2012. szeptember 14., péntek

Csillag Endre, Csuka

Csillag Endre, Csuka. Tudjátok miért jó szerkeszteni a Gitarvilag.hu oldalt? Azért, mert olyan gitárosokkal, gitár tudományokkal találkozhatunk, melyek meghatározták a magyar gitár történelmet. Csuka személye és játéka ilyen. Sok szeretettel köszöntöm az oldalon! Endre beszélnél pár mondatban magadról? Az biztos, hogy te gitárral a kezedben születtél. Ettől függetlenül kik voltak hatással a játékodra?

…eredetileg festőművész szerettem volna lenni…de nem jött össze. Alvin Lee, Ritchie Blackmoore,, Jimmy Page, Tátrai Tibusz, J.S.Bach, Jimi Hendrix… A Jazzből főleg : Joe Pass, Pat Martino, Geroge Benson és természetesen Wes Montgomery.

Sokan kérdezik, és nem értik – magam is beleértve- hogyan lehet ilyen nagyon magas szinten megtanulni gitározni? Lehet ezt tanulni, mi a véleményed?

…ennél sokkal magasabb szinten is, de csak fegyelmezettebb és koncentráltabb munkával, gyakorlással, és kevesebb csajok utáni rohangálással!

Endre, felsorolni azokat a formációkat, zenekarokat, ahol megfordultál eddigi pályádon, lehetetlen. Beszélnél róla, hogy, hol érezted igazán jól magad. Itt természetesen a zenei részre gondolnék.  

Igazából mindenhol jól éreztem magam…ezt most nehéz lenne felsoroln.Minden zenekarban más más okok miatt volt érdemes éveket etölteni…most így visszanézve természetesen az EDDA "nagy szerelem" volt.Igazából azoknak az éveknek köszönhetek sok mindent…bár akkor természetesen másként láttam.Fiatal voltam és többre vágytam…Voltak zenekarok viszont /főleg külföldön/ ahol "gombóc volt a gyomromban", annak elelnére hogy nagy nevekkel játszhattam együtt…Emberileg /lehet hogy nem hiszed el a TRB-ben volt a legjobb talán, Bajnokkal, Zsacsekkal, Zefivel 2004-elején…és természetesen a Bikini:-)Bár ott igazából a közönség miatt  imádtam lenni…minden koncert egy felejthetetlen nagy "duhajkodó" közös bulizás volt. Elképesztően aranyos  csajokkal...!


Nekem igazán tudod mi hiányzik, ha rólad van szó? A „Csillag Endre Band”! Reménykedhetünk ezen a téren?

Húú ez érdekes kérdés….természetesen sokszor bele-bele kezdtem, de valahol mindig megbicsaklott egy saját project.Ausztriában volt ugyan sajtát bandám…de ott Heaven néven.Itthon valahogy nem tudom…a név is furán hangzik számomra…Csillag Endre Band….nem tudom.Csillag Bendre meg nagyon hülyén hangzik.No de ezektől eltekintve az igazság az, hogy nem igazán vagyok egy szervező-zenkarvezető típus…Talán ez is az oka hogy eddig még nincs ilyen zenekarom.

Mi a véleményed a jelen, hazai gitár világáról?

Kicsit kiestem az utóbbi időben…nem nagyon követem a "gitáros-trendet". Vettem vidéken egy házat és a kutyáimmal több időt töltök mint TV-nézéssel vagy rádió halgatással…de az örök első számomra a mai napig Tátrai Tibusz.

Én nagyon elfogult vagyok a magyar rock zenét, rock gitározást illetően. Megkérdezhetem, hogy ma kik azok a fiatal gitárosok, akiknek a játékára, szakmai szemmel rábólintasz?
Lukács Pétert aki utánam került a Bikinibe, nagyon nagy tehetségnek tartom.


Ha jól tudom külföldön is dolgoztál, pontosabban Ausztriában. Miért mentél ki?

Akkoriban a kommunista időkben nem volt lehetőség itthon a rockzene világában bármi komolyat csinálni.Itthonról nem tudtál "kitörni…egyről a kettőre lépni", még ha egy kicsit is tehetséges voltál…ezek elvesztegetett évek voltak…és nem csak a számomra…persze ezt a mai generáció már nem érti meg.Rengeteg tehetség kallódott el akkoriban.

Hallhatunk arról pár szóban arról, hogy manapság mivel foglalkozol?

Igazándiból sokat dolgozom videóklip készítőként… Főleg utómunkákkal. Macintosh gépek stb... Példáúl nagyon jól sikerült az EDDA DVD.A 2008-as aréna koncert teljes képi utómunkáit én csináltam.De sok klippet és olykor filmes utómunkákat is csinálok.

Nekem az egyik legnagyobb hatású játékod ott volt, amikor a legendás, barna, Gibson SG-n játszottál. Beszélnél róla?

Amikor azt a régi gitárt vettem…1985-ben.Akkor éppen nem lehettet Budapesten CSAK AZT az egyetlen komoly gitárt kapni hangszerboltban.Emlékszem még az újpesti hangszerboltban vásároltam, használtan.Volt olyan is hogy nem lehetett gitár húrokat sem kapni…a túrné kellős közepén citerahúrokat kellett feltennem a gitárra…és gyakran akusztikus gitárhúrokat.Ilyen idők voltak…ma ez szinte elképzelhetettlen.Különben anikor kimentem Ausztriába Daczi Zsolt vette meg tőlem a gitárt.Nem vihettem volna magammal.Ez nem vicc!…Mivel megnősültem így hivatalosan vándorolhattam ki és akkor az volt a törvény, mehetni mehetsz, de minden igóságodat az államra /az elvtársakra / kell hagynod, harmincezer forint értékhatárig…a gitárom akkor kb ngyvenezret érhetett.

Mostanság egy Fender Stratocaster-el láthatunk. Gyönyörű ez a hangszer, és nagyon jól szól. Hallhatnánk erről a hangszerről részletesebben is?

Ja... Ő még megmaradt! A gitár teljesen át lett alakítva (modifikálva). Az elektronikája Dimarzio…a nyaka is át lett alakítva és bundjai is mások, csak a test az eredeti Fender...


Erősítők, pedálok?

Hmm…nincs saját erősítőm jelenleg. Azért azt kell mondanom, hogy a külföldi munkáim során mindent megvettem, és mindent kipróbáltam. Ismerem az erősítőket! A 2007-es "kórházas-évben" mindenemet el kellett adnom…egy évig húzós költségeim voltak és abban az időben egyátalán nem tudtam dolgozni.Pedálok sincsnek már úgyszintén…mivel mostanában sem vet fel a pénz:-) no és koncertjeim sincsenek "dögivel"…nincs is rá szükségem.Ha van pár buli ahová meghínak néha napján…akkor kérek kölcsön.A pedáljaimat rendszerint a Gábori Gergő barátomtól akinek eladtam. Ha lemezeken dolgozom, akkor a ProTools rendszer virtuális Eleven pluginját használom…Szerintem nagyon jól szól!

Endre, beszélnél a terveidről?

Haha…ha lesz pénzem megint és koncertjeim "dögivel", akkor veszek magamnak újra erősítőt, pedálokat és gitárokat...., de a viccet félretéve már rédóta dolgozom egy saját "meglepetésalbumon", remélem év végére megjelenik!

Endre, köszönöm a beszélgetést és minden jót kívánok neked az egész Gitarvilagok.com stáb nevében.

Köszönöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése