2012. augusztus 3., péntek

Riffguy


Riffguy. Amikor először láttam, egy Gibson SG volt a kézében. Mondhatnám teljesen „hétköznapi” dolog. Aztán jött a meglepetés! Olyan modern gitározás jött az SG-ből, ami teljesen szokatlan volt nekem. Kőkemény riffek, és virtuóz szólók! Egy remek gitárossal ismerkedhetünk meg a következőkben. Riffguy, Nagy tisztelettel üdvözöllek a Gitarvilag.hu oldalain. Büszke vagyok rá, hogy bemutathatlak a hazai gitár rajongóknak. Arra kérnélek, hogy beszélj magadról!

Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy bemutatkozhatok a weboldalatokon. A valódi nevem Paul, és több mint 30 éve foglalkozom gitározással. Főként „önképző tanfolyam” keretében, bár aztán részt vettem a Californiában, pontosabban Hollywod-ban, a Musicians Institute kurzusain. Ha jól emlékszem ez 20 éves koromban történt. Maga a gitározás teljesen természetesen jött dolog volt, bár nagyon keményen dolgoztam, hogy fejlődjek. Fiatal koromban, napi hat, nyolc órákat gyakoroltam. Először a Deep Purple és az AC/DC muzsikáit hallgattam, aztán ahogy lépegettem előbbre, jött a Van Halen, és Yngwie Malmsteen. 
  
Hihetetlen hatásos, és kemény gitártémákat láthatunk tőled. Azonban ezek nagyon könnyedén jönnek és olyan az érzésem, mintha ezek olyan magától érthetődő dolgok lennének. Apropó miért hívnak Riffguy-nak?

Jobban szeretek riff-eket játszani, mint szimplán akkordfűzéseket gyakorolni. Ezért használom a Riffguy nevet. Aztán a Youtube-on így regisztráltam, és az emberek teljesen átvették a Riffguy nevet.



Riffguy, kiegészíteném az előző kérdést, mivel hogy egyedi a játékod. Nem tartalmaz közhelyeket, megszokott témákat! Mi volt az a pont, amikor azt mondtad, „Igen, ez az én utam!”?

Mint gitáros, mindig arra törekedtem, hogy különbözzek más gitárosoktól. Kialakítottam a saját stílusomat. A kedvenc gitárosaim témáit gyakoroltam és ennek köszönhetően, ebből alakult ki az, hogy egy bizonyos idő után megtaláltam a saját utamat.

Ahogy látom, főleg hard rock muzsikát játszol. Körülnézel más stílusok területén is?

Sok fajta stílust szeretek, említhetném a blues, jazz, vagy akár a klasszikus zenét. Később akusztikus gitáron szereztem zenéket. Nagyon megkedveltem az akusztikus muzsikát, gitárjátékot, mert tiszta, és természetes. Gondold csak el, amikor akusztikus gitáron játszol, nem tudod elrejteni a hibáidat!

Mivel foglalkozol, mi érdekel mostanság? Beszélnél az aktuális munkáidról?

Nagy érdeklődéssel fordulok a művészetek, a hajózás, az „old timer” autók, és a gitár valamint az erősítők felújítása, javítása felé. Természetesen igyekszem sok időt tölteni a családommal. Sok éve dolgozom egy „automotive” javító üzemben, előtte egy helyi hangszerboltban dolgozom, mint gitár és erősítő technikus.

Riffguy, foglalkozol a gitárral kapcsolatos egyéb területekkel is?  

Évek óta foglalkozom gitároktatással, de sajnos ma már nincs időm erre. Sok éve tervezek és készítek gitár pickup-okat. Egyedi hangszedőket is készítek megrendelésre, de javítással is foglalkozom, mint például áttekercselni egy pick-upot.
Biztos vagyok benne, hogy időd jelentős részét kitölti a gitár. Szabadidődben mivel foglalkozol, ha nem túl személyes a kérdés?

Ahogy a munkáim engedik, nevelem a gyermekem, és zenélek. Nincs másra nagyon időm.

Ahogy a videókon látható, nagyon gyakran játszol Gibson SG gitáron. Hogy kötöttél ki ennél a hangszernél?

Azóta szeretem ezt a gitárt, amióta először meghallottam az AC/DC zenéjét. Gyönyörű gitár, és nagyon kényelmesen játszható.

Riffguy, Gibson SG gitárok az elsők, de gondolom, azért tesztelsz más hangszereket is?

Játszottam Fender Stratocaster gitárokon is, de később már csak Gibson SG, vagy a Les Paul került előtérbe. Van egy viszonylag nagy gitárgyűjteményem. Ebben aztán megtalálható a Fender, Gibson, Ibanez, Epiphone, Waterstone, Ovation és még számos más gitár is.



Javíts, ki kérlek, ha esetleg rosszul gondolom, de a Gibson SG egy vintage hangszer. A kezedben azonban egy teljesen új arcot kap. Egy teljesen új vonalat húz. Ez nekem nagyon bejön! Hogy alakult ki ez a kép?

Igen. A legtöbb ember azt gondolja, hogy a Gibson SG kizárólag klasszikus rock vagy blues zenére, gitározásra való. Én szeretem megmutatni a hallgatóknak, hogy nem gitárfüggő, hogy milyen stílust játszol. Aztán pedig élvezem a gyors gitározást. Kihívásnak is tartom egy kicsit, hogy technikás zenét játsszak egy vintage hangszeren.

Riffguy, kíváncsi lennék a véleményedre, erősítőket illetően?

Főleg Marshall erősítőket használok. Három teljes, „full stack” Marshall cuccom van. A választék 1971 től, 1991-ig terjed. Saját kezűleg végeztem számos módosítást rajtuk, főleg a tone&distorsion vonalon. A kedvenc Marshall-om egy ’71-es, 200W-os, Major. Ez hasonlít arra a gépre, amit Ritchie Blackmore használt a Deep Purple-ben. Mostanában vásároltam egy ’82-es, Marshall JCM 800-as, 50W-os combo-t. Nagyon meggyőzött ez az erősítő.

Pedals?

Nem nagyon használok pedálokat, bár a „pedal board”-om tartalmaz párat belőlük, ilyen például a Boss Tuner, Chorus, Digital Delay, Digital Reverb vagy a Dunlop Cry Baby. Alkalmanként azonban a Roland GR-20 Guitar Synthesizer előveszem.

Beszélnél pár mondatban a terveidről?

Jelenleg, mint „endorsement” dolgozom a King Blossom Guitars (New Hampshire, USA) cégnél. Ebben az évben fejezik be a Riffguy Signature Model-t. Ezt a gitárt én terveztem és igyekeztem összefoglalni benne a Stratocaster, a Gibson SG és a Les Paul tulajdonságait. Természetesen az általam tervezett Riffbucker pickup-ok lesznek beleépítve. A közeli jövőben tervezem, hogy kiadom a saját, szóló CD-met.

Riffguy, nagyon köszönöm a magyar rajongók nevében is hogy időt szenteltél erre a beszélgetésre. Minden jót kívánok!

Köszönöm, sziasztok. 



iN ENGLISH...

Riffguy. First I saw him, there was a Gibson SG in his hand. Okay, this is an simple matter. What thing came was a huge surprise! I met such a modern play what was unusal absolutely about SG. Very stiff riffs, virtuozo solo themes! In the following, We will make acquainances a splendid guitar player! Riffguy, I would like to welcome in my webpage with great honour. I am very pround of that hungarian guitar fans get acquainted with you!  Please, say something about you!

Thank you very much for the opportunity to be on your website!  My real name is Paul and I’ve been playing guitar for over 30 years.  I’m mostly self taught, although I attended the Musicians Institute in Hollywood California when I was 20 years old.  Playing guitar has always been something that has come naturally to me, although I did work very hard at it when I was young.  As a teenager, I would practice 6 to 8 hours a day.  I started out listening to Deep Purple and AC/DC, then got into Van Halen and Yngwie Malmsteen as I became better.

Your guitar themes are very imressive and hard, but very easy-flowing. I have many ideas but please, let us into why your name is Riffguy!

I use the name Riffguy because I love to play riffs, rather than just chord progressions.  It started out as a name for my Youtube account, but now people know me as Riffguy.

Riffguy, I have to say, that your play is unique. No cliché, no usual „riff”! What was that point, you said „Yes, this is my way”!

As a guitarist, I try to do things differently from others.  To create my style, I tried to take all of my favorite guitarists and incorporate their playing into my own style. 

Mainly You play hard rock guitar music. Do you go on an excursion other genres, or manners?

I like many styles of music such as Blues, Jazz & Classical.  Lately, I’ve been composing more music on acoustic guitar.  I like playing acoustic guitar because it is very pure, clean and natural.  When you play acoustic guitar, you can’t hide your mistakes.

What are you interested in nowadays? What is you actual work?

I have many interests such as art, boating, classic cars, repairing guitars & amplifiers and spending time with my family.  I’ve been working in the automotive repair industry for many years and before that, I worked as a guitar and amplifier technician at a local guitar shop.

Riffguy, Do you work other areas of music?

I used to teach guitar years ago, but I don’t have time to do it anymore.  I’ve also been designing and building guitar pickups for several years.  I also do custom pickup building, rewinding and repairs.

I am sure your time has been filled out with music. What do you spare your time for?

Between working, raising a child and playing music, there is not much time for anything else.
As I am watching your videos, Gibson SG has been seen very often. Why do you from among this guitar?

I have loved the Gibson SG from the first time I heard AC/DC.  It’s a beautiful guitar and is very comfortable to play. 

Riffguy, Gibson guitars exclusively or test others?

I played a Fender Stratocaster for many years, but lately I’ve been mostly playing Gibson SG’s and Les Paul’s.  I have a large collection of guitars including Fender, Gibson, Ibanez, Epiphone, Waterstone, Ovation and many others.

Please, correct me, that I think it badly, but the Gibson SG is a vintage instrument. In your hand this guitar gets some new face. It shows us some new line. It very likes me! How is it formed in this way?

Most people that play a Gibson SG, play classic rock and blues.  I like to show people that you can play any style of music on any guitar.  I also enjoy the challenge of playing fast, technical music on a basic vintage style of instrument.

Riffguy, I wonder your opinion about your amps!

I mainly use Marshall amps.  I have 3 full stacks ranging from the years 1971 to 1991.  I have personally done extensive modifications to each one in order to get the tone & distortion I wanted.  My favorite Marshall is my 1971 200 watt Major, which is the same model that Ritchie Blackmore used in Deep Purple.  I’ve recently purchased a 1982 Marshall JCM 800 50 watt combo that I’ve been very impressed with.

Pedals?

I don’t use pedals very much, but my pedal board consists of a Boss Tuner, Chorus, Digital Delay, Digital Reverb and a Dunlop Cry Baby.  I also have a Roland GR-20 Guitar Synthesizer that I use on occasion.

Could you say something about your plans?

I am currently working on an endorsement deal with King Blossom Guitars (New Hampshire, USA).  They are building the Riffguy Signature Model guitar which will be finished this year.  This is a guitar that I’ve designed and will be a mixture of a Strat, SG & Les Paul and will feature my own hand wound Riffbucker pickups. I also would like to release some original CD’s in the near future.

Riffguy, thank you very much that you spend time on our interwiev. Congratulate on your music in the name of hungarian fans! All the best!

Thank you very much. By. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése