2018. július 13., péntek

Plank Attila, gitáros


Plank Attila, gitáros. Nagyon nem könnyű, és nem egyszerű úgy gitározni, hogy az hatásos legyen, hasson a külvilágra! Megtalálni azt a rést, azt a figyelmet, ahol a gitáros olyan szabadon játszhat, hogy odafigyelnek rá, és előtérbe kerül az egyszerű, sallangmentes érdeklődés a hallgatóság részéről. Attila játékáról ez jön le nekem! Gratulálok!

Attila, nagyon köszönöm a lehetőséget, és következzen egy interjú téma triviális kérdése, melyek voltak azok a pontok az életedben, melyeken keresztül eljutottál a jelen gitárvilágodba?

Köszönöm a felkérést.  Már gyermek koromban megfertőzött a Rock zene és ehhez kapcsolódva a gitárok világa. A kezdetekben basszus gitároztam különböző zenekarokban. Később áttértem a 6 húros hangszerre. Volt egy hosszú kihagyás, de 8-9 éve újra elkezdtem a gyakorlást. Bár régebben a ritmus gitározás vonzott, a döngölés de úgy kb. 2-3 éve mivel a zenekarba nem találtunk szóló gitárost, kényszerből bele kellett merülnöm a gitár szólók világába is. Ami azóta megtetszett, és mindenképpen ezen a téren is szeretnék tovább tanulni fejlődni és gyakorolni minél többet.



Rögtön az elején hadd térjek ki egy olyan kérdésre, ami minden zenészt foglalkoztat. A zenekari élet és a saját, szóló munkálatok kérdése. Hol tartasz most ebben a kérdésben?

A soproni „Innistrad” zenekarban játszottam legutóbb, feltörekvő tehetséges banda. Jelenleg nincs zenekar, ahol játszanék, úgyhogy otthon gyakorlok dalokat írok. A dalírás fontos számomra, szeretem ahogy alakulnak, formálódnak a riffek, végtelenül izgalmas.

Attila, mi a véleményed a tanulásról, a folyamatos fejlődésről? Inkább egy olyan szempontot mondanék, hogy.... a saját stílus és a tanulás összhangjának a kérdése érdekelne a gitárjátékodban!

Szerintem a tanulás a fejlődés, ami a legfontosabb egy gitáros számára. Rendszeresen járok én is órákat venni. Itt szeretném kiemelni gitártanáromat Schmiedl Balázst, akinek rengeteget köszönhetek minden téren. Szeretem ahogy tanít, és rávilágít a legapróbb hibáimra is. Nem csak gitározunk hanem sokat beszélgetünk a zenéről. Engem nagyon érdekel a háttér is, az, hogy mit miért és hogyan. Rengeteg kérdéssel szoktam bombázni és eddig még nem volt olyan amire nem tudott volna választ adni. A saját stílus kialakítása szerintem elég bonyolult dolog, ugye sokan mondogatják, hogy már mindent eljátszottak előttünk a nagyok. Bár lehet erre gyúrni sőt ismerek is olyanokat, akik görcsösen ezt teszik, de szerintem csak nyomni kell, ami nekem tetszik és úgyis az a lényeg, hogy jól érezzem magam a zenében. Ha teszem azt kialakul valami és még az embereknek is teszik akkor az óriási dolog.

Nem akármilyen hangszer arzenál a Tied. Melyek voltak azok a fő szempontok melyek alapján összeállítottad, válogattad a gitárjaidat és a soha be nem fejezett „cucc” vásárlások sorozatának legfrissebb darabjait!

A legfontosabb a hangszereim vásárlásánál az volt, hogy a zene, amit játszom az Rock – Metal stílus, szóval ehhez a megszólaláshoz való gitárokra összpontosítottam. Jelenlegi gitárjaim: ESP Eclipse I CTM ez a legújabb gitárom, az hiszem ez egy örök barátság marad, nagyon erős karakteres hanggal rendelkezik – IBANEZ RG Iron Label – BC RICH Zoltan Bathory Assassin, amin annyi változtatás történt, hogy a hangszedőket Seymour Duncan Livewire Dave Mustaine-re cseréltem. Ezek mellett egy Ibanez ATK200-as basszus gitárt használok a dalírásnál. Az erősítőm egy PEAVEY JSX Joe Satriani Signature 120-as fej, ami hihetetlen erős, bár metal zenére használom az Ultra csatornát nem is szoktam használni. A Crunch harap annyira, hogy bőven elég. Ehhez egy PEAVEY Triple XXX 412 4x12-es ládám van. LINE6 POD HD500X multieffekt, amit még használok, ez otthoni körülmények közt is tökéletes, bár van benne hangoló és Wah de ezeket még külön használok mellé. DUNLOP ZW-45 Zakk Wylde Signature Cry Baby ebben a vasban találtam meg, ami tetszik, és PETERSON Stomp Classic hangolóm van.

Végezetül, nem lehet más kérdés! Tervek!

Tanulás, fejlődés minden téren, és gyakorlás ezerrel. Dalok írása, és ha jól sikerülnek akkor egy EP. felvétele, amit Smicinél a MD stúdióban szeretnék felvenni. Az Innistrad zenekarral ott vettük fel a lemezt és nagyon tetszett az a munkamódszer, amit Smicitől láttam. Hihetetlen lelkiismeretesen dolgozik és nagy szakértelemmel rendelkezik. Amikor már nekünk megfelelt a végső keverés, ő meg csak agyalt rajta és másnap jelentkezett egy jobb hangzással, arra is rábólintott a zenekar, volt öröm, hogy milyen jól szól, de harmadnap előállt egy még jobb felvétellel. Fontos számomra, hogy a dalaim megszólaljanak, szóval az MD stúdióban megtaláltam azt amire szükségem van. Bár volt felkérés mostanában zenekarhoz csatlakozással kapcsolatban, de mint említettem a tanulás, ami jobban vonz, az igazsághoz hozzátartozik az is hogy nagyon kezd hiányozni a hangos zenélés, azt imádom, szóval sosem tudhatja az ember mit hoz a jövő!

Attila, nagyon köszönöm a beszélgetést!

Köszönöm a lehetőséget.

Az interjú megjelenését az MD Stúdió https://www.mdstudio.hu/ támogatásával jelenhetett meg!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése