2012. szeptember 8., szombat

Mentes Norbert. Moby Dick

Az interjú, egy olyan emberrel készült, akit nem kell nagyon bemutatni. A gitárost Mentes Norbertnek hívják. Nem kisebb dolog fűződik a nevéhez, mint a magyar trash megteremtése. Norbi, köszönjük, hogy lehetőséget kaptunk erre a beszélgetésre! Azt már a ’90-es években is tudtam rólad, hogy minőségi hangszereket használsz. Beszélnél a gitárjaidról?

Jelenleg négy gitárom van és az elmúlt 13 év alatt nem adtam és nem vettem más gitárt! A legtöbbet a Gibson Les Paul Standard gitáromat használom 1990-es évjáratú eredeti hangszedőkkel. Ha a régi szólóimat le akarom játszani illetve újra „megtanulni ”akkor előveszem Az ESP MI Custom-ot a Chaplin-nel és meg van az „ék alakú” Kramer Vanguard is. Mostanában elég sokat használom az elektroakusztikus Washburn hangszeremet főleg a Hungaricában. Ha kényelmet nézem az ESP a legjobb ezért nehezen válnék meg tőle és egy egyedi hangszer, páran már jelentkeztek érte, de még nem adtam ez idáig el! A hang miatt meg a Gibson-t részesítem előnyben.

A Hungarica-ban szinte kizárólag a Gibson gitárodat látni. Beszélhetnénk részletesebben erről a hangszerről?

Általában első impresszió alapján vásároltam a gitárjaimat és az erősítőimet is. Ránézek, megfogom, belepengetek és kész. Ha érzek valamit, ami megfog és érzem a „varázsát” akkor ok. Így volt a Les Paul gitárral is, szerencsém volt vele. Ez még a klasszikus Standard tömör mahagóni nem könnyített, mint a maiak, nekem azok olyan „játékszernek” tűnnek és a kidolgozásuk sem mindig tökéletes. Próbálkoztam pickup cserével (EMG), de visszarakattam az eredetit.

Ragaszkodsz a hangszerekhez, vagy a zenei cél a lényeg és a gitár csak egy eszköz ennek eléréséhez?

„Sajnos” ragaszkodó típus vagyok! Nehezen válok meg attól, ami az enyém, ami hozzám tartozik, legyen az barát, társ, zenekar. Így van ez a hangszereimmel és az erősítőimmel is.

Szeretsz kísérletezni a gitárjaiddal? Gondolok itt a hangszedők, nyakak, kulcsok, tremolók csereberélésére!

Nem jellemző sosem voltam „tudományos” gitáros! Ettől függetlenül az aktív hangszedők divatja engem is elért, és többnyire megbántam a cserét! Szerencsére a Gibson gitáromnál vissza tudtam rakni az eredeti pick-upokat az ESP-nél és a Kramer-nél vagy eladtam az eredetit vagy elajándékoztam.(szerintem hiba volt)!

Apropó tremoló! Függ a játszott technikáktól a gitár hangolódása, vagy egy jó minőségű híd segít ezen?

A jó minőségű tremolók, ha jól vannak beállítva szerintem nincs gond a hangolódással, szinte hozzá se kell nyúlni nem, hangolódik! A nem tremolósoknál már gond lehet, ki kell tapasztalni, én sokszor évek alatt jövök, rá dolgokra mi segít azon, hogy ne” másszon” el a hangszer

A stílus befolyásolta, hogy milyen a húrt teszel fel?

A lefelé hangolás divatja igen…(minél vastagabb kell)!
Mekkora hangsúlyt kell fektetni a kábelekre?

Szerintem nagyon fontos a kábel, hiába oké a gitár az erősítő egy rossz kábel vagy mikrofon, vagy főleg a csöves erősítőknél a feszültség ingadozás elronthatja a hangzást.

Kifejezetten a trash-hez választottad a hangszereket, vagy más okok is szerepet játszottak a gitárok kiválasztásában?

Kezdetben igen, de ma már nem előírás az extra gitár test illetve márka.

Körülnézel más stílusokban is, vagy kizárólagos a műfaj?

Mindig is szerettem a blues-t. Szerintem improvizálni és lélekből játszani, valamint az alapokat lerakni igazából csak ott lehet.

Gondolom, nem meglepetés a kérdés! Milyen erősítők kellenek ahhoz, hogy ennyire kompromisszum mentes legyen a hangzás!

Az első időkben Marshall-t használtam, 1991- ben kipróbáltam a Peavey 5150-et és az első „nyújtásnál illetve hangnál beleszerettem. Akkoriban jött ki szerintem az enyém volt itt közép Európában az első ilyen jószág. Több mint 15 évig használtam egy szál kábellel be az erősítőbe és kész. Nagyon jó volt, mint a kíséret illetve szóló csatornája.

2005 tájékán, egy két évig használtam szintén a Peavey JSX modellt, de most visszatértem az 5150- hez, de ezt a szériát már (5151-III) már a Fender gyártja.

A beállítással se sokat vacakolok általában a gain a kérdés, hogy mennyi de azt sem kell túlzásba vinni a hangszínek körülbelül középen vannak kivéve a  mély, mert abból azért több kell…

Kizárólag csöves erősítőkhöz ragaszkodsz, vagy kipróbálsz más cuccokat is?

Kizárólag csöves!

Milyen ládákat használsz? Milyen hangszórók szólnak bennük?

Peavey 5150 ládát, Peavey hangszórókkal már 15 éve. Szerintem nem mindegy, hogy az erősítőhöz milyen láda illeszkedik.

Valahogy nem illenek a képbe a combo-k, vagy mégis?

Van egy 5150 combo-m is. Nagyon jó, ha próbára megyek, vagy utaznom kell, csak „bedobom” a csomagtartóba és kész. Használtam már stúdióban is, és koncerten is.

Az erősítő szimulátorok, digitális effektek világa mennyire befolyásol?


Semennyire, nem értek hozzá és egyelőre nem is izgat ez a téma. Semmit nem használok soha nem is használtam. Ami szóba jöhet csak a szóló kiemelés, ami az erősítőn csatornaváltással megoldható, illetve pár szólóban Jim Dunlop Cry baby wah pedált! Lemezen és a koncerteken a hangmérnökre bízom.

Ilyen pályafutás, csak a legnagyobbaknak jár! (Magam részéről a trash gitározás egyik legjelesebb képviselőjének tartalak (szerk.) Magyarországon teltházas koncerteket adni, csak keveseknek adatik meg! Nincsenek unalmas betétek, szólók! Nincsenek szétgitározott számok! Van ennek valami titka, az Isten adta tehetségen kívül is? Megosztanád velünk?


Hát, köszi a dicséretet , de én sosem tartottam magam jó gitárosnak, talán van egy egyedi stílusom ami összeállt az évek alatt és ebből élek a mai napig.


Norbi, foglalkozol tanítással is?


Nem igazán, egy két srác volt, akinek mutogattam dolgokat, illetve volt egy valaki, aki nulláról kezdte, és egész jó kis gityós lett belőle. Inkább a mai napig szeretek tanulni másoktól, ha van rá lehetőség. Megtisztelő, hogy nagyon tehetséges gitárosok az én szólóimnak nekiállnak megtanulni. Épp a napokban találkoztam Lovrek Krisztiánnal, aki zseniális gitáros és tabulatúrákat készített jó pár szólómhoz. Meghívtam gitározni a Hungarica egyik dalába, ami most decemberben jön ki egy maxi formájában. Szeretek együtt dolgozni másokkal, és örülök neki, hogy nagyon sok zenésszel, énekessel játszottam akár koncerten vagy stúdióban.

Mennyire kell figyelembe venni, hogy a Moby Dick-ben két gitár van, egyáltalán kérdés ez?

Kihívás egy gitárral megszólaltatni a Hungaricát. www.hungaricamusic.hu Ösztönözz a nagyobb odafigyelésre precizitásra és más jellegű „nyitottabb„ gitározásra!

Miért hívtad életre a Hungarica-t?

A körülmények így hozták, ebbe értsd a zenekar (Moby Dick www.mobydick.hu) terveit illetve a minket körülvevő eseményeket, illetve a zenész számára fontos alkotási „vágyat”!

Norbi, nagyon köszönöm a www.gitarvilagok.com nevében is a lehetőséget! Sok sikert kívánunk az elkövetkezőkben!

Köszönöm, sziasztok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése