2021. január 9., szombat

Varga Csaba, lakkmester, Varga Gitár


A hangszer szép. Akkor is szép, ha már egy kicsit ütött kopott. Ennek is megvan a varázsa. Azonban, ahogy mindennek, ami fontos nekünk, szüksége van az odafigyelésre, arra, hogy foglalkozzunk vele, úgy a hangszereknek is jót tesz, ha időről időre új állapotba kerülhetnek. A húros hangszerek felületi kezelésének szakértőjével, Varga Csabával, beszélgettem.

Csabi, nagy tisztelettel köszöntelek az oldalon. Valahogy azt érzem, hogy a lakkmester, nem épp egy általános szakma. Beszélnél róla, hogy kerültél kapcsolatba egyáltalán a hangszerekkel és természetesen, hogyan alakult, hogy lakkmester lettél?

Üdv minden kedves olvasónak! Egy Új barátság kezdődött egy meghatározó és nagyon fertőző motívummal. Látogatóba mentünk a feleségem barátnője, és új párja lakásába. Rövid ismerkedés után előkerült pár gitár a barátja gyűjteményéből és egyszerű tábortűzi dalocskákkal törtük meg a csendet. Számomra akkora élmény volt, hogy elhatároztam, közöm lesz a gitározáshoz. Akkor még nem is sejtettem, hogy megváltozik az egész életem. Vettem egy olcsó gitárt, hogy gyakoroljak, de szerencsémre túl keskeny volt a nyaka. Elgondolkodtam, hogy majd én készítek magamnak egy megfelelő akusztikus gitárt, amin tudok gyakorolni. Aztán még egyet, aztán még egyet és így tovább. Azon kaptam magamat, hogy nem is igazán a gitározás, inkább a gitár készítés tölt el lelkesedéssel. Össze mérve az azóta is nagyon jó barátom nagyszerű gitárjaival valami nem teljesen volt az igazi. Persze mert neki válogatott komoly érett hangú hangszerei voltak. Azon agyaltam, mi okozza azt, hogy a rétegelt hangszerei is verték az én full-fás gitárjaimat? Mi is okozza egy gitár hang minőségét? Mi a jó hang? Építés, anyagok, méretek, formák, felületkezelés? Mi lehet ezek közül a legfontosabb? Ezután inkább kísérleti áldozattá nemesült az összes általam készült gitár. 

"Rájöttem, hogy a felület lehet a legsarkalatosabb pontja a hangminőség befolyásolásának. Ekkor határoztam el, hogy megfejtem a legjobb felületkezelés titkát, ami megjavítja a gitárok hangját." 

Aztán látványos sikereket hozott elektromos szóló és basszusgitáron, sőt hegedűn! Hogy mikor lesz az ember lakkmester? Amikor az eredményei miatt mások kezdik így illetni. Én már elértem ezt a szintet. Azért kaptam ezt a tehetséget a jó Istentől, hogy hálásan és lelkesen éljek vele. Eltökéltem, hogy akkorát alkotok e téren, hogy világra szóló legyen. Azt hiszem jó úton járok, legalább is úgy érzem minden siklik, mint a rezgések a lakkozásomon.



A hangszer tulajdonosok milyen általános problémákkal kereshetnek, illetve, mi volt a pályafutásod során a legnagyobb kihívást jelentő munka?

Kezdetben csak esztétikai szempontok miatt kerestek meg kisebb felkérésekkel. Aztán minél eredményesebb módszert tökéletesítettem, annál több hangemelés és letisztítás céljából történő felkérésem lett. Járt a kezemben több millió Ft-os gitár is, aminél már a hang javítása volt a fő feladat. A hang javítása minden esetben sikeres lett. Most már a felkérések zömét a tuningolás teszi ki. A legnagyobb kihívást az ismeretlen pálya jelentette amikor az olcsó tanulóhegedűvel sikerült lépést tartani egy koros mesterhegedűvel szemben, ráadásul Roby Lakatos tesztelte. Ezt a változást csak a lakk okozta. Az volt a kihívás, hogy nem tudtam megszólaltatni közben rendesen a hangszert, ezért mindenféle pengető meg hasonló gerjesztéssel próbáltam viszonyítani. Az eredményen még én is meglepődtem.





Gitároknál maradva. Megvannak azok a jó értelemben használt munkasablonok, melyeken elindul egy munka? Gondolok itt, ha mondjuk egy nagyon régi, értékes, spanyol gitár kerül a műhelyedbe, vagy „csak” egy „kommersz” akusztikus gitár?

Ugyan olyan alaposan kell bánnom a kisebb értékű hangszerekkel is, mert különben nincs olyan eredmény. A szemet be lehet csapni. Ha a felület csak csillog, de tökéletlen, akkor nem tud úgy rezonálni. Az egyenetlen felületen elbotlik a hang.

Csabi, elektromos gitárok. Mielőtt hozzád kerülne egy értékesebb hangszer, milyen előzetes karbantartást javasolsz?




 

Említettem már, hogy az elektromos, és hangszedős hangszernek a hangjának is nagyon számít a lakkozás. Egy jobb rezonanciájú test hangját a hangszedő is jobbnak látja. Hogy mit készítsenek elő? Jobb, ha nem nyúlnak hozzá. Esetleg egy felvételt lehet készíteni a hangjáról, hogy lehessen mérni a változást.

Ha nem titok, melyik az a zenész kör, akik igénybe veszik a segítséged?

Eléggé széles a spektruma a felkéréseknek. A jó fülű hifistától, a művelődési házak hangrendszeréig, sok izgalmas feladat adódott. Autóhifi módosítás is volt jó pár. Kerültek hozzám gitárkészítők nyers gitárjaitól, az öreg hangszerek átlakkozásai, és restaurálásai is. Ismert zenészektől az otthon zenélgetőkig, az akusztikustól a jazzgitárokig sok minden a kezembe került. Hálás vagyok érte, hogy sokan megtisztelnek a bizalmukkal, és rám bízzák a féltett kincseiket. Nekem az elfogult ügyfelek az ideálisak, akik meg vannak győződve arról, hogy amit csinálok az jó. Én már rég nem győzködök senkit. Idővel úgy is idetalálnak, ha jót akarnak kihozni a hangszerükből vagy a hangrendszerükből. Elkezdtem élvezni azt, hogy a számomra értő és kompetens emberek elismerő véleménnyel vannak a munkámról.



Esztétikum és a hangminőség kérdése. Billen valamerre a mérleg nyelve?

Régebben úgy gondoltam, hogy igen. Akkor még nem biztos, hogy a legszebb felület szólt a legjobban. Mindent beáldoztam a hang érdekében, hogy kihozzam a maximumot. A mostani lakkom már teljesen más. Gyönyörű átlátszó és fényes a felülete és mézesen csillog, és messze jobban szól a régi kompromisszumos megoldásomnál. Olyan a hatása, mint a gyári vastag lakkoknak, de töredéke a vastagsága, és sokkal síkabb, és fényesebb. Ettől szól jobban. Gyári felületkezelés tetejére is tehető és azon is kifejti jó hatását.

Apropó, hangminőség. Hogyan került képbe a hi-fi, a hangszóró tuning?



Rezonanciák, és hangok jóságának vizsgálata közben kialakult egy olyan hallásom, amivel észrevettem, hogy a hangrendszereken is van mit javítani. Egy barátommal közösen kísérleteztünk ki több olyan megoldást is, ami a hangrendszer leggyengébb pontját: a hangszóró rezgéseit tisztítja le. A membrán felületét is kezelem többek között egy speciális eljárással, ami természetesebb hangszíneket eredményez. Sikeresen tuningoltam autóhifiket, és szobai hifi hangfalakat egyaránt. Nagyon magas minőségű hangzása lesz az egyszerűbb hangfalaknak is az eljárások következtében.

Utolsó kérdésként, a jelen és a terveid!

Csak azzal fogok ezen túl foglalkozni, amit imádok csinálni. Nem fogok alantas munkahelyeken értelmetlenül életet tölteni, inkább teszem azt, amit szívesen teszek, és eredményes is vagyok benne. Készült egy weboldal is, amit folyamatosan frissítek: vargagitar.hu Kaptam felkérést világszínvonalú projektek közreműködésére, mint lakkmester, amikbe nagy izgalommal vetem bele magamat. Teszem a dolgomat, hogy: nagyszerű legyek. Szerintem mindenki az valamiben, és kívánom, hogy találjatok rá, mint én!


Csabi, nagyon köszönöm a beszélgetést, és nagyon sok sikert kívánok a munkádhoz! Még valami... kiváló fotók készülnek a munkáidról!! 

Igen! A fotók témában, a gratuláció Mészáros Ákosnak jár! Köszönöm a lehetőséget!

További képek:

Varga Csaba lakkmester munkái I.

Varga Csaba lakkmester munkái II.

Varga Csaba lakkmester munkái III.

Varga Csaba lakkmester munkái, Mészáros Ákos fotóival

Varga Csaba lakkmester munkái, Mészáros Ákos fotóival



4 megjegyzés:

  1. A cikkben és a pinterest linkeken szereplő gagyi képek NEM!!! MÉSZÁROS ÁKOS képei!
    Légy szíves vagy a cikket módosítsátok vagy tegyétek fel azokat a képeket, amiket Ákos készített! :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az észrevételt!! Javítottam! Kellemes Vasárnapot! Udy

      Törlés
    2. Nagyon köszönöm!
      A cikk egyébként lenyűgöző.

      Törlés
    3. Nagyon köszönöm, de Csabié az érdem!!!!! Udy

      Törlés