2012. augusztus 6., hétfő

Dalmadi István, Stoneblade


Dalmadi István, Stoneblade
Dalmadi István, Stoneblade. A basszusgitár egy érdekes hangszer. Van ahol hátul van, van ahol elől. Vitathatatlan meghatározza egy zenekar képét. István kezében semmiképpen nem marad a háttérben a basszusgitár. Hogy mennyire? Tudjuk meg személyesen tőle! Szia István, tisztelettel köszöntelek az oldalon. Elmondanád, hogy kerültél a gitárok, a basszusgitárok közelébe?

Üdvözlök minden olvasót, és köszönöm a megtiszteltetést! Mielőtt belefognék szeretném tisztázni, hogy ez egy kicsit furcsa lesz, és mivel eddig nem nagyon szoktam interjút adni kicsit zavarban is vagyok. Én nem tartom magam zenésznek, hanem csak egy rocker srácnak aki basszerozik, szerintem rengeteget kellene még gyakorolni és tanulni, hogy zenésznek nevezhessem magamat, erre viszont a munka és a család mellett kevés idő van.  A történet még a nyolcvanas évek elején kezdődött. Akkor lettem szerelmes a metál muzsikába, annak is a keményebb vonalába, előtte is rock zenét hallgattam, mert az szólt otthon, meg azt hallgatták a környezetemben a nagyobbak is, de akkor kezdtek hozzánk eljutni olyan zenekarok albumai, mint a Maiden, Venom, Metallica, Slayer, Judas Priest, mint ne mondjak ezek nagy hatással voltak rám. Meg is pecsételték további sorsomat. 1986 fele döntöttünk úgy a cimborákkal, hogy nekünk is kellene valamilyen zenekart csinálni addig még nem igazán fogtunk hangszert sem a kezünkbe, a környéken volt egy srác aki már pár éve gitározott, és vele hoztunk össze az első bandát, mivel én voltam a legkisebb nekem maradt a maradék, ezért lettem én a basszeros, közlöm ekkor még nem fogtam a kezembe basszust, de még rendes gitárt sem nagyon. Hamarosan meglett az első basszus gitárom ami egy Jolana(remélem jól írtam) volt, és a zenekarosdival együtt tanulgattam meg a gitározás alapjait. Nem tudom a mai fiatalokat mi motiválja, de szerintem sokan hasonlóan kerültek, kerülnek most is erre a pályára, csak a körülmények lettek talán kicsit jobbak. 



A basszusgitárosokat elnézve, olyan érzésem van, mintha nektek sokkal többet kellene letenni az asztalra, mint egy szólógitárosnak, pedig a basszusgitár legalább olyan szólóhangszer. Mennyire befolyásol ez?

Volt idő amikor én is szóló hangszernek tekintettem a basszust. Amikor elkezdtem ezt az egészet akkor éjjel nappal gyakoroltam és meg is akartam mutatni, hogy mennyire "jól" megy ezért szerintem néha túl is játszottam dolgokat, de most már a bőgőre én mint alaphangszerre tekintek, sokkal fontosabb számomra, hogy súlyt, biztos alapot adjon a zenének. Az a fajta zene amit szeretek és a Stoneblade-del is játszom most szerintem nem igazán követel többet.

István, vannak, vagy voltak, olyan zenészek, akik hatással vannak a játékodra?

Szerintem nincsenek és nem is voltak, inkább vannak témák, hangzások amik jobban megfognak és hatnak rám, amik tudat alatt beépülnek a játékomba, mint az, hogy ki játssza. Nem is nagyon szoktam fülelni külön, külön a hangszerekre, sokkal jobban az összhatásra, hogy megindít e bennem valamit vagy sem. Egy zenészt azért kiemelnék, sajnos ő már nem él, Cliff Burton a Metallica tragikusan és sajnos nagyon korán elhunyt basszistája, őt ma is példaképemnek tekintem, nem annyira a játéka (bár az is zseniális szerintem), hanem a zenéhez való hozzá állása miatt.

Kizárólag a basszusgitárnál maradtál, vagy a szólógitározás területen is megfordulsz?

Van egy csehszlovák gitárom még régről, amit akkor vettem mikor nem volt zenekar amiben játsszam és otthon gyűjtögettem magamnak a riffeket, amiket aztán azóta sem használtunk fel semmihez, néha a próbateremben is nyakamba akasztom a gitárt egy kis hülyülésre, de semmi komoly szándékom nincs e téren.

Térjünk rá a hangszerekre. Beszélnél a gitárjaidról?

Nem vagyok egy nagy hangszergyűjtögetős, cserélős fajta. Az előző gitáromat is 12 évig nyúztam, az egy Squier Precision Bass by Fender volt 84-es kiadású. Igazából, ha nem lennénk lehangolva b-re még mindig azt használnám. Sokáig rágták a fülem mire beadtam a derekam és eladtam. Most egy Ibanez GSR 205-öt használok. Ez egy öthúros aktív elektronikás hangszer. Én meg vagyok vele elégedve, ehhez a stílushoz és ezen a szinten amin mi mozgunk szerintem jó választás lehet mindenkinek. (most néztem meg az árát 73k körül meg lehet venni, ez 2005-ben még 100 fölött volt).Nem azért lett öthúros, mert annyira szeretek virgázni, hanem csupán praktikus okokból, akkoriban zenélgettem két zenekarban is amiben az egyiknél le voltunk hangolva a másiknál meg nem és így megúsztam az állandó hangolgatást, áthúrozást.

Erősítők! A basszusgitárhoz nekem mindig egy nagyon határozott, ha nem is brutális erőgép képe társul. Hogy vagy ezzel a kérdéssel? 



Lassan eljutok arra a szintre, hogy kell egy brutális erőgép. Sajnos még nem ott tartok. Néha már kevésnek érzem a cuccom teljesítményét, de mivel olyan szintem vagyunk a zenekarral, hogy sokszor játszom más cuccán (általában kérés szokott lenni helyszínek részéről, hogy egyszer kelljen csak beállítani a hangzást) gondolkodóba szoktam esni érdemes e sok pénzért vennem egy jobb erősítőt, amit a próbateremben nem igazán tudok kihasználni, vagy sem. remélem hamarosan leszünk annyira népszerűek, hogy mindenképp szükségem lesz, saját hangzásra a koncertjeinken (a basszus ilyen szempontból más mint a gitár mert annak a hangzása sokkal jobban behatárolja egy zenekar karakterét) A terv megvan milyen cuccot szeretnék majd de elhatározás és keret még nem annyira.

Stoneblade. Kőkemény vonal a tietek. Mit kell tudnunk a zenekarról?

A zenekar 2008-ban alakult, tapasztaltabb és kevésbé tapasztalt emberkék azonos érdeklődése hozta létre, na meg egy kocsmai beszélgetés, én 2009-ben csatlakoztam a csapathoz, addigra derült ki, hogy a basszeros nem igazán illik a képbe, nem volt viharos tagcsere, most is baráti viszonyban vagyunk vele, ő is megtalálta a neki jobban fekvő zenekart meg úgy néz ki én is beváltam a srácoknál. A zenénket a gitárosunk az alábbiakban határozta meg és ennél jobban én sem tudnám. : " - Igazából nem akarunk semmi stílusjegyet felvenni, mert nem a mi posztunk. Ha jellemezni kéne, akkor a súly, a dög, a metal, a rock és blues, és talán nyomokban a southern szavak jutnának eszünkbe. De ez csak a mi véleményünk. A tied persze lehet ennél sokkal eltérőbb is. Kíváncsiak lennénk rá... Ösztönből zenélünk, játsszuk ami nekünk jó, te meg eldöntöd majd, hogy tetszik-e vagy sem" Eddig kettő ötszámos anyagot rögzítettünk a 2008 végén még az első basszerossal a Prologue -ot, 2009-ben pedig a Metamorphosis névre kereszteltet aminek címe utal a tagcserére és a zenében történt változásra is. 2009-ben elkészítettük első klipünket a "The Jester" dalunkra, amit teljesen saját magunk csináltunk meg. A tavalyi év kicsit felemásra sikeredet, részint rögzítettünk egy dalt egy videoklip kedvéért, amit már bemutattál itt az oldalon is aminek a címe "Family Affair", tartottunk tervezett "kényszerpihenőt" is amiért nem tudtunk annyit koncertezni mint amennyit akartunk volna. De azért felléptünk pár fesztiválon, voltunk a Neo.fm-be Lalikirálynál.

Mennyire folysz bele a zeneszerzés világába? Hogy történik ez nálad?

Mivel nem vagyok alapító tag, mire belecseppentem ebbe a zenekarba már volt jó pár saját nóta kész, de a basszus témákat kicserélhettem a saját dolgaimra. Amúgy a próbateremben nyerik el a nótáink a végleges formájukat, az újabb szerzeményeknél is a gitáros az aki általában hozza a riffeket és mi hozzátesszük a saját dolgainkat, de készült úgy is, hogy játszottam egy basszustémát amire jammeltünk és a végén született egy nóta, amibe az eredeti basszus már nem volt benne. Konkrét dalt önállóan még egyet sem írtam, vannak a gépemen olyan felvételek amin én gitároztam bőgőztem ,meg én csináltam a dob programot, de nem nevezném kész daloknak őket. Lenne még mit csiszolni rajtuk, amihez kell egy gitáros ,meg egy dobos, meg egy énekes.



Hallhatnánk a terveidről?

Család és Stoneblade, ebben a sorrendben. Számomra a család nagyon fontos dolog, elég hosszú időnek kellett eltelnie mire rájöttem erre, tudom nem kimondottan egy gitáros oldalra való, de nélkülük most nem lennék itt és te nem akarnál interjút készíteni velem. Van egy szerető feleségem, három fiam és legkevesebb, amit tehetek, hogy megpróbálok minél jobb apa lenni. Amúgy az asszony unszolására jelentkeztem a Stoneblade-hez is, mert épp nem zenéltem sehol és látta rajtam, hogy nagyon hiányzik. A Stoneblade-del kapcsolatban pedig most nyár elején álltunk neki első albumunk felvételeinek, amiből nem tudom mikorra lesz valami, és hogy milyen formában. Ez mellett megpróbálunk minél több fele megfordulni az országban, minél több koncertet adni, mert azért a rock az koncerten az igazi.

Ha valaki mondjuk holnap felvesz egy basszusgitárt, mit tanácsolsz neki, melyik végén álljon neki?

Rengeteg gyakorlást ajánlok, hogy mit arra viszont nem tudok receptet...
.
Tökéletes végszó! Köszönöm a lehetőséget, és nagyon sok sikert az elkövetkezőkben!

Köszönöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése