2022. november 12., szombat

Hikisch Péter basszusgitáros, Sziasör?


Hikisch Péter, Sziasör? Tagadhatatlan, hogy szeretem, ha egy zenekar jól szól! Jó a fülnek! Ezt a mai, akár „házi-stúdiós” világban, össze lehet hozni. Azonban totál káosszá válhat egy letisztult rockzene is, ha ezt egy értelmetlen szövegvilággal agyoncsapják. A „Sziasör? – Egyensúly” című dalában tökéletes az együttállás… hm… az egyensúly! Kiváló szöveg, kiváló zenével tálalva! Gratulálok!

  • Szia Péter, az interjú nem titkolt apropója már péntek reggeltől látható, hallható! Az „Egyensúly”! A „miértekről” kérdeznélek!

Szia! Először is köszönjük a lehetőséget és a gratulációt. Az 'Egyensúly' rövid története két részre bontható. Maga a zene azért nagyon különleges számunkra, mert a legelső közös demo-nk adta az alapját, amit jó pár évvel ezelőtt még gimis korunkban írtunk. A szöveg viszont nagyon friss, most nyáron írtam egy három hónapos elvonulás után. Még az élmények hatása alatt voltam mikor megszületett a dalszöveg, azt hiszem ez érződik is rajta.

Az ilyen nótákra szokták azt mondani, hogy nagyon meg van írva! Azt már tudjuk mi adta az ihletet. Hogyan folytak a felvételek?

Viszonylag könnyű dolgunk volt, a meglévő demo-t jól megírtuk anno. Első körben adtunk neki egy ráncfelvarrást, majd fel is vettük a szintetizátor sávokat, illetve a basszusgitárt. A szintivel viszonylag sok időt eltöltöttünk, kerestük a tökéletes hangzást. Minden otthoni körülmények közt lett felvéve, mi így szeretünk dolgozni, a mi tempónkban, saját ötletekkel, saját megoldásokkal. Ezután felvettem a kapcsolatot zenésztársammal Vidics Ferenc-el, aki egyébként Győri kötődésű. Vele már egy ideje dolgoztunk egy-két projekten, meg van a kölcsönös tisztelet és mondhatom, hogy mára jó barátokká is váltunk. Tetszett neki elsőre a nóta, így el is vállalta a producerkedést, mixelést, masterelést. Abban egészen biztos vagyok, hogy nélküle nem született volna meg ez a dal. A gitár dallamokat is ő játszotta fel. Én pedig közben elkezdtem felvenni az éneksávokat. Így folyt a munka párhuzamosan két külön városban, Feri Győrben, én pedig Budapesten. Közben Bolyki Marci barátom elkészítette a vokálokat, ugyanúgy, mint az első Sziasör? dalnál. Igazából ez a formáció ilyen kötetlen módon működik, többen is dolgozunk az adott projekten más-más zenészekkel és producerekkel. Ez a mostani csapat és koncepció annyira bevált, hogy szerintem lesz folytatás.

  • Sajátos név választás! Sziasör? Többen, vagyunk így ezzel…! Ennek kell lenni valami történetének!

(nevet) Ezzel a formációval őszintén szólva nem akarunk semmi komolyat, csak olyan zenéket írni, amihez éppen kedvünk van. Azon gondolkoztunk milyen névvel lehetne ezt kifejezni. És így jött az ötlet, hogy a zenénk olyan, mint mikor a haverod péntek délután oda jön hozzád a kocsmában rád néz, és csak annyit kérdez megértően, hogy: szia, sör?

  • Péter mit vártok az „Egyensúly” -tól?
 
Elvárásaink alapvetően nincsenek. Ezzel a dallal adni szeretnénk egy kis pozitivitást az embereknek, ellensúlyozva a mai negatív trendek térhódítását, ami legyünk őszinték sajnos a zenében is megfigyelhető. Elég csak ránézni a Youtube felkapottak listájára. De persze mindennek meg van az oka. Mi ezt a nótát tesszük a mérlegre. Mert ugye az egyensúly örök!

  • Lenne itt még valami. „New Finger – Hadd legyek én is”. Másik zenekar? A zenei vonalat párhuzamosra vettétek a Sziasör? -rel? Hogy is van ez?

Így van! Sőt, számunkra a New Finger "A ZENEKAR", a mi alfánk és omegánk. Ott kezdtünk együtt zenélni, és a mai napig is aktív a banda. Jövő tavasszal lesz is egy nagykoncert. A Sziasör? -t pedig azért hívtuk életre, mert szerettük volna kipróbálni magukat más műfajokban is. Ez lett a mi side project-ünk Geri-vel.

Ami elsőre lejött, - mind a kettő videóból – az a hangszerelés. Beszélnél a technikai háttérről?

Ha konkrétumokat szeretnél hallani, kezdeném a New Finger dallal: alapvetően zúzós, riffes gitárzene végig: az intro a verze témájának a "kinyújtása", kiegészítve jó kis bluesos 7-es akkordozással. Jól ki van panorámázva két gitár téma feljátszás, hogy dúsítsa a hangzást, erre megy rá egy szinti lead (ez ilyen mélyebb dallam, ami besimul a gitárok közé). A verzében unisono a bass + gitár, erre a jó kis pattogós riffre megy rá a szinti - ezek adnak egy jó feszességet a számnak. Refrénben hasonló a helyzet, mint az introban, kiegészülve egy szólógitár riffel, a vokálokat imádjuk, úgyhogy jó kis három szólam hallható. Kiállás szépen rávezet a zúzdára, ott kegyetlen oktáveres sávokkal egészül ki a gitár sound, hogy kicsit kapjon a fülünk a metál flessekből. (ha jól figyelünk, ki lehet hallani, hogy az utolsó "dúr vagy mol"-nál a moooooooooooll egy óriási hörgés, csak picit vissza van véve, hogy a Petőfi is le tudja játszani a dalt) Végerefrén előtt szintén három szólam + csujogatások, aztán katarzis duplarefrén után egy jó kis unisono lezárás, aminek a legvégén lehet hallani, hogy a szinti lead soundon folyamatosan tekergettük a filtereket, így az utolsó közös hangra "ér vissza a helyére".
Az "Egyensúly"-nál konkrétabb volt az elképzelés, az elejétől tudtuk milyen hangzást szeretnénk, így az jött magától. Direkt úgy lett felépítve, hogy minél nagyobbat üssön a refrén. Kemper -> Marshall JCM2000 a torz gitár, a tiszta az Vox AC30. Gibson SGJ a gitár. A többi mind in the box, pluginekkel lett keverve. Gitárból nyers sávokat nem is vettünk fel, mert már a felvételkor tudtuk, hogy mit szeretnénk bele.

  • Hangszerek. A „vas”!

Nekem a zenélés hobbi, és az is marad örökre. Ehhez mérten kerestem egy olyan basszusgitárt, ami minden igényemet kielégíti, és ha rajta múlik akkor egy életen át szolgál. Így találtam rá a Fender Mustang PJ Bass-re. Nagyon kényelmes rajta játszani, nekem ez főleg a koncertek miatt szempont, mert szeretek a közönséggel együtt mulatni. A hangszedő konfiguráció nagy szabadságot ad, bármilyen műfajban is játszok, be tudom állítani a kívánt hangzást. Nagyon hálás vagyok, hogy ezt a hangszert választottam társamnak. Már most csupa szép emlékek és számomra fontos dalok kötnek minket össze, és a történetünk még korántsem ért véget. És nem mellesleg nagyon jól néz ki! Igen, nekem ez is fontos, nem tagadom.

  • Péter, egy kicsit kiszámíthatatlan a világ. Optimizmussal, hogy álltok?

Nagyon örülök, hogy ez a zárókérdésed, mert pontosan ezért íródott a dal. Az teljesen rendben van, hogy kiszámíthatlan a világ, ennek a Földi létnek ilyennek kell lennie. Az a nem mindegy, hogy az ember hogyan reagál a dolgokra, és milyen szerepet vállal az univerzum működésében. 

Nagyon köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert a zenekaroknak!

Köszönjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése