2013. február 6., szerda

Bogdán László, Litya

Bogdán László, Győr. Egy félelmetes tehetségű és tudású gitárossal találkozhattok a következőkben. Litya, egy egyéniség a hangszeren. Lássuk!

Bogdán Lászlónak hívnak, de Lityaként ismernek a városban. Egy Somogy-megyei kis faluban születtem. 36 éves vagyok 17 éves korom óta, gitározom, hát ez már 20 év, ahogy veszem. Sokáig akusztikus gitáron nyomtam, mert másra nem volt pénz. Az első gitárom egy 500 forintos, „nevenincs” bolgár csoda volt, aminek a két hét után eltörött a hangolókulcsa.  Innen kezdve a hangolás egy lapos fogó segítségével történt. Majdnem 10 éven keresztül akusztikus gitárral foglalkoztam. Nem jártam tanárhoz, így ez sokkal lassabban ment. Az elektromos gitár, mint olyan a pénz miatt nem jött a képbe. Szüleim sem nagyon akarták, inkább a „tanulj fiam” ment, ami nem egy káros dolog, de a szobámban mindig nyomattam a gitárt.

Litya, hogy kerültél Győrbe?

Elvégeztem az egyetemet. Gépészmérnök lettem. Találtam munkát, ami elég szar volt és kevés volt a fizetés is. Bementem a postára, kértem egy telefonkönyvet, felcsaptam, és lásd Audi. Felhívtam megkérdeztem, hogy van-e munka. Megírtam a pályázatot és így kezdődött.

Azt meg sem kérdezem, hogy próbáltál gitározásból megélni?

Arról már letettem. Magyarországon ez lehetetlen.

Manapság is így gondolod?

Igen, ez egy elérhetetlen álom. Inkább úgy mondanám, hogy megélni abból a zenéből, amit szeret az ember. Azt elhiszem, hogy lakodalmakon játszani, és ott mondjuk keresni 100000 forintot, abból el lehet lenni. Amúgy játszottam vendéglátóban is, mert valahol zenélni kellett. Ráadásul, nem is szóló, hanem basszusgitároztam. Vettem egy Jolana gitárt 8000 pénzért. Amúgy semmi gond nem volt vele, de amíg nálam volt, húrt nem vettem rá…!

Ok, térjünk rá a jelenleg használatos gitárodra!

Nos, nekem egyik gitár sem volt elég jó. Mivel csúcs minőségű hangszerekre nem volt pénzem, hát valahogy segíteni kellett ezen. Most sem akartok fél milliót adni egy gitárért. Volt ezelőtt sok gitárom, de mindig volt velük valami bajom. Vettem egy Fender Squier strato-t olcsó pénzért. Nekem bejött ez a gitár, nem fütyültek a hangszedői, kényelmes a nyaka. Aztán elhatároztam, hogy készítek magamnak egy olyan gitárt, ami tényleg rendben van.

A Squier-ből készítetted?

A nyaka megmaradt, valamint a nyaki és a középső hangszedők, a test viszont egy darabból van, neveztessen kőrisből csináltam. Dekopír fűrésszel kivágtam, kialakítottam, csiszolgattam. Csináltattam, ha úgy vesszük, mert ismerőseim segítettek. Valakinek volt például marógépe és így tovább. A test vastagabb és talán nagyobb, is mint a standard strato méretek. A gitár így 5 kg felé jár, de komoly változásokat hozott a hangzásban. Marhán megnőtt a hangkitartása a gitárnak. Az elektronika annyit változott, hogy a hídhoz bele tettem egy Gibson 498 humbucker-t. Nem kötöttem felezhetőre, de a hangszedők ugyan úgy kapcsolhatók, mint egy normál strato esetében. Valami olyasmit képzeltem el, hogy tudja a gitárom a strato kevert hangszíneit, vagy a klasszikus nyaki hangzást, és ott legyen a dögös, húzós „humbucker”-es hang is. Milyen lehet egy strato testben a Gibson lelke. A gitáromban erősebb a „gibsonos” hang. Van nálam még egy Vintage SG. Ez tényleg jól szól, és az anyagot sem spórolták ki belőle. Pénzben sem durva.

Litya, mit tartasz fontosabbnak egy gitár felépítésében?

Megoszlanak a vélemények. Vannak, akik a faanyagra teszik le a voksot, én 80%-ban a pick-up-okat tartom meghatározónak.

Akkor mondhatjuk, hogy kész a hangszer?

Nem. Szeretnék valami jobb fajta DiMarzio hangszedőt beletenni a nyakhoz. Ami még kell, hogy a gyári bundozást lecserélem, egy „jumbo frets”-re. Ez magasabb, szélesebb bundozás. Könnyebb a nyújtás, a vibrátó.

Minden tisztelet a Squiernek, mert ennyi pénzért ilyen gitárt csinálni, nem semmi. Egy darabból van a nyak, nem ragasztott a feje. Kifogástalan bundozás, pontos oktáv. Hangolókulcsok teljesen rendben vannak. Én szeretem.

Litya, erősítőkkel mi a helyzet? Ragaszkodsz valamelyik márkához, vagy változó?

Hát, amikor kezdtem, akkor volt egy 15W-os Samic. Gyakorolni jó volt. Azonban nyilván ez próbára, fellépni már kevés volt. Jött egy 60W-os Create combo. Ez már rendben volt. Azonban nekem a Marshall hangzás az első. Most egy Valvestate, két hangszóróval szerelt Marshall-t használok. Előfokcsöves. Ha sok fellépésünk lenne, elgondolkodnék egy másik erősítő beszerzésén akár egy full csöves Marshall megvételén. Annyit azonban hozzátennék, hogy egy 4x12-es ládát beszerzek, és a combo-val hajtom meg. Ennyit a cuccbővítésről.

Azon ritka gitárosok közé tartozol, aki elégedett a hangzással, a cuccal. Jól gondolom?

Igen. Nekem ez teljesen bejön. Persze cserélgetik az emberek a jobbnál, jobb cuccokat, mert mindenkiben ott van a „próbáljuk ki ezt is” érzés. Én nem használok hozzá pedálokat sem. Két overdrive csatornája van, ami elég a kíséret és a szóló hangszínekhez.  A saját lábkacsolójával ezt tudom váltani, és ez most elég. A gitáromon tudom szabályozni a „Gain”-t és ez így most jó. Én azt mondom, minél több cucc van a hang útjában, annál több veszik el.

Effekteket használsz?

Nem, csak gyakorláshoz egy Korg AX3G-as multieffektet és némi szoftveres támogatást a GuitarRig-től. Koncerten gitárt, egy madzaggal bele az erősítőbe és kész.

Litya, tanítással is foglalkozol?

Elvétve, néha megjelennek nálam. Nem rendszeres. Igazából nekem nincs tanári képesítésem. Nem tudok mást mondani, csak, azt hogy gyakoroljon, minél többet és kész. Skálázni, zenehallgatás. Én nálam ez működött. Amit hallottam, azt lejátszottam. Ezzel lehetett az improvizációt is fejleszteni, és magát hangokat is megismerni.

Akkor adott a kérdés, mely zenészek produkcióit hallgattad, hogy így meg tudtál tanulni, gitározni? Tele van élettel, tartalommal a játékod, hát ehhez azért kellettek akkor olyan muzsikusok hatásai is, amik ezt hozták!    
    
Aki miatt elkezdtem ezt az egészet, az Slash. A másik gitáros, aki sajnos már nincs közöttünk, az Steve Ray Vaughan volt. Azért tudott dolog, hogy nem kényezteti el a hazai rádió ezeket az előadókat. SRV is halála után ismertté válni itthon. Hát kiváló gitáros, az a „feeling”, az ének, az ember, személyiség! Nos hát ők voltak, először akik nagyon nagy hatással voltak rám.

Ettől független a www.ujgitaros .hu –n egy komoly zúzdát hallunk tőled. Apropó, miért neveztél be?

Mohón hangzik, de a cuccokért. Ez a nagy igazság!

Hohó, nincs ebben semmi probléma!

Tudom.

Tudom, hogy megtalálható vagy a Youtube-on, a Gitaridol.tv-n vagy az előbb említett lapon. Hogy látod, van hazánkban kiugrási lehetősége egy gitárosnak? Mi kellene ehhez? Elég jól gitározni?

Az alap, hogy jól gitározzon. Aztán szerencse, némi pénz, és baromi sok ismeretség. Kapcsolatok!

Litya, amit mondtál az igaz! Azonban én egy picit lustának látom a magyar közönséget is!

Van benne valami, és hát a média nem érdeklődik a gitárzene iránt. Annak ellenére, hogy én annak idején 8-10 órákat gyakoroltam, nem szabad olyan véresen komolyan venni a dolgot.

Lehet ezt másképpen?

Persze az emberben bujkál a kisördög, fiatalon. Most már inkább az a célom, hogy minél többet koncertezni, és jól érezzem magam. A másik, hogy a gitárosok nagyon megszállottak tudnak lenni, ami magával hoz valami fajta elszállt gondolkodást és nem is, tudják magukat menedzselni.

Nos, akkor folytassuk a zenekaraiddal!

Két zenekarban játszom. Singer és a ShortbutSlim. Amerikai rockzenéket, és persze saját számokat is játszunk. Cult, G’n’R.

Visszatérve a hangszerekhez. Ha valaki most akarna venni egy gitárt, mit javasolnál, mit nézzen meg jól a hangszeren?

Első pont, próbálja ki. Ne vegyen net-ről hangszert. Aztán ki kell hallani, hogy zúgnak-e a hangszedők. Ellenőrizni kell, hogy precízen be lehet-e állítani a húrmagasságokat. A nyakat megnézi, hogy csavarodott-e, vagy sem. Meg kell nézni a nyak hajlását is, amit elvileg lehet állítani is. Lefogja az első és az utolsó bundot és közte egy kis kiflit kell látnia. Az erősítőt nagy hangerőre kell állítani, és úgy játszani. Gerjed-e a cucc. Nagyon fontos. Nekem csinálta ezt humbucker-es gitár is, pedig a single-coil-ra jellemző általában. Tremolós gitárt kezdőnek nem érdemes venni, szerintem.

Litya, nem fordulsz el szólólemez felé?

Pc-n már mindent össze lehet rakni, de nem érdekli a hallgatóságot. Játszottunk Satriani dolgokat, amitől a gitárosok kifeküdtek, filmeztek, gratuláltak, de a közönség közömbös maradt. Itthon szerintem ez nem igazán megy. A Lukács Peta sem mint szólókarrier futott igazi köröket, hanem a Bikinivel. Akár Tátrait is mondhatnám.

Vissza a zenekarokhoz. Mi a helyzet velük?

Mivel Győrben egy darab rock klub van, így elmegyünk vidékre is. Annyi van, hogy legalább a benzinpénz meglegyen.

Mindig érdekelt, hogy lehet ilyen gyorsan és precízen gitározni! Bejátszod az egész nyakát a gitárnak. Hogy lehet ezt megtanulni?

Amikor a tv-ben látsz egy gitárost, mindig a fogó ujjait mutatják. Szerintem, ennél fontosabb a pengető kéz. Jó, okay, lassan elkezdeni, hangonként, és fokozatosan kell begyorsulni. Ezek a mozdulatok mennek mindenkinek. Legyen nagyon jó füle, és legyen megszállott!

Litya, köszönöm a beszélgetést, és minden jót kívánok neked az egész Gitarvilagok.com nevében.

Köszönöm, sziasztok.

1 megjegyzés: