2018. július 13., péntek

Gerstmájer István, GPD gitárok


Gerstmájer István, GPD gitárok. Régi ismerősként és nagy tisztelettel köszöntelek az oldalon. Hogy mi fogott meg a GPD gitárokban? Talán, hogy ezek a hangszerek sugározzák, hogy a készítőjük, egy egyéniség. Az egyedi készítésű gitárok egyéniséget kapnak. Ez egy picit talán furcsának hangzik, hiszen valahol egy zenei eszközről beszélünk, de valahogy nekem ez jött le első látásra. Ha valakinek egyénisége van, az beleteszi szívét, lelkét a munkáiba. Ez nagyon komoly garanciát jelent a GPD gitárok világában!

István beszélhetnénk a jelenről, a műhely, a GPD gitárok jelenéről?

A budapesti műhelyemben készülnek az új hangszerek, és itt folynak a szervizmunkák is. De az egész országból érkeznek hozzám gitárok, sőt most már az országhatáron túlról is. A gitártulajdonosok gyakran megkeresnek telefonon, személyesen vagy interneten a gitárjukkal kapcsolatos kérdésekkel és problémákkal, én pedig megpróbálok mindenkinek segíteni, ha csak egy tanáccsal is.



Valamilyen szinten vannak meghatározó trendek a gitárépítés területén. Mennyire próbálnak a gitárosok eltérni ezektől az esetlegesen jól bevált formáktól, anyagoktól, elektronikától?

Főként a kényelmi szempontokat figyelembe véve döntenek. Mindenki a saját kezére, a saját ízlésére formált gitáron szeretne játszani, pl. több lekerítést, másfajta kapcsoló-elhelyezést, nyakprofil-választást értek ezalatt, de ez csak a jéghegy csúcsa. Faanyagok tekintetében vannak más megoldások is, mint a hagyományos mahagóni test - mahagóni nyak - rózsafa fogólap. Természetesen az elektronika és a hangszedők területén is próbálnak az egyediségre törekedni, általában az a céljuk, hogy valami olyat alkossunk meg közösen, ami kifejezetten az ő igényeiket elégíti ki. Másik nagyon fontos szempont, hogy ki tudjanak tűnni a szériagitárok köréből, és minél egyedibb, rájuk jellemző megjelenítést céloznak meg. Éppen ez az értelme egy egyedi hangszernek.

István, egy picit visszakérdeznék. Menyire engeded meg a „megszokott” mellett a szokatlant a munkáidba? Kérdezhetném úgy is, hogy mi az, amit alappontoknak tartasz, amikor, mondjuk, tervezési fázisban van egy hangszer? 

A legfontosabb az, hogy legyen egy nyaka és egy teste a gitárnak, ebből nem engedek. De félre a tréfával! Mivel nyitott vagyok minden új dologra, és én is folyamatosan keresem a legjobb megoldásokat, így nem ragaszkodom sem a megszokott, sem a trendi dolgokhoz a gitárépítésben. Mindezt persze az észszerűség határain belül, ami nem megy a hangszer rovására. Előfordul, hogy néha nemet kell mondani valamilyen elképzelésre, mert a gyakorlatban kivitelezhetetlen lenne.
Egy átlagos gitárosnak... olyan egyszerűnek tűnik a gitárvásárlás. Hangszerbolt, lógnak a falon, letámasztva a tartókon, a szép, de nagyrészt standard gitárok. Melyek azok a szempontok, melyek miatt az egyedi hangszerek világát ajánlanád a gitárosoknak?
Abban az esetben ajánlom, hogy fogjanak bele egy ilyen projektbe, ha nem találják meg a bolti gitárokban azt a pluszt, amit keresnek. Mondhatnám, hogy ha még nem jött velük szembe az „álomgitárjuk”. Sokan vesznek egy hangszert, majd megkeresnek, hogy alakítsunk át rajta ezt-azt, cseréljünk ki alkatrészeket, fessük át, stb. Ha eleve olyan gitárt készíttetnek, aminél ők választhatják ki a formát, az anyagokat, a hardvereket, tehát magát az egész konstrukciót, azzal sokkal jobban járnak.
Tudnánk beszélni konkrétan, ha nem képeznek műhelytitkot, pár új hangszered specifikumáról?
A jelenlegi legnagyobb projektem egy üreges testű jazzgitár, kézzel faragott toppal és háttal. A test készítésekor egy-két újítást is alkalmaztam, például a nyak-test csatlakozásánál. Emellett – a hardverek kívül – csak természetes anyagokkal dolgoztam, értem ezalatt például, hogy egyszerűbb lett volna megvenni a műanyag bindingeket, de inkább fából legyártottam őket.

Kihagyhatatlan kérdés a végéről. Tervek. Merre haladnak a GPD gitárok útja? 

Jelenleg elég elfoglalt vagyok, annyi hangszert gyártok, amennyi az erőmből és az időmből telik. Mint sokan tudják, emellett csinálom a napi szervizes munkákat is, és ezek bőven kitöltik az időm nagy részét. 

István, nagyon köszönöm a lehetőséget és nagyon sok sikert a továbbiakhoz!

Köszönöm a beszélgetést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése