2021. március 7., vasárnap

Kóródi Tamás, gitáros


Kóródi Tamás, gitáros. Kiválóan szól a gitár a kezében és kiválóan szól a gitárja. Ez csak azért lehetséges, mert tökéletes összhang van az zene elméleti és a hangszeres tudása között. Olyan alapokra építi a gitárjátékát, ahol a hangszer már tényleg csak egy eszköz ahhoz, hogy a zenei elképzelései hallhatóvá váljanak.

Tamás, nagyon köszönöm, hogy elfogadtad a meghívást! Ismerkedjünk meg Kóródi Tamás gitárossal! Remélem nem túl profán a kérdés, miért a gitár?

Gimnázium első osztályban az egyik osztálytársam egyszer behozta a gitárját és elképesztő menőnek” tűnt a szememben! Nem volt kérdés, hogy ezzel az „eszközzel” meg fogom majd meghódítani a lányokat! Nem így lett egyébként…

Melyek azok a stílusok, melyek igazán közel vannak hozzád?

Nálam ez folyamatosan változik. Mostanában bluest, blues-rockot, és hip-hop zenéket hallgatok leginkább, de a hangulatomtól is nagyban függ ez a dolog.

Kísérletező típusú gitáros vagy?

Ha a gitár „sound” -ra érted akkor egyértelmű nem a válasz. Ha a dallamvilágot nézzük akkor azt kell mondjam, hogy régebben az voltam, de az utóbbi években kevésbé került ez előtérbe.

Beszélnél róla, hogyan alakult a zenei pályád a vírus helyzet adta állapot előtt és alatt?

„Koncertmennyiségileg” 2019 volt a legjobb évem. Sok helyen játszhattam, sok nagyon jó produkcióban. A Deniz, a Talk2Night, a Koszi Janka és voltak közös munkáim Veréb Tamással. Igazán komolyan csak 18 évesen kezdtem foglalkozni a gitározással, de a Kőbányi Zene Stúdió hozta az igazi változást! Nagyon sok olyan emberrel ismerkedtem meg akiknek nagyon sokat köszönhetek. A világjárvány alatt újra tanítani kezdtem, illetve belevágtam komolyabban a Youtube videók készítésébe is.

Elmélet, gyakorlat? Gyakorlat, elmélet? Hogy látod egyensúlyi helyzet az ideális, vagy billenjen inkább a mérleg nyelve valamelyik irányba?

Ideális esetben természetesen összhangban, egyensúlyban van ez a két dolog! De persze vannak olyan zenészek, akik híján vannak az elméleti tudásnak és mégis zseniálisan játszanak, sőt van az a kategória, aki szándékosan megszegi az elméleti „szabályokat” és úgy alkot maradandót. De halandó embernek az elméleti tudás csak előnyére válhat!

Tamás, gyakran hallom, hogy a gyakorlás úgy jelenik meg, hogy az egy bizonyos, bizonytalan szint után egyfajta szükséges nyűg. Mi erről a véleményed? Ha esetleg tényleg nyűg, akkor hogyan tegyük izgalmasabbá?



Én kifejezetten szeretek gyakorolni! Olyankor nincs „teher” rajtam, nyugodtan hibázhatok. Izgalmasabbá talán úgy tehetjük, ha másokkal együtt gyakorlunk. Ehhez persze megfelelő partner is kell!

Tudom, hogy a kézben van a „sound”, de azért nem árt a jó cucc. Hallhatnánk a gitárjaidról és mindenről, amitől ennyire remekül szól?

Sosem voltam nagy gitárgyűjtő! Több mint tíz éve vettem használtan egy Godin Artisan St gitárt, évekig az volt a fő hangszerem! Mai napig egy kivételesen jó gitár, de vágytam egy kicsit „autentikusabb szandra” és találtam egy Ibanez Blazer custom-ot. Az utóbbi években ez lett a fő hangszerem. Egy Roland Blues Cube erősítőt használok a koncerteken, egy Line6 M9 meg egy T-rex Mudhoney van bekötve elé. A legtöbb helyzetben ez nekem elég, de tervezem a váltást! Amint megengedhetem magamnak beruházok egy Axe fx-re vagy egy Quad Cortex-re.

Tamás, nem utolsó sorban, tervek!

Bízom benne, hogy mihamarabb visszaáll minden a régi kerékvágásba vagy legalábbis valami nagyon hasonlóba és lehet menni játszani! Addig is gyakorlás, videók készítése és a tanítás van napirenden!

Köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert kívánok neked!

Köszönöm!

1 megjegyzés: