2018. július 13., péntek

Grobe Rudolf, HUNOR csöves gitárpedálok

Grobe Rudolf, HUNOR csöves gitárpedálok. Örök dilemma a húrosok között a pedálok kérdése. Régi barátom segítségével, most közelebb próbáljuk hozni az effekt pedálok világát, hasznát, használhatóságát. ... vagy esetlegesen a szükségességét? Meglátjuk. Rudi segítségével egy olyan különleges csöves pedálsorral ismerkedhetünk meg, melyet igazán nagy élmény volt tesztelni a hozzáértőknek, és talán nem utolsó sorban nekem is!

Rudi nagy tisztelettel köszöntelek az oldalon, és elsőre tegyük rendbe a miértjét annak a talán egy kicsit „misztikus” kifejezésnek, hogy „csöves” pedálok?

Először is köszönöm a megtisztelő lehetőséget, hogy a HUNOR „lányokról” beszélhetek az Olvasóidnak. Az általam fejlesztett és gyártott pedáljaim technikailag visszanyúlnak az első nagy zenei ikonok által használt elektromos erősítők világába. Ezek az erősítők a kor lehetőségeinek megfelelően elektroncsövekkel voltak felépítve, ami ugyan nagy méretet, ezzel együtt komoly súlyt, de egyedi, lágy és élő hangzást is jelentettek. A HUNOR elektroncsöves pedáloknál igyekeztem ezt az élő egyedi hangzást megtartani, és kiküszöbölni a negatívumokat: a nagy súlyt, a nagy méretet és nem utolsó sorban a magas tápfeszültséget.

Hát Rudi, azért kikerülhetetlen a kérdés, hogyan fordul valaki a csöves pedálok tervezésének, gyártásának a világába?

Erre nem egyszerű megválaszolni, főleg annak fényében, hogy semmiféle hangszeren sem játszom. Viszont talán pont ez a legfontosabb momentuma annak, hogy tényleg egyedi működésű és kezelésű effekteket sikerült kigondolnom és építenem. Gyakorlatilag lábbal tiprom a hagyományokat. Az alapötletet 2014 elején egy zenész barátom és akkori kollégám, Kurucz Attila hozta. Ez az egész zenei világ igencsak távol állt tőlem, nem is nagyon hittem a 12V egyenfeszültségről működtetet elektroncsöves elektronikákban. De nem én lennék, ha nem kezdtem volna el hosszú órákat tölteni az áramköreim tervezésével, megépítésével, kipróbálásával, komoly mérésével. Mivel jó útra léptem, és magam is meglepődtem a kezdeti sikereken, még több időt fordítottam a fejlesztésre. 2014 év végére előálltak az első prototípusok. Örömömre sikerült sok neves zenész lába elé tolni a boardot. A tapasztaltak nem csak Őket, de engem is megleptek. Innentől nem volt megállás: a protókat tökéletesítettem és új effekteket is megálmodtam. Jelenleg a HUNOR család 10 tagból áll és egy saját fejlesztésű tápegységet leszámítva 9 féle pedállal büszkélkedhetek.


Miben hoz mást a HUNOR a többi, igazán már szinte számlálhatatlan, és jó effekt gyártókkal szemben?

Röviden: Kipróbáltad, hallottad, szemed-szád tátva maradt. De a viccet félretéve: Mindig is a hangzás érdekelt. A kapcsolásaimat megépítettem félvezetőkkel is. Mérve semmi különbséget nem tapasztaltam. De a hangzás ég és föld. Sok gyártó készít „cső ízű” effekteket, de az én pedáljaim valóban elektroncsövet használnak. Az általam fejlesztett kapcsolások mellett több zenésztől hallottam, hogy így még nem hallották saját hangszerüket megszólalni. Az igazi érdekessége a HUNOR pedáloknak, hogy zenekari közegben nem kell a hangerőt növelni, hogy hallható legyen a játék, mert a bekapcsolt effektekkel relatív kis hangerő mellett is átszólnak a jam-en. A hangszer hangját teljes terjedelemben átviszik, nincs alsó-felső vágás, emelés.Volt szerencsém nem csak gitár, basszusgitár, de klasszikus hangszerek: hegedű, nagybőgő hangját is megtapasztalni. Emellett rengeteg féle egyéb pedál és erősítő környezetében, valamint több zenei stílus mellett sem vallottam szégyent.

Rudi, amikor teszteltem a HUNOR pedálsort, nem igazán éreztem, hogy a szólógitárokra lenne kihegyezve. Döbbenetes jól szóltak, amikor basszusgitárokat dugtunk rá! Hogy is van ez?

Igen, erre utaltam az előbb. A pedálok áramköreit úgy terveztem meg (és persze az építésnél erre fokozottan ügyelek), hogy komoly bemenő jel szint változások esetén és nagyon széles frekvenciatartományban is működjenek. Ráadásul meglepően kis zaj szinttel dolgoznak. Ezt Lukács Peta demonstrálta is egy neves erősítő márkával összehasonlítva.

Szakmát félretéve egy picit, gyönyörűek a pedálok! Hogyan sikerült ilyen „designe” –t összehozni?



Ez kényes kérdés. Kinek a pap, kinek a papné. Ami külcsín kialakításánál vezérelt, az építhetőség, használhatóság, tartósság. Mindezt a „csöves” korszak megszokott formáit követve. Igyekeztem nem túl hivalkodó, de mégis feltűnő, és ami szintén fontos, egységes formát választani. A design és a logo a HUNOR márka része.

Melyik volt a láncnak az a tagja, ami a legtöbb „gondot” okozta?

Ahogy már említettem, a kezdeti elgondolásokat többször is átterveztem, átépítettem, míg a végleges, ma is használt állapotokat elértem. A névválasztás sem volt mindig egyszerű, volt pedál, ami komoly fejtörést okozott. Mint látható, a családtagok női elnevezést kaptak. A legtöbbje könnyen jött, de egy pedálom addig nem árulta el a nevét, míg Benkő Zsolt keze-lába alatt meg nem szólalt. Ő Dirty Daisy, high-distorsion pedál. Építésben is van egy nagyon makacs tagja a társaságnak. Többször kerültem vele zsákutcába, ilyenkor minden ment a levesbe, míg végül úgy 2 és fél év vajúdás után megszületet. Nem más, mint Alice, az elektroncsöves chorus effekt.

Rudi, végezetül, merre tovább Hunor csöves pedálok? 

A jövőbe nem látok. Örömmel megyek bemutatókra, workshop-okra. A Facebook és az Instagram oldalamon jelzem, merre lehet HUNOR pedálokba botlani. Általában utolsók közt vagyok, aki elhagyja a helyszínt, mert nagyon sokan érdeklődnek, és ami fő: próbálják, tesztelik a pedáljaimat. Sok értékes pozitív visszajelzést kapok. Nagy vágyam, hogy a sor végére is tegyek egy saját fejlesztésű eszközt, egy egyedi hangzású, HUNOR „átgondolású” végerősítőt. Már közel fél éve elkezdtem a tervezését és az építés kezdeti lépéseit, de még nem érett meg bennem. A teszt állapot még elég távolinak tűnik, de az elhatározás már megszületett bennem.

Nagyon köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert a munkádhoz!

Köszönöm.

http://www.hunortubepedals.hu
https://www.facebook.com/hunor.tube.pedals.new/
https://www.instagram.com/hunor.tube.pedals/ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése