2015. január 17., szombat

Nagy Tamás

A saját tapasztalataid érdekelnének. Miért szól ilyen rohadt dögösen a kezedben a hangszer? Mi kell ehhez azon kívül, hogy remek gitáros vagy. Tanácsok.

Sziasztok!

Köszönöm a felkeresést és a lehetőséget a Gitárvilágok.com oldalnak. Először is véleményem szerint az, hogy valami jól szól az eléggé sok tényezőből felépülő dolog és mindemellett az emberek ízlésétől is nagyon függ. Mindenképpen költeni kell a hangszerre (például egy elfogadható erősítőből és egy középkategóriás gitárból jó soundot lehet kihozni) és ehhez adódik pluszban a zenész attitűdje. Ezalatt azt értem, hogy hogyan bánik a hangszerével, amikor játszik. Nem igazán az általában vett technikai tudásra gondolok, hanem arra, hogy egy szimpla hangot milyen szépen és egyedien fog le, a vibrátóját milyen szépen formálja és persze mennyire tisztán szólaltatja meg a gitárját, vagy mondhatnék bármilyen hangszert. Valójában ezt tekinthetjük fontosabbnak, habár az én saját gondolatomat is hozzáteszem, hogy a tudás nem jön át megfelelően a jó cucc nélkül és természetesen egy jó felszerelés se fog gyönyörűen úgy szólni a nem megfelelő kezekben. Ha ezt tisztáztuk, onnantól relatív, hogy kinek milyen erősítő jön be és az is, hogy kinek milyen játékstílus fekszik, illetve tetszik jobban.

Én nem tartom magam olyan nagyon jó gitárosnak, bőven van hova fejlődni, de imádok zenélni és az időm nagy részében ebben a világban vagyok. Így azért sokat foglalkozok vele. Nálam sokkal hangsúlyosabb az, hogy az apróságokra figyelek, arra, hogy minél jobban át tudjam adni az érzéseim a hangszeren keresztül.

Ezen felül a rendszer-technikai része is nagyon érdekel ennek a művészetnek, ezért írok egy részt a saját felszerelésemről. Először is a legalapvetőbbnél kezdem, a gitáromnál. Egy 1985-ös Kramer Pacer Deluxe-om van, számomra a legnagyszerűbb "eszköz". Hiszek abban, hogy az embernek a hangszere a társa a zenében, egy hullámhosszon kell lenniük, én abszolút rátaláltam. A Deluxe lelke "hídnál" egy passzív Bartolini humbucker (ami igen nagy jelet ad le, ezért is szeretem), ezt használom a legtöbbet. Középen egy jackson single coil hangszedő van, de csak az űr kitöltésére, ugyanis soha se használom, majd még egy Bartolini pick up, de az is single coil, mint a jackson. "Nyaki" hangszedő állásban tiszta hangszínen szoktam játszani, szép lágy hangja miatt, illetve nagyon ritkán szólóra, főleg kis jele és gerjedése miatt. A húrláb benne az egy Kahler Steeler whammybar, réz tőkével, ami bitang sustaint kölcsönöz a gitárnak. Húrjaimnakmindig 10-es D'Addario Exp készletet rakok fel, kezdetben Ernie Ball-t használtam, de az egyre jobban romló minősége és az Addario szép és tartósabb hangja miatt váltottam, nagyon savas a kezem csak úgy eszi a húrokat. 1 mm-es Dunlop Tortex pengetőket használok.


Következő fontos dolog az erősítő és az előfok. Az erősítőm az egy igazi klasszikus, egy 100w-os Marshall Super lead, egyszerű, mint a szög, ezért is jó, mindemellett az ember azt rak elé amit csak szeretne. Én torzításnak egy régi Marshall Shred Master teszek be, már évek óta meg van és meg vagyok elégedve vele, de gondolkodom egy másikban is mellé másodlagos pedálnak. Utána a láncban egy Ibanez Cs-9-es kórus van, a hangzására simán rá lehet fogni, mintha a Metallica használta volna a master of puppets lemezen, nagyon szép. Utána egy Boss DD-3-as delay következik, amit azt hiszem, nem kell bemutatnom, szimpla kis visszhang pedál, szólóhoz nagyon király. Lehet, jobb lenne a kórust és a delay-t effect loopban használni, de nem akarom átalakítani az erősítőt.
Sajnos az embernek a kábeleken nem szabad spórolnia, hiszen mit érne a hatalmas értékű cucc, ha közben elveszik a jel. Gitár kábelnek Vox-okat használok, strapabíró pvc szövet van rajta, így kibír bármilyen koncertet. Az effekteketrockcable patch kábelekkel kötöm össze, de cserélni szeretném azokat is jobbra. Hangfal kábelnek kicsit komolyabbat használok, méghozzá egy orange kábelt, baromi jó hangminőséget produkál és nagyon profi neutrik végekkel szerelték, ami mind az illeszkedést is és a minőséget is megoldja.

A gitárládámegy átalakított jcm 900 1960A, G12T-75-ös hangszórókkal szerelve. A teljes belső vezetékelése le lett cserélve vastagabb és tisztább réz kábelekre. Valamint egy elválasztó falemez is került bele, amivel a nagy belső tere lett megosztva (kevesebb zavaró mély hangszín az eredmény), le lett csavarozva a hátulja a keresztmerevítőhöz, így az egész szerkezet egyben rezeg, sokkal konkrétabb a hang. Az erősítő fejet 4 ohm-on, a ládát 16 ohm-on használom, kisebb hangerőre képes, de így a megszólalása jobb az ízlésemnek.
Szerintem egy kezdőnek érdemes tanárnál vagy legalábbis tapasztaltabb, alapokkal rendelkező gitárosnál tanulnia, hogy megszerezze a tudásának a bázisát. Rengeteg időt lehet vele megspórolni és nem rögződnek be rossz reflexek, vagy technika. A másik dolog meg az, hogy sok ujjgyakorlatot végezzen, azzal nagyon sokat fejlődik az ember, de ez haladókra is igaz. Természetesen a fő dolog itt is, hogy minél több számot nézzen át és miután tabról könnyen tud tanulni, utána jöhet a hallás fejlesztése. A lényeg: mindig figyelni az apró dolgokra (vibrátó, érzelmek átadása), attól lesz igazi és egyedi a zene. E mellé a hiedelemmel ellentétben (szerintem) inkább elektromos gitárt javasolnék elsőnek, egyszerűbb vele játszani. Kezdőknek is 50 ezer forint körüli kategóriában érdemes keresgélni, akkor a rossz hangszer nem veszi el a kedvét az illetőnek. Az is inspiratív tud lenni, ha az ember időnként nem csak a tudását, hanem a felszerelését is bővíti, lecseréli. Nekem az első kezdő erősítőm után egy régebbi Peavey Bandit jött, haladóknak nagyon tuti motyó, de érdemes sok másikat kipróbálni.


Körülbelül ennyi dologra kell figyelni kezdetben, utána meg már kialakul mindenkinél, hogy hogyan folytassa, hiszen szerintem a zene az olyan dolog, amit 100%-ig nem lehet megtanítani. 
Köszönöm még egyszer a lehetőséget Udynak és további sok sikert a Gitárvilágok oldalnak és természetesen Nektek. Sziasztok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése