2012. szeptember 1., szombat

Halmai Richie


Halmai Richie. „Az embernek eleve pozitív beállítottságúnak kell lennie ahhoz, hogy másnak is átjöjjön, amit ki akar fejezni. Ha ez megvan, akkor adott a siker, és a közönségnek tetszik, amit csinálsz, annál felemelőbb érzés nincs is.“ Richie, a bemutatkozás előtt, ami ne tűnjön tiszteletlenségnek, de meg kell kérdeznem, hogyan tudsz ennyi életörömöt beletenni a gitárjátékodba?

Ha egy mondattal szeretnék válaszolni a kérdésedre, akkor azt mondanám, hogy eggyé válok a zenével és a hangszerrel! De ez természetesen nem ilyen egyszerű, rengeteg gyakorlás, tanulás és némi adottság áll a dolog mögött. Az embernek eleve pozitív beállítottságúnak kell lennie ahhoz, hogy másnak is átjöjjön, amit ki akar fejezni. Ha ez megvan, akkor adott a siker, és a közönségnek tetszik, amit csinálsz, annál felemelőbb érzés nincs is.

Akkor most jöjjön, amivel kezdeni kellett volna. Beszélné pár mondatban magadról?

Halmai Richie vagyok 29 éves, ebből 22-t gitárral a kezemben töltöttem, rengeteg dolgot tapasztalva, élményt szerezve, amit a hangszer adta lehetőség illetve a zene nyújt. A kedvencem az egészből mikor megszületik egy új nóta és előadhatom a nyilvánosság előtt, látva és érezve ezzel a közönség adta extázis élményét.(Ebből levágni, hogy nem kevésbé vagyok exhibicionista, de hát ez másképp nem működik). Lehetsz te a világ legjobb gitárosa, ha a közönség felé nem megy át a mondani valód, és csak állsz a színpadon fapofával (üres hangokat játszva) na mindegy ez nem én vagyok. Az életemben a zene, a gitározás, a száguldás, csajozás és nem utolsósorban a fiam a legfontosabb, aki 2 éves és szó szerint már nyúzza a gitárom.

Ahogy a http://www.richie-residence.com/hu  oldaladon ahogy azt a klasszikus blokkot játszod, az valami fergeteges. Teljesen vissza tudod adni a hegedű tiszta muzsikáját! Gratulálok! Szerintem ez nem csak egy ujjgyakorlat! Jól gondolom?

Jól gondolod. Bár ujjgyakorlatnak sem utolsó, de itt már többről van szó. Minden zenének a klasszikus zene az alapja, ezt az alapot viszont nagyon mélyen kell kiásni, hogy értsd is, hogy épül fel, (tartalmát) hogy később ne csak robot módjára add elő, tehát ne csak egy ujjgyakorlat legyen, hanem zene.

Jelen is van a klasszikus zene az életedben?

Egyfolytában jelen van. És nem csak a hagyományos értelemben (reneszánsz, barokk Klasszikus zene) hanem úgy, mint a modernek közül, akik ma már klasszikusnak számítanak, csak hogy néhány nevet említsek Blackmore, Malmsteen...stb. Az ő zenéjük is a klasszikus alapú. Rajtuk nőttem fel és nevelkedtem és az én példaképeim is Bach, Vivaldi, Beethoven, Mozart és az imént említettek. Nagyon sokat köszönhetek az ősöknek, nélkülük nem itt tartana a zene, és mindenki így gondolja ezt, aki kicsit is komolyan veszi a zenélést.

Ahogy látom az Ibanez gitárok mellé tetted le a voksot! Hallhatunk a gitárjaidról?

A leghűségesebb társam, amit 14-éves koromban kaptam szüleimtől, videókon látható és a felvételeken hallható az Ibanez RX series. Ami ma már a saját kezemhez van kialakítva és igen csak nem eredeti állapotban (bundok, elektronika, szemöldök, tremoló cserélve). Mellette rengeteg gitárom volt Fender Stratocaster, Samic, Aria Pro II stb. És a legelső legvadabb az összes közül egy Jantar hehehe. Az Ibanez mellett van egy Raimundo elektro akusztikus gitárom, ami a klasszikus gitáros korszakomból maradt mellettem. Amire még nagyon fáj a fogam egy PRS az Ibanezen kívül ez volt az egyetlen gitár az, amit először a kezembe vettem és mintha tíz éve játszanék már rajta.

Az hogy így szóljon a kezedben a gitár, tudom, messze nem csak az erősítők kérdése. Most azonban jöjjenek az erősítők!

A legelső erősítőm (recsegő) egy MS-2 ami a szobagitározáshoz bőven elég volt, de mást istenigazából kezdeni nem tudtam vele. Később már jött egy komolyabb cucc Yamaha combo erősítő, amivel már zenekarban is játszottam, igaz csak 30 Wattos volt de meg kell mondani sokkal többet nyújtott hangkarakterisztikára, mint társai. Ezt az erősítőt öt évig használtam. Jelenleg egy 100 W-os Marshall erősítőt használok, ami 10 éve meg van, nagyon meg vagyok vele elégedve. Rengeteg más erősítő és effekt létezik és próbáltam, amelyek megpróbálják valamilyen szinten utánozni az igazi Marshall hangzást, de ez csak szimuláció szinten marad, meg mint a digitális effektek esetében. Ebből levágni hogy nem igazán tettem le a voksom a digitális cuccok mellé, a nyers hangzást szeretem. Számomra az Ibanez plusz Marshall a legoptimálisabb, mert egyszerre lehet vad-érzéki, jó metálra-rockra-bluesra stb. Egyszóval univerzális csak tudni kell, használni!

Richie mivel foglalkozol mostanság?

Zenéket írok, szerzek, adok elő szólóban-zenekarral. Készítem a harmadik lemezem. Két zenekarban is játszom. Egyik egy vendéglátós (amely a megélhetésem nagy részét fedezi) a másik egy klasszikus rock zenekar, ahol Deep Purple, Rainbow, Hendrix nótákat játszunk.

Beszélnél a terveidről?

Mindenféleképpen szeretném megmutatni magam minél több helyen( a nagyérdeműnek), hogy ki-vagyok, mit csinálok, milyen zenéket, írok. Valamint nem utolsó sorban profi ismert zenészekkel együtt játszani koncerteken, stúdióban zenéket készíteni közösen. Egyszóval együtt dolgozni velük. Mivel nem csak egy stílusban vagyok otthon, így különböző zenei stílust játszó zenészekkel lemezt készíteni.

Richie, nagyon köszönöm a beszélgetést, és a Gitarvilagok.com stábja nevében is hadd kívánjak sok sikert a továbbiakban.

Köszönöm, sziasztok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése