2012. augusztus 12., vasárnap

Andervald György

Andervald György. Progresszív rockzene, rock gitározás.  Nekem ez most olyan, mintha egy képtárba csöppentem volna, ami gyönyörű, de el kellene némi kalauzolás. Következzen most az egyik legkiválóbb idegenvezető Andervald György személyében. Szia Gyuri, tisztelettel köszöntelek az oldalon, és köszönöm a lehetőséget. Progresszív rock. Beszélnél róla, hol is van helye egy gitárosnak ebben a műfajban?

Szia Zsolti! Részemről a megtiszteltetés. Mindjárt rá is térnék a kérdés megválaszolására, Szerintem egy gitárosnak éppen ebben a műfajban van igazán csak helye! Én pl.: ebben a pogresszív zenélésben tudom magam a legjobban kiélni, itt tudom az eddig gitározással töltött nem kevés idő  gyümölcseit leszüretelni.

Amit a Prestige zenekaroddal hoztok, ahhoz csak gratulálni tudok. Nagyon felszabadult, és az igazi szabadságot érzem a játékodban. Elég neked ez a mozgástér?

Köszönöm! Igazán felemelő érzéssel tölt el mikor az ember munkáját, dicsérik, ha valakinek tetszik, hiszen ezek a zenék a sajátjaim, a saját gyermekeim, és én büszke szülőként tekintek rájuk. Valószínüleg a felszabadult gitározás is ennek az eredménye. A mozgástér maximálisan kielégítő, hiszen a teret saját magam határozom meg.

Gyuri, ezek a kérdések kikívánkoztak belőlem rögtön az elején, de remélem nem voltam faragatlan, és most kérdezném meg, hogy kit tisztelhetünk Andervald György személyében?


1965-ben születtem Miskolcon, 4-éves koromtól foglalkozom zenéléssel, 12-éves korom óta gitározással. Egy autodidakta módon tanult, tanuló és fejlődő gitáros vagyok, aki ezt a dolgot már jó régen kezdte 1977-ben. Ekkor kezdtem az ismerkedést a Gitár nevű hangszerrel.

Tökéletesen „érthetően” gitározol. Nem találni semmi feleslegességet a játékodban. Ezt azért írom, mert sok tehetséges fiatal gitáros, hajlamos, arra hogy elgitározza magát. A stílusod taníthat, ezért érdekelne, hogyan alakult, alakítottad a gitárjátékodat?

Mint már említettem. magamtól tanultam a gitározást, valószínű, hogy ennek             köszönhetőek az egyedi stílusjegyek, igyekeztem nem utánozni senkit sem ha lehetett, kevés zenét hallgattam ebben az időben ,hogy az se befolyásoljon. Hát valahogy így történt!
      
Remélem észrevehetően gitár centrikus az oldal. Igencsak jól áll a kezedben a fehér Ibanez! Következzen a hangszer, mint olyan! 

Igen ez az egyáltalán nem elhanyagolható részlet nem kerülte el a figyelmemet! Sajnos el kell, hogy keserítselek nincs fehér Ibanezem! Nem titkolom Ibanez mániás, vagyok! A 10- gitáromból 5 Ibanez. Bordó: Ibanez roadstar R540-es, Sötétkék: Ibanez RG-270-es világoskék Ibanez RG-550-es, fekete Ibanez Akusztikus gitár, ezüst Ibanez Prestige RG 2570-es (valószínűleg ezt nézhetted fehérnek! Ezen kívül Egy Line 6 Variax 500-as modellező gitár mely nagyon sok híres gitártípus hangját tudja modellezni, többek között  gyönyörű 12- húros gitárokét ezért nagyon szeretem használni stúdió felvételeken. Ezen kívül van egy Ephiphone Gibson Lespaul classic standardom, és egy Fender Stratocaster másolatom és egy Wasburn 5-húros basszusgitárom, ja és egy spanyol gitárom. Az Ibanezekre visszatérve, mindenkinek csak ajánlani tudom, mert rendkívül széles spektrumú, és kellemes, kényelmes hangszerek és minden szempontból csak dicsérni tudom!

Erősítők, ládák, pedálok! A sorrend lényegtelen, ami belefér!

Előre le szeretném szögezni, hogy én Marshall mániás voltam világ életemben!  Mind addig, amíg a Line 6 márkával nem találkoztam és azt ki nem próbáltam. Azóta szegény 2- nagy konyhaszekrény méretű Marshall szettem a sarokban porosodik. Line 6 Spider III -ast használok és annak az effektjeit, valamint a távvezérlőjét. Mindenki mondhat, amit akar, én maximálisan meg vagyok vele elégedve! Aki azt állítja ,hogy műanyag hangja van az elsősorban a saját kezeiben keresse a hibát!

Gyuri, milyen célok állnak előtted a saját, ill. a zenekari gitárvilágodban?

Lassan az 50-hez közeledve úgy döntöttem, hogy a további 50-év karrieremet tudatosan fogom megtervezni! ... de mivel még csak 48-vagyok, erre van még 2-évem!

Gyuri, nagyon köszönöm a beszélgetést a Gitarvilagok.com nevében is.

Köszönöm, sziasztok.


1 megjegyzés: