2018. július 13., péntek

Orosz Ferenc, basszusgitáros, Blue Cafe Band

Orosz Ferenc, basszusgitáros (Blue Cafe Band). Nem tagadom, hogy nagyon rendben van nálam, amikor a hangszerek mesteri kezekben vannak egy formációban. Amikor, talán nem jó kifejezés, de a verseny a produkció előnyére válik. Feco játékában ezt éreztem, hogy a tempó, a tempó váltásai, valamint azok a basszus témák, amiket hozott tökéletes összhangban voltak önmagukban is, de ami a legfontosabb a produkcióval!
Nagy tisztelettel köszöntelek az oldalon, és gratulálok a játékodhoz! Amikor láttalak játszani, az jutott eszembe, hogyan lehet ennyire tempóban, virtuóz módon gitározni úgy, hogy közben mindez végtelen könnyedséggel jött le. Szóval, hogyan lehet?

Én köszönöm, hogy itt lehetek! A játékomra rátérve, örülök, hogy nem hallgattad annyira figyelmesen Viccet félretéve sajnos nem tudok világmegváltó választ adni, csak annyit, hogy évek, gyakorlás és zenekarban zenélés. Manapság sajnos egyre nehezebb egy dologra fókuszálni, könnyen el lehet tévelyedni a youtube véget nem érő videóiban, ahol mindig van egy 10 éves kínai kislány, aki nyolcszor úgy penget, mint te. Ami az internet előnye, az a hátránya is. Minden elérhető, de éppen ezért nem tudsz összpontosítani a fő feladataidra. Ezt magamon is észreveszem. Ha tudsz egy kis önfegyelmet és rendszerességet vinni a gyakorlásodba (és az életedbe), szerintem az már félsiker.
A másik talán az, hogy valahogy mindig az volt előttem, hogy amit valaki egyszer lejátszott, az nekem is menni fog. Kitalálni azt... na az az igazi tudás!

Ok, a megszokott első, második kérdés felcserélése után, beszélnél pár szóban magadról?

Keszthelyen nőttem fel. 15 évesen vettem meg az első hangszeremet a nyári fizetésemből, amit zöldségesként keresetem. Akkor már Sopronba jártam szakközépiskolába és hamar be is szálltam két osztálytársam keményebb zenét játszó zenekarába, a Drawingba, ami a mai napig létezik, a mai napig jóbarátok vagyunk. Míg a többi osztálytársam hétvégén hazautazott a családjához, mi koncertezni jártunk, volt úgy, hogy minden hétvégén. Ezalatt a Hoffer Péter vezette dobsuliban elkezdtem magánórákat venni egy basszusgitártanárnál. Nagyon örülök, hogy az elején hozzáértő kezekbe kerültem, és szabályosan tanultam meg megfogni a hangszert, mert nagy problémának látom sok diáknál, akit néha tanítgatok, hogy nagyon nehéz kinevelni a rossz beidegződést. Rossz kéztartásnál egyszerűen nem lehet kijátszani sok mindent ezen a hangszeren. Fél év után elköltözött a tanárom, így innentől autodidakta folytattam a tanulást a megszerzett technikai és elméleti ismeretekkel. Abban az időszakban rengeteget gyakoroltam, és ezáltal megismertem rengeteg új zenét. Ennek köszönhetően zeneileg nem igazán tudtam kiélni magam a zenekarban, így megváltak útjaink. Pár éves inaktív időszak után két lehetőség is ígérkezett. Egy akusztikus rockos-blues-os vonal és egy kicsivel előtte a jelenlegi zenekarom, a Blue Cafe Band. Nagyon jókor jöttek, és magamnak ki is osztottam pár pofont, hogy van hova fejlődnöm. A basszusgitár mellett időközben megtanultam gitáron kísérni, és a zongoratanulás is terítéken van. A másik életemben grafikusként dolgozom, ami szintén nagy szenvedélyem, valamint a soproni környezeti adottságokat kihasználva az országúti kerékpározásnak is hódolok.

Feco, az örök kérdés. Szólóhangszerré tud válni egy basszusgitár?

A basszusgitár természetesen szólóhangszer is tud lenni, de nem szabad elfelejteni a helyét a zenében. A groove az első, a támasztás. A zenei stílus sem mindegy, valamint az sem, hogy a produkcióban milyen arányban szerepelnek a szólók. Természetesen vannak előadók, akikből sosem elég :) Nem tartom magam szólisztikus játékosnak, inkább a kreatív, lüktető, pattogó groove-ok híve vagyok. Ilyenkor úgy érzem, mintha végig szólóznék :)

Melyik játékstílus az ami igazán megfog téged?

A basszusgitár ilyen szempontból egy nagyon változatos hangszer, nagyon sokféleképpen meg lehet szólaltatni. Mindenhogy szeretek játszani rajta, a lényeg, hogy igazodjon az adott zenei stílushoz, az adott zenei darabhoz. Alapvetően két ujjal pengetek, valamint szleppelek. Sosem voltam pengetős játékos, de az utóbbi időben elkezdtem a Bobby Vegás, Cody Wright-os vonalat gyakorolni. A bridge-dzses tompított ujjas játékot is kedvelem, valamint néha egy kis latinos akkord-tappingelés is előfordul. A zenekarunk széles zenei repertoárjában sok minden teret kap.

Beszéljünk a hangszereidről! Melyek azok a szempontok, amik meghatározzák a hangszerek vagy erősítők, effektek vásárlásait?

Gitárnál nálam lényeges szempont a kényelem és az egyensúly. Természetesen az alapkövetelmény, hogy a hangszer nyak ne csavarodjon, a hangszer ne hangolódjon el minden második szám után. Soundban a Jazz Bass valamint a modernebb, tisztább hang híve vagyok. Mondjuk egy jó Preckónak sincs párja... zenétől függ.
Erősítőkben is inkább azok kedvelem, amik kidomborítják a hangszer karakterét. Ahol jól lehet játszani a dinamikával és amik közép EQ állásban jól szólnak. Nem igazán szoktam EQ-zni, csak ha az adott helyszín igényli.
Pedáloknál változó, azoknál jobban lehet kísérletezni. A hangminőséget javító pedálokra érdemes áldozni. Nem árt ha van egy jó kompresszor vagy egy DI pedál. A többi szubjektív. A jelenlegi kisvasútammal meg vagyok elégedve.

Összességében viszont nem a cucc a lényeg. Ha visszamennék az időben, nem adnék magamnak jobb hangszert, jobb felszerelést, mint amivel kezdtem. Erősítő híján egy padlásfeljáróban gyakoroltam a koleszban, mert ott hallottam magam a legjobban...

Hangszerek

Cort GB94
’95 Fender Jass Bass Fretless (Mexico) – Flatwound húrokkal
Cort SJB6FX FL Elektroakusztikus fretless basszusgitár – Nylon Tapewound húrokkal

Erősítő

Fej: TC Electronic BH250
Láda: TC Electronic BC212

Pedálok

BOSS TU-2
BOSS GEB-7
MXR M80 BASS DI+
MXR M87 BASS Compressor
MXR M82 Bass Envelope Filter
MXR M83 Bass Chorus Deluxe
Markbass MB Octaver
TC Electronic Ditto Looper

 Zenekarok?

Jelenleg a Blue Cafe Band (https://www.facebook.com/bluecafemusic/) az egyetlen zenekarom. Ez a zenekar nagyban hozzájárult ahhoz, hogy helyt tudjak állni egy nagyon színes zenei palettán. Egy zenésznek szerintem ez elengedhetetlen, pláne egy basszusgitárosnak. Szerencsére a zenésztársaimat a barátaimnak is hívhatom. Ezt azért említem meg, mert sok bandában ez nem így van. Ez egy olyan plusz tényező, ami szintén jótékony hatással van a zenénkre, és egyenként mindenkinek a zenei fejlődésére.
Na meg a humor. Igyekszünk mindenhez kreatívan hozzáállni... :)

Idő híján és pláne úgy, hogy a zenélés hobbytevékenység, nem szeretek vállalni más dolgot, mert sok esetben az a minőség romlásával jár együtt, bármilyen tevékenységről legyen szó.



Videók:

https://youtu.be/8acgemQP3lQ
https://youtu.be/4aiFvEwm8r4
https://youtu.be/ZL3kbXoHUwI
https://youtu.be/uSQtSY2pia4

Feco, adott az utolsó kérdés. Tervek?

Tervek között szerepel az időm jobb beosztása, zeneelméleti ismeretek tovább mélyítése, dalszerzési ismeretek bővítése, zongoratanulás. És ez „csak” a zene... :)

Köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert a továbbiakhoz!

Köszönöm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése