom. Volt egy ’78-as Rickim és egy 2006-os Gibson Thunderbird-öm, úgyhogy jelenleg egy Fender Jazz Bass-en játszom, amit viszont nem szeretnék eladni. Továbbá még megvan az Ossian-ban használt Warwick Thumb is. Ennek is nagyon szeretem a hangját, amit talán az EMG pickup-nek is lehet köszönni. Erősítésben pedig egy Ampeg STV II PRO fej, amivel hajtok 2 db 810-es ládát. Brutál hangerővel szól bármilyen méretű színpadon, és nem kell félnem, hogy valamelyik gitár túl hangos a színpadon. Szerintem basszus alapban ez a Ferrari. Legyőzhetetlen!

Professzionális zenész vagy. Ennek alapfeltétele, hogy a puszta manualitás nem elég, érezni kell a hangszert. Véleményed szerint, mennyire fontos a gyakorlás, mennyire elég, hogy tényleg basszusgitárosnak születtél?

Az elhivatottság, a hit nagyon fontos. Az segít át a nehéz időszakban. Persze régebben nem volt ennyire tudatos, hogy ez akarok lenni, hanem csak játszottam és majd lesz valahogy. Persze ma már tudom, hogy ez akarok lenni. Ha valaki ideje korán komolyan elhatározza, hogy mondjuk basszusgitáros, akar lenni és komolyan is, veszi amit csinál, szorgalmas, akkor biztos hogy sikereket fog elérni.

Gábor, tervek nélkül nincs élet! Hallhatnánk arról, hogy merre tart az Omen?

Ahogy azt említettem, úgy érzem most nagyon jó úton haladunk, de magától nem megy semmi sem. A sikerért még sokat kell tennünk!

Nagyon köszönöm a lehetőséget és nagyon sok sikert a továbbiakhoz!

Köszönöm, sziasztok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése