2013. március 12., kedd

Soós Lesly László


Soós Lesly László. Következzen egy olyan gitáros, aki a zenei pályája mellett olyan tudomány birtokosa, amire minden magyar rock zenét kedvelő, művelő embernek oda kell figyelni. Zenésze a komplett hazai rock történelemnek és a gitárjain keresztül a jelent is alakítja. Köszöntöm Soós Lesly-t az oldalon.
Szia Lesly, tisztelettel üdvözöllek a gitarvilagok.com oldalon. Nem lehet kérdés az első, beszélnél nekünk a pályádról?

Sziasztok, üdvözlök mindenkit!

Mely állomások voltak, melyek igazán meghatározták a gitárvilágodat?

Talán a legfontosabb mikor a Szabitéren meghallottam egy srácot gitározni, és szinte remegtem, hogy én is gitározni szeretnék, (ez 70 nyarán történt) Hamarosan kaptam egy orosz dobgitárt és elkezdtem a gyakorlást, tanulást, előbb magamtól majd tanároktól, később suli keretein belül. (Itt Pernye András volt segítségemre).  Persze, mindenekelőtt a zene volt rám nagy hatással, hisz gyerek fejjel Jimi Hendrix, Cream, Ten Years Aftert halgattam, bár nagyon szerettem a Beatlest is. Persze mind kedvenc volt, az akkori nagy rock bandák Depp Purple, Led Zeppelin, Uriah Heep, stb. Magyarok közül Omega, később az LGT, Skorpió. Radics. Syrius, Sykono, Mini, de sorolhatnám végtelenségig. 72 tavaszán döntöttem, és szóltam Fateromnak, hogy a kerékpárom el szeretném adni, mert elektromos gitárt szeretnék belőle venni. Válasza az volt, hogy rendben megbeszéljük. Én azonnal rohantam, és eladtam a bicajt a Tangó piacon 1000 Ft-ért, és ott a helyszínen vettem egy piros lapgitárt (förmedvény volt, így utólag) gyönyörűnek láttam, és hiába maszek, barkácsolt gitár volt, de az enyém volt. E miatt a cselekményem miatt 2 hétig félve mertem elmenni Apám mellett, és igaz életemben vagy három pofont kaptam, de féltem ez a húzásom is megér minimum egy pofont (nem kaptam). Innentől kezdve egyenes volt az útirány. Igaz, a vásárolt gitár nagyon jól mutatott a tükörben pózolva, de másra nem volt jó. Már középiskolába jártam, mikor egy nyári munka alkalmából az egyik karbantartó említette, hogy van egy Gibson SG másolata. Kicsit kétkedve fogadtam, tanulva a remek gitárvásárlásomból, de azért érdekelt. Na, ez már gitár volt, a húrláb, a híd, a nyak és minden, hogy nem volt oktáv hamis, hogy igazi hangszedők voltak benne, tehát - akartam ezt a gitárt, és meg is vettem (400 pénzért). Én V. ker. srác voltam, és az Akadémia utcában lakott egy cimborám (Elekuci), kinek a sógora zenész volt, és tőle kaptam az első kottákat, instrukciókat, és ezt a zenészt úgy hívták, hogy Makrai Pál.
1974-ben egy ismerős, aki hallotta az alakuló csapatomat játszani, felhívta hozzám egy zenész barátját, csak úgy spontán. Akkor vettem meg az első új gitárom (Jolana Tornádó) 4220 ftért, és nagyon büszke voltam rá. Gyönyörű volt, és távolról tiszta Gibson. Nos, bemutatkoztunk, azonnal sört kértek, ami nem volt, mert hát én nem nagyon ittam, de volt konyak, amit Anyu Jugoszláviából hozott, na ezt gyorsan elfogyasztották, és elkezdtünk gitározgatni. Rákötöttük a gitárokat egy régi Pacsirta rádióra, és furcsa volt, hogy a faszi, a házilag készített SG vel ismerkedett, és kummogott, hogy jó, nagyon jó, így nekem maradt a Jolana, és elkezdtünk játszani, és estig játszottunk, persze sör is került a sarki közértből az asztalra, és már én is belekortyoltam, ami a kezem ügyébe került. Késő estig játszottunk, és mikor elmentek, éreztem (a szédülésen kívül), hogy ez igen, ez a valaki tud, és többet tanultam tőle pár óra alatt, mint mástól hónapok alatt, játszottunk, bluest, rockot, cigánydalokat, mindent, és nagyon vártam a másnapot, hogy meghalljam játszani, a Budai Ifi Parkban. És mikor másnap elmentem, már lent hallottam a Béla kántálást, mert Radics Béla volt, aki nálam járt, és aztán még sokszor. Fiatalon nősültem, de szerencsém volt, mert a rokonságban ízig-vérig zenészek voltak (Lakatos Pecek Lacika, illetve Géza) sógorom (dobolt), a kis sógi gitározni tanult, igaz tőlem, így az estéink állandó zenéléssel teltek.
77 környékén kezdtünk el egy formációt -aminek még nem nagyon volt neve, vagy elfeledtem- Varga Tibiéknél (Pepe), Kovács Tibi barátommal , meg ha jól emlékszem a Kukovecz úr is ott volt a második alkalomtól. Ez a formáció eltűnt a süllyesztőbe, majd egy vagy két év múlva ismét elindult, de már elég ködös a kép. A 80-as évek elején egy barátom csapatában ténykedtem, mint szervező, (Decibel) Manager, itt gitározott Móré Imre, Imo is, majd létre hoztunk egy formációt Pantalovak néven. Később átszerveződött a Decibel, és itt Terényi Laci barátommal közösen kezdtünk el dolgozni a zenekar építésén, és ide hívtuk meg Sipos F. Tamást az ÉKG zenekarból. Nemsoká kiszálltam, elutaztam és pár évre rá balesetem volt, így 18 évig hangszert sem fogtam a kezembe, nem játszottam (de nem is tudtam volna). 
2003-bandöntöttem, hogy megpróbálom, és szép fokozatosan ismét játszom. Így megalakítottam a JoyMusic Bandzenekart, vagyis a JMB. Regényt tudnék írni a múltról, nagy zenészekről, találkozásokról, és sajnos az elmúlásról, de szerintem ez a pár emlék, gondolat elég. Én rockernek születtem, a zene életem végéig elkísér, nem kell magnó, semmilyen lejátszó, ha akarok hallani egy kedvenc dalt, kedvenc előadómtól, megszólal, ott a kobakomba, és nekem nem kell ennél több, hogy a fiam is zenél, és műfajilag hasonlót. De sajnos kihaló félben vagyunk, akinek akkor is hosszú haja marad, ha már csak pár szál lengedezik, kinek a bőrcucc, farmer, nem szombat esti felvonulás, aki nem azért tetováltatja magát, mert divat, ki nem azért vesz fel kiegészítőt, mert csak csupán jól néz ki, hanem mert önmagát adja, és a megjelenése, a valós énképet festi minden cicoma nélkül. Ha megír egy dalt, elsősorban önmagának tetsszen, és ne másnak, mert dalainkban is az egyéniségünk fejezzük ki.

Lesly. tudtommal, egy rock kocsmát működtetsz. Nekem ez mindig kedves téma, mert amíg ezek a helyek működnek, az biztos, hogy van rock zene Magyarországon. Beszéljünk erről pár szóban!

2005 tavaszától kezdtem Miskolc városát látogatni egy hölgy miatt (ez a kapcsolat megszűnt, és mégis maradtam), mivel hamar felmértem, hogy nincs rockkocsma, így akkori gitárosommal nyitottunk egyet Kisavason, ami a zenekarom nevét kapta JMB RockCafe . 2008 tavaszáig itt üzemelt, majd ősztől  Miskolc (Hejőcsaba városrész) Gárdonyi Művház pincéjébe költöztettem, ahol egy igazi kis underground helyet tudtam kialakítani. Itt filmvetítések, hétvégi koncertek színesítik a programot.

Lesly, foglalkozol, foglalkoztál koncert, fesztiválszervezésekkel is. Mik az aktualitások, tapasztalataid? Ha valaki erre az útra tévedne, mit tanácsolnál neki?

Tanácsom: ne szervezzen fesztivált, ha csak nem olyan fanatikus rock imádó, mint én, de ebből pénzt nem nagyon lehet kivenni! Most kerül megrendezésre az 5. JMB fesztivál, de a második után majdnem belerokkantam, hát ez van…

Az a dögös, eredeti rock zene, amit képviselsz, természetesen a zenekaraidat is beleértvén, nagyon közel tudnak jönni. Fogadd a legteljesebb gratulációmat hozzá. Nagyon sokan kíváncsiak arra, magam is beleértve, hogy mi a titka, mi kell ahhoz, hogy ezek a dalok, megszülethessenek?

Köszönöm szépen az elismerést, de ez ott van az emberbe legbelül,a dalok ott vannak a fejünkbe, ott lüktetnek, csak össze kell rakni, nincs ebbe semmi ördöngösség. Én általában készre megírom a dalokat, de nagyon fontos, hogy a zenésztársak, hogy nyúlnak hozzá, hisz az ember kezében a hangzás!! A dobos, hogy üti meg a dobot, hogy a gitáros, hogy „csipeget” vagy belecsap, hogy a billentyűs milyen finoman érzelemmel telítve díszit, tehát hiába kész komplett a dal, a végső formát az együtt játszó zenekar tagok összessége adja meg.

Akkor most forduljunk be a gitárok utcájába. Beszélnél a gitárjaidról?
Jelenről beszélünk, tehát van pár akusztikus hangszerem, gitárom a Stegg től a Fenderig, van több telecasterem, egy Hohner Les Paul gitárom (kedvenc), egy 70-es években gyártott Maya bass, és egy Fender Aerodyne bass gityo (nagyon yo, és szép is).

Lesly, hogyan került a képbe a gitárfestészet egyik legnagyobbja, Tavasz Jokka?

Jokkát Miskolcon ismertem meg, és még a festészete elején kértem fel két gitárom előlapja, illetve a feje festésére, amit nagyon profin oldott meg. Sok zenésznek ajánlom a mai napig!!

Erősítők?

Most, mivel még ismerkedem a bass gitár hangjának hatalmas lehetőségében, sok erőlködőt kipróbálva, egy Behringer ultrabass 300w, ketyerém van, de később Fenderben gondolkozom, na nem azért mert le akarnám cserélni, de szeretnék egy más karakterisztikát is ki alakítani, de előtte, teljesen fel akarom mérni ennek a motyónak a képességeit, és mivel nincs előítéletem, nagyon szép, meghökkentő hangokat tudok kicsalni

Beszélnél, a zenekaraidról? Hogy álltok ezzel a kérdéssel a jelenben, és mik lennének a terveitek?

JoyMusic Band, ami hamisítatlan rock zenekar, játszunk feldolgozásokat, Pld: P. Mobil, P. Boksz, Deák Bill, Beatles, Tina Turner, Rolling Stones, Bikini, Természetesen Radics Béla dalok, és persze saját dalok.
Tagok:
  •  Miskolc talán egyik legnagyobb gitáros: Timár Krisztián,
  •  Szintén gitáron a 17 éves kiváló tehetség: Nagy Izzy Róbert,
  •   Billentyű, ének: Szepesi Richárd.
  •  Dob: Retek koma
  •  Bass: Lesly.
Alakulóban, egy metal csapat, amiről még nem szeretnék nyilatkozni, legyen meglepetés:
A tagok:
  •  Miskolc gitár virtuóza. Andervald György (Excelsior, Prestige)
  •   Billentyű, ének: Szepesi Richárd (ex Avatar, Ex Szkitia, JMB, Déva)
  •   Billentyű, ének: Divós József (Ex Vida Rock Band)
  •   Dob: Rátkai Miklós (Ex Akela, Tirana Rockres, AC /BC)
  •   Bass :Lesly.


Három gyermek apja vagyok: Évi, Klára, Ádám: remélem (hi hi hi), és van egy szerető párocskám, akit keveset látok, mivel ingázom, és sokat vagyok úton. Ő Krisztike.

Május 10-én tartja a zenekar a 10 éves évfordulóját a Crasy Mama-ban, ennek apropójából fellép: A NEMADOMFEL formáció, illetve a Millenium zenekar, és sok-sok neves zenész, barát.

Lesly, köszönöm az interjút, és további sok sikert kívánok a gitarvilagok.com nevében is!Udvardy Udy Zsolt
+36 30 226-1017
www.gitarvilagok.com
udy.gitarvilagok.com


Galéria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése